Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Βιολί! Ένα Όργανο, Χιλιάδες Δυνατότητες!


Βροχερές Καλημέρες!

Ο καιρός μας έχει μουσκέψει τελευταία αλλά όλα χρειάζονται και έτσι μπαίνουμε για τα καλά στους χειμωνιάτικους μήνες και στις γιορτινές ημέρες!

Συνάντησα σήμερα ένα υπέροχο βίντεο και θέλω να το μοιραστώ μαζί σας...
Το βιολί είναι ένα όργανο το οποίο λατρεύω. Αγαπώ πολύ επίσης το πιάνο και ο συνδυασμός μάλλον έχει προκύψει λόγω μπαλέτου στα μικράτα μου, μιας και αυτά είναι τα δύο βασικά όργανα τα οποία έχουμε σαν ακούσματα στον συγκεκριμένο χορό.
Με το βιολί όμως, χωρίς κανέναν άλλο ιδιαίτερο λόγο, έχω μια πιο έντονη σχέση.
Αν μάθαινα κάποια στιγμή ένα μουσικό όργανο και είναι κάτι το οποίο υπάρχει στα μελλοντικά μου σχέδια, αυτό θα ήταν το βιολί!

Με εξιτάρουν οι δυνατότητες ήχου και δημιουργίας που έχει, η χάρη του, η στάση του σώματος που πρέπει να έχει κάποιος για να το παίξει, το πόσο παλιά πηγαίνει στην ιστορία και όλες αυτές οι θύμισες και οι εικόνες που έχουμε από παλιές, καλές και αρχοντικές εποχές, το ότι στο σόλο διαπρέπει και πόσο μα, πόσο συνδέεται και με τις γιορτινές ημέρες που διανύουμε!
Είναι τόσα που μου αρέσουν στο βιολί και όταν μάλιστα συναντώ τέτοια γεγονότα όπως το βίντεο που σας έχω σήμερα, πραγματικά υποκλίνομαι και θαυμάζω απεριόριστα τον δημιουργό και το μουσικό του όργανο!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στο i-efimerida.gr η ανερχόμενη και πολλά υποσχόμενη Ολλανδή βιολονίστρια Emmy Storms παίζει ξαφνικά Τσιτσάνη σε κατάμεστη συναυλία κλασικής μουσικής στο Ρότερνταμ τον Φεβρουάριο του 2012!
Τα χειροκροτήματα στα οποία ξεσπά το κοινό είναι αποδεικτικό του ενθουσιασμού τους!



*Εδώ θα ήθελα να τονίσω για ακόμη μια φορά τον τρόπο με τον οποίο εμπνέουν ο πολιτισμός, η κουλτούρα και οι άνθρωποι μας ολόκληρο τον κόσμο και το γεγονός πως πραγματικά τα έργα και οι δημιουργίες πολλών Ελλήνων μένουν ζωντανά και ανεξάντλητα ανά τους αιώνες ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν αφορούν αποκλειστικά τον αρχαίο κόσμο.*

Κ.


Η στιγμή που αρχίζει να ερμηνεύει το έργο του Τσιτσάνη βρίσκεται από το 3ο λεπτό και μετά αλλά αξίζει να το παρακολουθήσετε όλο.








Βιολί
Από τη Βικιπαίδεια.



Το βιoλί είναι έγχορδο μουσικό όργανο που παίζεται με δοξάρι. Έχει 4 χορδές διαφορετικού τονικού ύψους (σολ, ρε, λα, μι), που χορδίζονται κατά διαστήματα πέμπτης και η μουσική του έκταση περιλαμβάνει 44 χρωματικούς φθόγγους. Το βιολί στηρίζεται στον ώμο ενώ με το ένα χέρι ο μουσικός απλώς πιέζει τις χορδές με το να το κρατά καθόλου ενώ με το άλλο κινεί το δοξάρι επάνω στις χορδές. Το βιολί εμφανίστηκε τον 16ο αιώνα ως εξέλιξη του μεσαιωνικού Φιντλ (αγγλ. fiddle), του ιταλικού Λίρα ντα μπράτσο (ιταλ. lira da braccio) και του Ρεμπέκ. Τη σημερινή μορφή του την πήρε κυρίως στην Ιταλία, όπου μεγάλες οικογένειες κατασκευαστών όπως οι Αμάτι, Γκουαρνέρι και Στραντιβάριους, δημιούργησαν θαυμάσιας ακουστικής όργανα που μέχρι και σήμερα θεωρούνται αξεπέραστα. Κατά την εποχή της αναγέννησης δημιουργήθηκαν σημαντικές σχολές βιολιού, που άκμασαν στη Βενετία, τη Μπολόνια, τη Φλωρεντία, τη Ρώμη, και σε άλλες Ιταλικές πόλεις. Τα πρώτα βιολιά χρησιμοποιήθηκαν για την εκτέλεση έργων λαϊκής και χορευτικής μουσικής. Κατά τον 17ο αιώνα το βιολί αντικατέστησε τη βιόλα ντα γκάμπα ως το σημαντικότερο έγχορδο στη μουσική δωματίου. Οι περισσότεροι μεγάλοι συνθέτες έγραψαν μουσική για σόλο βιολί, μεταξύ των οποίων οι δάσκαλοι του Μπαρόκ Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ αλλά και σημαντικοί συνθέτες της κλασικής εποχής όπως οιΒόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ και Λούντβιχ βαν Μπετόβεν.

Κατασκευή


"Καβαλάρης"

Το βιολί έχει ταστιέρα χωρίς τάστα, γεγονός που κάνει δύσκολη την εκμάθησή του. Οι χορδές του εκτείνονται κατά μήκος της ταστιέρας και στερεώνονται με κλειδιά στον χορδοστάτη, αφού περάσουν επάνω από ένα ξύλινο στήριγμα, τον καβαλάρη, που συγκρατείται στη θέση του από την πίεση των χορδών. Ο καβαλάρης μεταδίδει τις ταλαντώσεις των χορδών στο κούφιο (με αέρα) σκάφος που μεγεθύνει τον ήχο, λειτουργώντας κατ' ουσίαν ως αντηχείο. Στο εσωτερικό του οργάνου, κάτω από τον καβαλάρη, βρίσκεται ένα λεπτό ραβδάκι (ψυχή) που μεταβιβάζει τις ταλαντώσεις των χορδών στη ράχη του οργάνου, συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση του χαρακτηριστικού ήχου του βιολιού.
Λαογραφία.
Ο Ελληνικός λαός λέγοντας βιολιά (στον πληθυντικό) χαρακτηρίζει τις μικρές λαϊκές ή παραδοσιακές ορχήστρες από διάφορα όργανα όπως φλάουτο, κλαρίνο, ούτι, ντέφι, τσαμπούνα κλπ. που απαρτίζονται κυρίως σε γιορτές γάμων και πανηγύρια. Το βιολί είναι πολύ διαδεδομένο κυρίως στην παραδοσιακή μικρασιατική, νησιώτικη και κρητική μουσική. Ιδίως στην τελευταία, εικάζεται ότι προηγείται κατά πολλών δεκάδων χρόνων της λύρας, παρ' ότι πολλοί πιστεύουν το αντίθετο.




**Υπενθύμιση: Την Κυριακή που μας έρχεται λήγει ο Διαγωνισμός για τις υπέροχες
                          οδοντόκρεμες και τσίχλες της YOTUEL!

                          Ανυπομονώ να μάθω τους 15 νικητές!

                          Θυμηθήκατε να πάρετε μέρος;
                          Κοινοποιήστε το για να το μάθουν και οι φίλοι σας!!









11 σχόλια:

  1. Απίθανο το βιντεάκι! Αν αξιοποιούσαμε αυτή την ιδιαιτερότητά μας στον πολιτισμό και σε τόσα άλλα, αν συνειδητοποιούσαμε δηλαδή πόσο ξεχωριστός λαός είμαστε πέρα από τα στραβά μας, θα είχαμε πάει μπροστά..

    Όσο για το βιολί, θυμάσαι που σου είχα πει ότι είναι το απωθημένο μου!! Έχει κάτι που με μαγεύει.

    Πολύ όμορφο αφιέρωμα έκανες!! Καληνύχτααα ματς μουτς!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το θυμάμαι Κατερινάκι μου! Πάμε να ξεκινήσουμε μαθήματα παρέα;;!
      Αχ, και να συνειδητοποιούσαμε το μεγαλείο μας...!
      Καλό βραδάκι από εδώ ;-)

      Διαγραφή
  2. Αν κ ειμαι πιο πολυ του πιανου δε παυει να με γοητευει κ το βιολι! Το βιντεο απιθανο η εκτελεση πραγματικα ομορφη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για εμένα αυτά τα δύο όργανα είναι τα πιο όμορφα! Όχι ότι κάθε όργανο δεν είναι εντυπωσιακό και σημαντικό απλά έχω μεγαλύτερη αγάπη σε αυτά τα δύο...σε καταλαβαίνω, λοιπόν!
      Να είσαι καλά!
      Καλό Σαββατόβραδο!

      Διαγραφή
  3. Ευχαριστώ πολύ Mayumaki μου!
    Θα περάσω να παραλάβω!
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάρα πολύ όμορφη ανάρτηση!!
    Να προτείνω κάτι μια και σου αρέσει η μουσική και το βιολί?

    Την Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 8.00 μ.μ. η βιολονίστα Ειρήνη Λεώνη και η πιανίστα Κυπαρισσούλα Δημητρακοπούλου, εμφανίζονται στον Κύκλο Συναυλιών του ATHENAEUM.

    Θα ερμηνεύσουν έργα των L.V. Beethoven, A. Schnittke,M.Ravel,F.Chopin,F.Kreisler

    Τιμές εισιτηρίων 10€ και € 5 φοιτητικά.

    Η αγαπημένη Ειρήνη έχει το μπλογκ http://creationsbymeeirini.blogspot.gr/

    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω, Μαράκι σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την ενημέρωση!
      Δεν ξέρω αν θα καταφέρω να πάω αλλά θα τσεκάρω οπωσδήποτε την σελίδα της Ειρήνης!
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  5. το είχα δει το βιντεάκι προχτές και πραγματικά το βρήκα εκπληκτικό!!!! φοβερή τιμή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ευάκι μου! Τιμή και για εμάς αλλά και για εκείνους! Ευτυχώς, πέρα από τα σκουπίδια έχουμε και φοβερούς δημιουργούς! :)
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  6. Φοβερή εκτέλεση!
    Προσωπικά έχω κάνει χρόνια πιάνο και δε θα με συγκινούσε να μάθω βιολί, αλλά θα τολμήσω να πω πως το βιολί είναι το μόνο μουσικό όργανο που μπορεί να αγγίξει τόσο βαθιά την ψυχή σου! Είναι συγκλονιστικό.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι όντως συγκλονιστικό και ας το γνωρίζω μόνο ακουστικά..
      Γενικότερα θα ήθελα να μάθω μουσική γιατί είναι κάτι το οποίο δεν έχω κάνει ενώ θα ήθελα!
      Φιλάκια Angel μου!

      Διαγραφή

Θα χαρώ να διαβάσω τη δική σας Άποψη!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες