Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Πολιτιστικά-Πολιτισμικά νέα, 17/06/13, σε Φεστιβαλική Διάθεση.


Πάμε να δούμε τι "τρέχει" πολιτιστικά αυτό τον καιρό.

  • Πρώτα απ όλα έχει ξεκινήσει το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.
Αυτό φυσικά δεν αποτελεί είδηση, ούτε περιμένατε να το μάθετε από εμένα.. Θα σας αναφέρω, ωστόσο, τις παραστάσεις που ξεχώρισα.
Τα δύο βασικά που έχω ξεχωρίσει, περιλαμβάνουν γυμνό και πρόκειται για μια θεατρική παράσταση και για μια παράσταση χορού.
Η πρώτη είναι η "Πρώτη Ύλη" του Παπαϊωάννου, η οποία άνοιξε και την αυλαία του Φεστιβάλ.
Ο δημιουργός κρατάει στα χέρια του την «πρώτη ύλη», το δημιούργημά του. Οι ρόλοι εναλλάσσονται σε μία αφηγηματική ροή, που ξεκλειδώνει τη φαντασία και επιτρέπει στους θεατές συνειρμούς. Ο διάλογος διαρκής, κάποτε με χιούμορ, με σαρκασμό, κάποτε με ένταση και δυσκολίες. Στο τέλος, μοιάζει σαν τα δύο σώματα να γίνονται ένα.
Διάβασε περισσότερα
Η δεύτερη είναι η "Tune in & The Shape of Necessity". Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει ο χορός από τις επιλογές μου και μάλιστα από μια νέα και πολλά υποσχόμενη χορεύτρια και χορογράφο, την Λία Χαράκη η οποία απευθύνεται στον παγκόσμιο άνθρωπο και ήδη η δουλειά της έχει ξεχωρίσει σε διάφορα ευρωπαϊκά φεστιβάλ.
Στο σόλο Tune In, που ερμηνεύει η ίδια, αφήνεται να παρασυρθεί στους παλμικούς ήχους του beat με μια κίνηση που συναντάται από τις πρωτόγονες τελετουργίες ως το σύγχρονο κλάμπινγκ. Αλλά και στο ντουέτο της, The Shape of Necessity, η μινιμαλιστική επανάληψη είναι το κυρίαρχο μοτίβο στη σχέση ενός άντρα και μιας γυναίκας. Τα δυο γυμνά σώματα αλληλεπιδρούν και συντονίζονται μοναδικά ανακαλώντας αρχετυπικό ζευγάρι, χωρίς ίχνος προκλητικότητας.
Πηγή: Greek Festival

Και οι δύο αυτές παραστάσεις, εκφράζουν την ζωή, την καθημερινότητα, το ταίριασμα, την ισορροπία, την χημεία μέσα από γυμνά σώματα. Γυμνά από κάθε τι τεχνητό, κάθε τι που μας βαραίνει και καλύπτει το δέρμα και τα συναισθήματα μας. Κάθε τι που δεν αφήνει τους πόρους του κορμιού μας να αναπνεύσουν και να εκφραστούμε τελικά μέσα από την αγνή και καθαρή μας φύση. Κουστούμια θεατρικά ή καθημερινά μας απομακρύνουν από την αλήθεια της ζωής και της σκέψης. Ίσως ήρθε η ώρα να απογυμνώθουμε από τα ιμάτια μας, για να φανεί τελικά, ποιος είναι ο κύριος, ποιος ο δήθεν, ποιος ο "πλούσιος", ποιος ο αληθινός.... Όλοι αυτοί είναι προφανώς οι λόγοι που με οδήγησαν να ξεχωρίσω πρώτα απ όλα αυτές τις δύο παραστάσεις.

Επίσης, πολύ ενδιαφέροντα φάνηκαν:
-Η Ιλιάδα του Ομήρου, όπου για πρώτη φορά σε μια 5ωρη παράσταση, παρουσιάστηκαν όλες οι ραψωδίες. Ήθελα πολύ να την δω αυτή την παράσταση αλλά δεν τα κατάφερα.
-Η αγαπημένη μου Χαρούλα στις 03/07 στο Ηρώδειο και
-Στο Εθνικό Θέατρο, ο Κύκλωπας του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου και οι Τραχίνιες του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου.

  • Στις 06 Ιουλίου ξεκινά το Rockwave Festival το οποίο θα διαρκέσει έως τις 09 Ιουλίου.
Το ξεκίνημα κάνουν οι Σωκράτης Μάλαμας, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Αγέλλακας, Λεωνίδας Μπαλάφας, Υπόγεια Ρεύματα με τον Θάνο Ανεστόπουλο και η Ειρήνη Σκυλακάκη, ενώ έκπληξη αποτελεί η επιβεβαίωση της συναυλίας της Lana Del Rey η οποία αναμένεται να είναι sold out!





  • 11 Ιουνίου με 6 Ιουλίου η Skoufa Gallery, φιλοξενεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες, ιδιαίτερες και μοναδικές σε ιδέα και αποτέλεσμα, κατά την γνώμη μου, εκθέσεις. 
Πρόκειται για την έκθεση "Οι Καρυάτιδες ζουν ανάμεσα μας", της φωτογράφου Αμαλίας Σωτηροπούλου. Μέσα από τον φακό της, η φωτογράφος "κατεβάζει" τις Κόρες από τον ιερό βράχο και τις τοποθετεί στην καθημερινότητα μας, στους δρόμους, στο μετρό...
Σκοπός της είναι να δείξει πως οι Κόρες, όσο διατηρούν το κάλλος και την εποχή τους, άλλο τόσο ταιριάζουν στο τοπίο της άγριας καθημερινότητας μας!
Πρωτότυπη, μοναδική και με νόημα έκθεση η οποία μάλιστα εγκαινιάζεται και στο French Cultural Center της Βοστόνης. Τι λέτε; Θα το περάσουμε το νόημα...;

  • Φέτος, τα Μιαούλεια, τα οποία πραγματοποιούνται στην Ύδρα, θα γίνουν το Τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, μιας και γίνονται πάντα το Σάββατο που είναι πιο κοντά στην 21η Ιουνίου.
Τα Μιαούλια είναι η μεγάλη γιορτή του νησιού που γίνεται κάθε χρόνο το Σάββατο που είναι πιο κοντά στην 21η Ιουνίου. Είναι τριήμερες εκδήλωσεις προς τιμή του μεγάλου Υδραίου ναυάρχου Ανδρέα Μιαoύλη που πρόσφερε πολλά στον Αγώνα για την Απελευθέρωση του Έθνους. Αποτελούν μια θαυμάσια ευκαιρία για να απολαύσετε παραδοσιακούς χορούς κατά τη διάρκεια της ημέρας και πυροτεχνήματα το βράδυ.
Πηγή: hydra-portal.gr

Ευκαιρία για τριημεράκι, έτσι;;;

  • Στις 21 Ιουνίου είναι επίσης και η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής

Ο θεσμός που ενώνει ανθρώπους, μετακινεί μουσικά σύνολα και καλλιτέχνες, που μετατρέπει τις πλατείες και τις γειτονιές σε μουσικές σκηνές, προετοιμάζεται.Για αυτό το σκοπό, η εθνική ομάδα σχεδιασμού και συντονισμού (ΑΜΚΕ Μ.Ε.Σ.Ο.) σε συνεργασία με περισσότερους από 60 τοπικούς διοργανωτές σε 30 πόλεις στην Ελλάδα, ετοιμάζουν ένα σύνολο εκδηλώσεων για την 14η Ευρωπαϊκή Γιορτής της Μουσικής.
Διάβασε περισσότερα

  • Πολύ ενδιαφέρον προκαλούν οι Εκδηλώσεις οι οποίες ξεκίνησαν και θα συνεχίσουν για φιλοξενούνται για 3 μήνες στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής.
Από τότε που άνοιξε τις πόρτες του, κέρδισε το αθηναϊκό κοινό, το οποίο έχει την ευκαιρία να περνά όμορφες καλοκαιρινές βραδιές, παρακολουθώντας πολλών ειδών συναυλίες σε ένα καταπράσινο τόπο.

  • Και δυο όμορφα νέα: 
Τον Οκτώβριο, ένα από τα πιο παλιά και εμβληματικά κτίρια της Αθήνας, αυτό του ΦΙΞ, μετατρέπεται στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης! Όταν γίνονται τέτοιες κινήσεις είναι που λες, μπορεί και να μην "τρώνε" ολόκληρο τον κουμπαρά...
Τον Σεπτέμβριο και συγκεκριμένα 11,12 και 14/09 θα βρίσκονται οι Scorpions στην Αθήνα για τρεις Συναυλίες στο Θέατρο Λυκαβηττού.
Μάλιστα, οι συναυλίες θα μαγνητοσκοπηθούν και θα κυκλοφορήσει το DVD σε 47 χώρες! Οι Scorpions μετά από την απόφαση τους να σταματήσουν, είχαν την ευκαιρία να κάνουν αυτό το project και εκείνοι επέλεξαν να το πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα!


Καλά να περνάτε ότι και να κάνετε!
Κ.

_______________________________________________________________________________



12 σχόλια:

  1. Όλα μακριά μου :(
    Εσύ καλά κάνεις κι ενημερώνεις πάντως !
    Φιλάκι πολλά!
    Καλή εβδομάδα Κατερίνα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή εβδομάδα Αριστέα μου!
      Σε λίγο πιστεύω θα γράψω και για την Αρχαία Ολυμπία, πάντως ευκαιρία να σκεφτείς να έρθεις καμιά βόλτα από το κλεινόν άστυ... :-)
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  2. Καλή εβδομάδα κοπέλα μου!!
    Θα ήθελα πολύ να πάω στο Rock Wave αλλά η Μαλακάσα είναι σκέτη ταλαιπωρία! Την άντεξα μόνο για τους Depeche Mode τρεις φορές!! Ααα στο ράλυ πως τα πέρασες;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα! ε, δεν είναι και λίγο 3 φορές! Εγώ δεν έχω τολμήσει, καμία φορά...!
      Η διαδρομή που παρακολούθησα στο Ακρόπολης, ήταν πολύ ιδιαίτερη και πρώτη φορά έζησα κάτι τέτοιο, μιας και ήταν βραδινή διαδρομή μέσα στα βουνά στην Κινέτα...ακούγεται τρομαχτικό αλλά είχε τόσο κόσμο που δεν καταλάβαινες ότι είχες περπατήσει 3 χιλιόμετρα στροφιλίκι στο βουνό!
      Ήταν πολύ ωραία!
      Του χρόνου, μπορείτε να σκεφτείτε να έρθετε με τον καλό σου...! :-)

      Καλή εβδομάδα να έχεις Κατερινάκι!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  3. Τι ωραία πράματα γίνονται εκεί! Την παράσταση χορού θα ήθελα πολύ να τη δω, αλλά και την Ιλιάδα! Να πας Κατερινάκι μου σε ότι μπορέσεις να μας πεις εντυπώσεις :)
    Φιλάκια πολλά !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γίνονται πολλά και ωραία, χρόνο να έχεις να τα παρακολουθείς!
      Και εγώ ήθελα πολύ να δω την Ιλιάδα αλλά δεν την πρόλαβα στην Αθήνα...
      Πολλά φιλιά Lyrielaki!

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα Κατερίνα μου!
    Όλα καλά;
    Καλή συνέχεια, καλές πολιτιστικές επισκέψεις :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Σεβάχ μου!
      Όλα μια χαρά, ελπίζω και εσύ να είσαι καλά!
      Σε ευχαριστώ πολύ, καλή συνέχεια και σε σένα!
      φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Κατερίνα μου ελπίζω αν είσαι καλά και να περνάς πολύ πολύ όμορφα. Διάβασα όμορφα πράγματα! :) Αχ με την ψυχολογία που έγραψες καλό είναι να συνειδητοποιούμε νωρίς όταν είμαστε χάλια και να το αλλάζουμε γρήγορα γιατί "χαλάμε" και μας και τους γύρω μας! και θα συμφωνήσω πως όλα στο χέρι μας είναι, ας είμαστε ειλικρινείς! :) τρελαίνομαι για παραστάσεις χορού και μακάρι να είχα την ευκαιρία να τις παρακολουθήσω.. δεν πειράζει, θα πας εσύ και θα μας δείξεις εικόνες! δεν έρχεστε καλοκαιράκι από δω καμιά βόλτα? θέλω παρέαααααα.. :) φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Που είσαι εσύ μικρό μου; Μου έχεις λείψει!
      Θέλω πολύ να "χτυπήσω" μια Κρήτη φέτος αλλά δεν ξέρω πως θα βγουν τα ρημάδια τα οικονομικά... Ελπίζω να τα καταφέρουμε και να είσαι σίγουρη πως θα σε αναζητήσω!
      Καλά να περνάς και να είσαι καλά!
      Πολλά πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
    2. καλημέρα!! εμένα να δεις πόσο μου έχετε λείψει!!! η Κρήτη να ξέρεις είναι οικονομικός προορισμός, δείτε το!!! :) και φυσικά να με αναζητήσεις, θέλω πολύ να γνωριστούμε από κοντά! δουλεύω τρελό ωράριο και τα ΣΚ και είμαι ένα πτώμα. Δεν έχω πάντα ίντερνετ εδώ και ο χρόνος μου είναι περιορισμένος, αλλά θέλω πολύ να μαθαίνω νέα σας, νιώθω πως κάτι μου λείπει. Και συ να περνάς όμορφα και μακάρι να τα καταφέρεις να έρθεις, το τηλ μου το έχεις! φιλάκια πολλά!!!!

      Διαγραφή
    3. ΟΚ κοριτσάκι μου! Καλή συνέχεια και εύχομαι να βρεις λίγο παραπάνω ελεύθερο χρόνο κάποια στιγμή.
      Φιλάκια!!

      Διαγραφή

Θα χαρώ να διαβάσω τη δική σας Άποψη!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες