Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Φιλοξενία #01, Διατροφή: "ΣΠΩ" και διατροφή. της Μ. Περπερίδη







Καλησπέρα στην όμορφη γειτονιά μου!


Από σήμερα ξεκινάει μια καινούρια στήλη.
Μια στήλη Φιλοξενίας!
Είναι κάτι το οποίο σκεφτόμουν καιρό αλλά ήθελα να συμβεί για θέματα που από την μία δεν θα είναι άσχετα με το blog μου και από την άλλη θα είναι με ανθρώπους που πραγματικά θα μας προσφέρουν γνώση σε αντικείμενα που απασχολούν όλους μας και ανθρώπους που μιλούν ειλικρινά και με σεβασμό!
Μια φορά τον μήνα λοιπόν, θα αναρτάται ένα άρθρο που θα αφορά στην Διατροφή μας άλλα και διάφορα θέματα υγείας που αντιμετωπίζονται με την σωστή διατροφή.

Τα άρθρα δεν θα είναι φυσικά από εμένα αλλά από την Μαρία Περπερίδη, MSc. Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος η οποία διατηρεί το δικό της blog:  Ιδέες Διατροφής, στο οποίο μπορείτε να την επισκέπτεστε για να ενημερώνεστε για κάθε Διατροφολογικό θέμα!
Η Μαρία είναι άψογη επαγγελματίας, με βαθιά γνώση του αντικειμένου της ενώ τα γραπτά και οι συμβουλές της γίνονται πάντα με μεγάλη ευθύνη και σεβασμό!
Τα θέματα της, πιστεύω πως θα είναι σε όλους χρήσιμα.
Είναι τιμή μου που θα την έχω εδώ φιλοξενούμενη μια φορά τον μήνα!

Μιλώντας και εγώ για το στοιχείο μου, να συμπληρώσω πως θεωρώ σχεδόν απαραίτητο η σωστή διατροφή να συνοδεύεται από κάποια δραστηριότητα.
Χορέψτε, λοιπόν!
Στις σχετικά κοντινές αποστάσεις κινηθείτε με τα πόδια!
Ξεκινήστε Γυμναστήριο!
Καθιερώστε κάποια βόλτα τα Σαββατοκύριακα!
Γενικότερα κινηθείτε και ασκηθείτε γιατί βοηθά σώμα και πνεύμα. Πάλι θα τα λέμε...; :)

Παρακάτω ακολουθεί το πρώτο άρθρο της Μαρίας.

Για τις επόμενες όμως αναρτήσεις της, έχετε εσείς τον πρώτο λόγο!
Μετά το τέλος του άρθρου ακολουθούν 3 topics από τα οποία εσείς θα διαλέξετε το επόμενο!
Το topic που θα μαζέψει τις περισσότερες ψήφους, θα παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα.
Έτσι θα ενημερωνόμαστε για θέματα που πραγματικά μας αφορούν!

Καλή μας Αρχή Μαρία!



Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ) αποτελεί μία από τις πιο συχνά εμφανιζόμενες ορμονικές παθήσεις. Στις περισσότερες γυναίκες με ΣΠΩ οι ωοθήκες τους είναι μεγαλύτερες από το σύνηθες και φέρουν στην περιφέρειά τους περισσότερα από 12 ωοθυλάκια μεγέθους έως 8mm, ενώ παράλληλα παρουσιάζουν αντίσταση στην ινσουλίνη (την ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τον μεταβολισμό των σακχάρων). Η ινσουλινοαντίσταση που παρουσιάζουν οι γυναίκες με ΣΠΩ έχει σαν αποτέλεσμα ο οργανισμός τους να παράγει αυξημένες ποσότητες ινσουλίνης που οδηγούν στην αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων (τα οποία επηρεάζουν αρνητικά την ωρίμανση των ωαρίων, την συχνότητα του κύκλου και την ωορρηξία). Φυσικά υπάρχουν και γυναίκες με ΣΠΩ, οι οποίες είναι ασυμπτωματικές. 

Η συγκεκριμένη ορμονική διαταραχή μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα από τα οποία τα πιο σημαντικά αφορούν τον ασταθή κύκλο και την ωορρηξία. Πιο αναλυτικά οι γυναίκες με το σύνδρομο ΣΠΩ έχουν συνήθως τα περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα: 


· Διαταραχές – αστάθεια του κύκλου



· Τριχοφυΐα ή και το αντίθετο 



· Ακμή


· Αύξηση βάρους 

· Υπογονιμότητα

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει μία γυναίκα με ΣΠΩ είναι η ινσουλινοαντίσταση. Αντίσταση στην ινσουλίνη ή ινσουλινοαντίσταση καλείται η μειωμένη απόκριση διάφορων κυττάρων στην δράση της ινσουλίνης.(Hunter & Garvey, 1998.)

Η ινσουλινοαντίσταση αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ και των παχύσαρκων ατόμων. 

Με βάση πολλές έρευνες, μία μικρή απώλεια βάρους της τάξης του 5-10% του σωματικού βάρους, είναι ικανή στο να βελτιώσει την αντίσταση στη δράση της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα και την βελτίωση στην έκκριση των ανδρογόνων. Άρα οι περισσότεροι γυναικολόγοι συστήνουν υγιεινή διατροφή και απώλεια βάρους σε γυναίκες με ΣΠΩ. 

Λόγω της ινσουλινοαντίστασης, η διατροφική αγωγή που συστήνεται σε γυναίκες με ΣΠΩ είναι όμοια με εκείνη που δίνεται σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. 

Πιο αναλυτικά απαιτείται: 
  1. Διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες και παράγωγά τους). 
  2. Μικρά και συχνά γεύματα (πρωινό, 2-3 ενδιάμεσα σνακς, μεσημεριανό και ελαφρύ βραδινό). Στα γεύματα αυτά οι υδατάνθρακες πρέπει να είναι σωστά κατανεμημένοι. 
  3. Κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης (ψωμί, φρυγανιές, κράκερς, κριτσίνια, δημητριακά, ζυμαρικά, σκούρο ρύζι). 
  4. Αύξηση στην κατανάλωση φυτικών ινών (φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης). 
  5. Περιορισμός των απλών σακχάρων (ζάχαρη, φρουκτόζη, μέλι, μαρμελάδα). Ένα πολύ καλό υποκατάστατο της ζάχαρης (με βάση τις μέχρι τώρα έρευνες) αποτελεί η στέβια (βλέπε sweete). 
  6. Μείωση του αλατιού. Προτιμήστε πολλά μυρωδικά και μπαχαρικά στην διατροφή σας. 
  7. Αύξηση στη κατανάλωση του ψαριού και των θαλασσινών. 
  8. Περιορισμός των λιπών, κυρίως του κορεσμένου ζωικού λίπους (λίπος και πέτσα πουλερικών ή κρεατικών, βούτυρο, κρέμα γάλακτος). Καλύτερα προτιμήστε το ελαιόλαδο ή το σουσαμέλαιο. 
  9. Αποφυγή των τηγανητών. 
  10. Επαρκής πρόσληψη νερού (τουλάχιστον 8 ποτήρια ημερησίως) 
  11. Αυξημένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών τροφών (πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπ φρουτ, ακτινίδια, βατόμουρα, cranberries, μύρτιλλα, μπρόκολο, κουνουπίδι, πιπεριές, σπανάκι, σπαράγγια, αγκινάρες, πράσινο τσάι, καφές) 
  12. Παράλληλα συστήνεται και η άσκηση (αερόβια και αναερόβια) ως συμπληρωτική αγωγή, καθώς βοηθά στην βελτίωση του ορμονικού προφίλ. 





Ποιο από τα παρακάτω θα σας ενδιέφερε περισσότερο για την επόμενη ανάρτηση;
Αφήστε τα σχόλια σας και ενημερώστε μας!
1) Τα γλυκά των Χριστουγέννων
2) Προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο και διατροφή
3) Ανορθόδοξες Δίαιτες






Σύντομο Βιογραφικό:

Η Μαρία Περπερίδη γεννήθηκε στο Μεσολόγγι. Το 2000 πέρασε στο τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και αποφοίτησε το 2004 με βαθμό πτυχίου 7,5 "Λίαν Καλώς". Το 2007 τελείωσε και τις Μεταπτυχιακές της Σπουδές στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με κατεύθυνση την Διατροφή και Άσκηση και με βαθμό 8,4 "Λίαν Καλώς. Στην πτυχιακή της το 2003 με τίτλο "Διατροφική Παρέμβαση και αξιολόγηση αθλητών υγού στίβου υψηλού επιπέδου", ασχολήθηκε με τις Διατροφικές συνήθειες των αθλητών της Ελληνικής Ομάδας Υδατοσφαίρισης και πως αυτές μπορούν να επηρεάσουν την απόδοσή τους. Στην Μεταπτυχιακή της διατριβή με τίτλο "Η επίδραση της Δίαιτας και της Άσκησης στα ενδομυικά λιποειδή σε διαβητικούς ασθενείς", ασχολήθηκε με ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη στην Διαβητολογική Κλινική του Τζάνειου Νοσοκομείου Πειραιά. Από το 2006 διατηρεί Νόμιμο Διαιτολογικό Γραφείο στο Μεσολόγγι.




27 σχόλια:

  1. Κατερίνα μου σε ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Θα χαρώ να απαντήσω σε ερωτήσεις (αν υπάρχουν)!!! Περιμένω πως και πως να δω ποιο από τα παραπάνω topics θα προτιμήσουν οι αναγνώστες σου. Ευχαρίστως θα δεχτώ και άλλες προτάσεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μία γυναίκα με ΣΠΩ είναι σίγουρο ότι παρουσιάζει αντίσταση στην ινσουλίνη ή πρέπει να εξεταστεί? Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στις περισσότερες περιπτώσεις ναι εμφανίζεται και ινσουλινοαντίσταση, όχι όμως σε όλες και γι' αυτό αναφέρω ότι ορισμένες γυναίκες με ΣΠΩ είναι ασυμπτωματικές, δηλαδή μπορεί να μην έχουν κανένα σύμπτωμα αλλά και καμία ορμονική διαταραχή και ο γυναικολόγος να το διαγνώσει μόνο από τον υπέρηχο. Παρόλα ταύτα, αν μία γυναίκα διαγνωσθεί με ΣΠΩ μέσω υπερήχου, είναι σύνηθες το επόμενο βήμα να είναι ο ορμονικός έλεγχος και η καμπύλη γλυκόζης ή/και ινσουλίνης. Πάντως όσες γυναίκες με ΣΠΩ έχουν και περιττά κιλά έχουν, είναι σχεδόν σίγουρο ότι εμφανίζουν και ινσουλινοαντίσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ενα πολυ καλο αρθρο απο την αξιόλογη Μαρία Περπερίδη . Όσο για το επομενο αρθρο , θα ήθελα να αναφέρεται σχετικά με τις ανορθόδοξες δίαιτες μιας και είναι κάτι που μας καίει όλες ... Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαιρετίζω τη νέα σου στήλη Κατερίνα μου!
    Περιττό να σου πω ότι ένα διάπλατο χαμόγελο σχηματίστηκε στο προσωπάκι μου διαβάζοντας το θέμα της!


    Ψηφίζω το 2!

    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Αριστούλι μου γλυκό!
      :-)
      Η ψήφος καταχωρήθηκε!
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Εξαιρετικά διαφωτιστικό άρθρο!
    Ευχαριστούμε Μαρία!
    Την επόμενη φορά θα ήθελα να μας μιλήσεις για τις ανορθόδοξες δίαιτες (3)
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σας ευχαριστώ για τα σχόλια σας!
    Θα ήταν καλό να αφήνατε κάποιο όνομα μετά την ανάρτηση σας για να είναι πιο άμεση και σωστή η επικοινωνία μας :-)
    Καλό βράδυ να έχετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σου Κατερινάκι! Και συγχαρητήρια για το άρθρο που ανέβασε η Μαρία καθώς είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί πολλές γυναίκες! Έχω χρόνια ΣΠΩ με μερικά όμως από αυτά τα συμπτώματα που ανέφερες..δηλαδή τριχοφυΐα στην περιοχή της κοιλιάς και στο πιγούνι. Παλαιότερα είχα και διαταραχές του κύκλου αλλά τώρα ευτυχώς δεν είναι μεγάλο το πρόβλημα!
    Μαρία μου θα ήθελα να σε ρωτήσω εάν μια γυναίκα με ΣΠΩ δυσκολεύεται <> για να χάσει τα περιττά της κιλά.
    Είναι φυσιολογικό όταν πλησιάζουν οι μέρες για να αδιαθετήσω να θέλω να τρώω πολύ και συνέχεια; Αυτό έχει να κάνει σχέση με ΣΠΩ και με κάποια ορμόνη που ανεβαίνει;
    Ο γυναικολόγος μου λέει ότι εφόσον έχει σταθεροποιηθεί ο κύκλος μου να μην πάρω αντισυλληπτικά. Οι τρίχες μου όμως από χνούδι που ήταν έχουν αρχίσει και αυξάνονται και μαυρίζουν! Δεν μπορώ να εμφανίσω την κοιλιά μου πλέον το καλοκαίρι και το πιγούνι προσπαθώ να το καλύπτω με τα μαλλιά μου. Έχω ενημερωθεί για το laser αλλά επειδή έχει να κάνει με ορμόνες θα ήθελα κάποιον γιατρό εμπιστοσύνης! Θα μπορούσατε να μου προτείνετε κάποιον; Αν δεν γίνεται δημόσια ,να σας δώσω κάποιο e-mail;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Κωνσταντίνα μου. Λοιπόν θα σου απαντήσω όπου μπορώ.... Λοιπόν όσο αφορά την όρεξη που έχεις πριν την περίοδο είναι φυσιολογικό και μπορεί να οφείλεται ή σε ορμονική διαταραχή ή στην αυξημένη έκκριση των προσταγλαδινών (ορμονών για να έρθει η περίοδος) ή στην ινσουλινοαντίσταση. Η ινσουλινοαντίσταση επηρεάζει την απώλεια βάρους και την όρεξη. Για να εξακριβώσεις αν υπάρχει, πρέπει να γίνει καμπύλη γλυκόζης και ινσουλίνης. Η τριχοφυϊα είναι συνήθως ορμονικό πρόβλημα και καλό είναι να ελέγξεις τις ορμόνες σου. Ο μόνος που είναι υπεύθυνος για την αγωγή σου είναι μόνο ο γιατρός σου (και μου φαίνεται λογική η προσέγγισή του, ότι δηλαδή αφού έχεις ρυθμισμένη περίοδο δεν χρειάζεσαι αντισυλληπτικά). Γι΄αυτό ίσως θα μπορούσες να του ζητήσεις να γίνει ορμονικός έλεγχος ή και καμπύλη σακχάρου-ινσουλίνης, ώστε αν υπάρχει κάποιο θέμα να λυθεί με την κατάλληλη αγωγή. Επιπλέον να σου πω ότι ασθενείς με ΣΠΩ μπορούν να αναλάβουν και ενδοκρινολόγοι ακριβώς γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτείται και αγωγή για την ινσουλινοαντίσταση. Επομένως, αν θεωρείς ότι χρειάζεσαι πιο ενδελεχή έλεγχο μπορείς να απευθυνθείς και σε έναν καλό ενδοκρινολόγο. Εύχομαι να πάνε όλα καλά!!!

      Διαγραφή
    2. Καλώς Ήρθες Κωνσταντίνα!
      Σε ευχαριστούμε για το σχόλιο σου :-)

      Διαγραφή
  9. Oυπς! ξέχασα να ψηφίσω ... 2) Προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο και διατροφή !

    Φιλάκια κοριτσάρες μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλή αρχή!!!!! Πολύ ωραία σκέψη!!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κυρια Περπεριδη ειχα δει παλαιοτερο post σας στoν sweete διαγωνισμο που γραφατε οτι δεν τρωτε γλυκα και γλυκαντικες ουσιες.. Το κανετε για να κρατατε την γραμμη σας και να μην λαμβανετε εξτρα θερμιδες ή δεν κανει να τρωμε γλυκα;;; ξερω οτι η σοκολατα πλην απο τις θερμιδες της κανει καλο.ισχυει;την επομενη φορα θα ηθελα να μιλησετε για τα χριστουγεννιατικα γλυκα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς Ήρθες Ανθή!
      Ευχαριστούμε για το σχόλιο! Σύντομα θα έχεις την απάντηση της Μαρίας.
      :-)

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα Ανθή μου!!! Προτιμώ να μιλάμε στον ενικό, αν δε σε πειράζει. Αυτό που είχα γράψει στο διαγωνισμό της sweete, δεν έχει να κάνει με το αντικείμενό μου. Προσωπικά δεν μου αρέσει να πίνω γλυκά ροφήματα, γι' αυτό δεν χρησιμοποιώ ούτε ζάχαρη ούτε κάποιο άλλο γλυκαντικό. Από την άλλη, εννοείται ότι θα φάω και το γλυκάκι μου και φυσικά προτιμώ την σοκολάτα. Πράγματι, όπως επισήμανες, η σοκολάτα έχει πολύ καλά θρεπτικά συστατικά. Είναι πλούσια σε χαλκό, ασβέστιο (η γάλακτος) και αντιοξειδωτικά, ενώ παράλληλα περιέχει σεροτονίνη (έναν νευροδιαβιβαστή - αντικαταθλιπτική ορμόνη, που ανεβάζει τη διάθεσή). Από την άλλη χρειαζόμαστε μόνο μία μικρή ποσότητα σοκολάτας (όση 1 σοκολατάκι 10 γρ) ημερησίως, για να πάρει ο οργανισμός μας τα ευργετικά της θρεπτικά συστατικά. Μεγαλύτερη ποσότητα οδηγεί σε αυξημένη κατανάλωση λίπους (στην γάλακτος, κορεσμένου λίπους).
      Συμπερασματικά Ανθή μου, όλοι μας χρειαζόμαστε κάποιο γλυκό, και όταν το χρειαζόμαστε πρέπει να το καταναλώνουμε, αρκεί να μην το παρακάνουμε!!!!

      Διαγραφή
    3. Σε ευχαριστώ πολύ Μαρία! Το ίδιο και εσένα Κατερινάκι!
      Χρόνια σου Πολλά για εχθές!!

      Διαγραφή
  12. τα περιττα κιλα οταν εχεις σπω φευγουν μονο με φαρμακα????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Όπως ανέφερε και η Κατερίνα παραπάνω, θα θέλαμε να αναφέρετε το ονόμά σας για είναι πιο άμεση η επικοινωνία μας.
      Όσο αφορά την ερώτηση, σε καμία περίπτωση δεν συστήνεται απώλεια κιλών με κάποια φαρμακευτική αγωγή. Όπως ανέφερα και στο άρθρο μου, η καλύτερη διατροφική προσέγγιση για απώλεια βάρους σε κατάσταση ΣΠΩ είναι διατροφή παρόμοια με αυτήν που θα δίναμε σε κάποιον διαβητικό. Η φαρμακευτική αγωγή ανάλογα την περίπτωση δίνεται από γυναικολόγο ή/και ενδοκρινολόγο και έχει να κάνει με την βελτίωση του ορμονικού προφίλ και όχι με την απώλεια βάρους.

      Διαγραφή
  13. Μπράβο Μαρία, υπέροχο άρθρο! Είμαι και εγώ μια ΣΠΩ!!
    Διαβάζοντας το κείμενο σου , έμαθα πράγματα που δεν ήξερα!!

    Για επόμενο θέμα, ψηφίζω το:
    2) Προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο και διατροφή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Αλεξία μου!!! Χαίρομαι που σου άρεσε!!! Σου στέλνω πολλά φιλιά!!!

      Διαγραφή
  14. Μαρία εδώ και 25 μέρες κάνω χημική δίαιτα που μου απαγορεύει τους υδατάνθρακες,γλυκά,γαλακτοκομικά,φρούτα εκτώς από λεμόνι,φακές,φασόλια,αρακά,γίγαντες. Έχω χάσει 10 κιλά αλλά φοβάμαι να την σταματήσω μην τα πάρω πίσω! Έχω πεθυμήσει τα φαγητά και δε μπορώ να τρέφομαι μια ζωή με κοτόπουλο και ψάρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αντωνία μου θα σου συστήσω να σταματήσεις επειγόντως την συγκεκριμένη δίαιτα (η οποία δεν είναι δίαιτα, αλλά καταστροφή). Καλύτερα να πας σε κάποιον συνάδελφο διαιτολόγο (με πτυχίο, διότι κυκλοφορούν και πολλοί χωρίς) για να σου δώσει μία ισορροπημένη διατροφή, ώστε να μην τα ξαναπάρεις αλλά να διατρέφεσαι και σωστά.

    Θα ήθελα πολύ να ψηφίσεις και για το επόμενο θέμα.................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία ανυπομονούσα να δω την απάντηση σου. Δυστυχώς τα οικονομικά μου δε μου επιτρέπουν να πάω σε διαιτολόγο.....για αυτό βρίσκω δίαιτες στο διαδίκτυο. Η διάρκεια είναι 1,5 μήνας...τώρα είμαι 26 μέρες και φοβάμαι μην τα ξαναπάρω!! Δε ξέρω τι διατροφή πρέπει να κάνω έπειτα.. Θα προσπαθήσω να βρω αντίστοιχη στο google.
      Θα ήθελα να ψηφίσω το θέμα με τις δίαιτες. Σε ευχαριστώ πολύ για το άρθρο σου και είμαι σίγουρη πως θα βοηθηθούν πολλοί διαβάζοντας την στήλη σου.

      Διαγραφή

Θα χαρώ να διαβάσω τη δική σας Άποψη!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες