Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φιλοξενία #02, Διατροφή: Τα γλυκά των Χριστουγέννων της Μ. ΠερπερίδηΚαλημέρα & Χρόνια Πολλά σε όλους!

Καλά, Γλυκά & Αγαπημένα Χριστούγεννα!
Εδώ και ένα μήνα ξεκίνησε η στήλη Φιλοξενίας μου με την Διαιτολόγο, Μαρία Περπερίδη την οποία την βρίσκετε και στο δικό της blog Ιδέες Διατροφής.

Παραμονή Χριστουγέννων σήμερα και ήρθε η ώρα της δεύτερης ανάρτησης για την διατροφή μας.
Για αυτή την συγκεκριμένη φορά αποφασίσαμε με την Μαρία να κάνουμε μια παρατυπία στη διαδικασία.
Μια τόσο δα παρατυπία λόγω των ημερών :-)

Σύμφωνα με την πρώτη μας ανάρτηση δόθηκαν 3 επιλογές για την επόμενη, οι οποίες ήταν:
1) Τα γλυκά των Χριστουγέννων
2) Προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο και διατροφή
3) Ανορθόδοξες Δίαιτες

Τα θέματα 2 και 3 ήρθαν ισόβαθμα, ενώ το πρώτο είχε λιγότερες ψήφους.

Σκεφτήκαμε παρόλα αυτά λόγω των εορταστικών ημερών, να μας μιλήσει η Μαρία για τα γλυκά των Χριστουγέννων για πολλούς λόγους, ένας εκ των οποίων είναι να ενημερωθούμε για το πλέον επίκαιρο θέμα, αυτό των υπέροχων ελληνικών γλυκών που έχουμε ως παράδοση τα Χριστούγεννα.

Ωστόσο, εφόσον δείξατε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον σας εξίσου για τα άλλα δύο θέματα, θα είναι αυτά που θα μας απασχολήσουν στις επόμενες αναρτήσεις, τους επόμενους 2 μήνες και για αυτό τον λόγο δεν θα βάλουμε άλλες επιλογές μέχρι και την τρίτη ανάρτηση από σήμερα.

Και τώρα, αφού σας ζάλισα με τα διαδικαστικά...

Σας παρουσιάζω το για άλλη μια φορά ιδιαιτέρως ενδιαφέρον άρθρο της Μαρίας, η οποία μάλιστα μας προτείνει ως λύση τον χορό εάν δεν μπορούμε να αντισταθούμε στις γιορτινές λιχουδιές..!

Μαρία, νομίζω πως αυτή τη συμβουλή θα ακολουθήσω προς το παρόν! :-)

Χρόνια Πολλά & Καλή μας Απόλαυση!
Κ.


Επιτέλους ήρθαν οι γιορτές!!!! Τα Χριστούγεννα είναι αγαπημένη γιορτή τόσο για τους μικρούς όσο και για τους μεγάλους. Όπως σε κάθε γιορτή έτσι και τα Χριστούγεννα εκτός όλων των άλλων εδεσμάτων, υπάρχουν και τα ιδιαίτερα παραδοσιακά γλυκά, τα γνωστά σε όλους μας μελομακάρονα, κουραμπιέδες αλλά και οι δίπλες.
Εκτός όμως από την απόλαυση, τι άλλο μας προσφέρουν τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά και τι να επιλέξουμε τελικά;
Ας τα πάρουμε με την σειρά και ας ξεκινήσουμε με τα θετικά….
Αν συγκρίνουμε τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά με βάση τις θερμίδες τους δεν θα βρούμε μεγάλες διαφορές και γι΄ αυτόν τον λόγο, αν σκέφτεστε μόνο τις θερμίδες, θα σας πω να καταναλώσετε ό,τι σας αρέσει!!!. Οι θερμίδες διαφοροποιούνται με βάση την κάθε συνταγή αλλά πάνω κάτω ένα μέτριο μελομακάρονο αποδίδει περίπου 150 θερμίδες, ένα μέτριο κομμάτι κουραμπιέ το ίδιο και 1 δίπλα περίπου 100 θερμίδες. Άρα μία μερίδα από καθένα από τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά δεν προσφέρει πολλές θερμίδες, αν αναλογιστεί κανείς ότι μία μερίδα γλυκό ταψιού δίνει περίπου 450 θερμίδες ή μία μερίδα τούρτας περίπου 500. Φυσικά αυτό ισχύει αν κάποιος μείνει στην μία μερίδα…
Ένα άλλο θετικό είναι ότι όλα τα γλυκά των Χριστουγέννων περιέχουν ξηρούς καρπούς (τα μελομακάρονα και οι δίπλες καρύδια, ενώ οι κουραμπιέδες αμύγδαλα). Οι ξηροί καρποί προσφέρουν στον οργανισμό πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (τα οποία με βάση έρευνες προστατεύουν το καρδιαγγειακό) καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β λαμβάνουμε από το μέλι που περιέχεται στα μελομακάρονα και τις δίπλες. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β σχετίζονται με την καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος συμβάλλοντας παράλληλα στην καλή ρύθμιση του μεταβολισμού.
Μέχρι εδώ όλα καλά……Όμως όπως τα περισσότερα γλυκά, έτσι και τα Χριστουγεννιάτικα περιέχουν λιπαρά, και συγκρίνοντάς τα με βάση τα λιπαρά τους παρατηρούμε τις περισσότερες διαφοροποιήσεις τους.
Με βάση λοιπόν τα λιπαρά τους, τα μελομακάρονα είναι σαφώς πιο υγιεινά σε σχέση με τους κουραμπιέδες και τις δίπλες. Αυτό δεν χρειάζεται να είναι κάποιος διαιτολόγος για να το διαπιστώσει, αρκεί να κοιτάξει τις συνταγές τους. Για τα μελομακάρονα χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο, για τους κουραμπιέδες βούτυρο, ενώ για τις δίπλες ελαιόλαδο, το οποίο όμως τηγανίζεται.
Το ελαιόλαδο που χρησιμοποιείται για τα μελομακάρονα αποτελεί πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, ενώ το βούτυρο που χρησιμοποιείται για τους κουραμπιέδες είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά οξέα. Με βάση έρευνες, τόσο τα αντιοξειδωτικά όσο και τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα είναι ευεργετικά για την υγεία μας, σε αντίθεση με τα κορεσμένα λιπαρά, τα οποία συσχετίζονται κυρίως με υπερλιπιδαιμίες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ποικίλα προβλήματα υγείας. Επιπλέον, οι δίπλες μπορεί να τηγανίζονται με ελαιόλαδο, αλλά η υψηλή θερμοκρασία του τηγανίσματος καταστρέφει τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Αν θέλετε λοιπόν τη γνώμη μου, την περίοδο των Χριστουγέννων μπορείτε να καταναλώσετε απ’ όλα τα γλυκά!!! Το μόνο που θα ήθελα να τονίσω είναι το γνωστό σε όλους μας «Παν Μέτρον Άριστον».
Αλλά……ακόμη κι αν κάποιος δεν μπορεί να αντισταθεί στην πληθώρα των Χριστουγεννιάτικων γλυκών, η λύση είναι να ασκηθεί, και τι καλύτερο αυτές τις γιορτινές μέρες από τον χορό!!!! 

Σας εύχομαι Γλυκές Γιορτές!!!
Χρόνια Πολλά σε όλους σας με υγεία και χαρά!!!!
Μ. Περπερίδη


Σύντομο Βιογραφικό:

Η Μαρία Περπερίδη γεννήθηκε στο Μεσολόγγι. Το 2000 πέρασε στο τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και αποφοίτησε το 2004 με βαθμό πτυχίου 7,5 "Λίαν Καλώς". Το 2007 τελείωσε και τις Μεταπτυχιακές της Σπουδές στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με κατεύθυνση την Διατροφή και Άσκηση και με βαθμό 8,4 "Λίαν Καλώς. Στην πτυχιακή της το 2003 με τίτλο "Διατροφική Παρέμβαση και αξιολόγηση αθλητών υγού στίβου υψηλού επιπέδου", ασχολήθηκε με τις Διατροφικές συνήθειες των αθλητών της Ελληνικής Ομάδας Υδατοσφαίρισης και πως αυτές μπορούν να επηρεάσουν την απόδοσή τους. Στην Μεταπτυχιακή της διατριβή με τίτλο "Η επίδραση της Δίαιτας και της Άσκησης στα ενδομυικά λιποειδή σε διαβητικούς ασθενείς", ασχολήθηκε με ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη στην Διαβητολογική Κλινική του Τζάνειου Νοσοκομείου Πειραιά. Από το 2006 διατηρεί Νόμιμο Διαιτολογικό Γραφείο στο Μεσολόγγι.Σχόλια

 1. Πολύ ωραίο άρθρο Μαρία! Καλά και Γλυκά Χριστούγεννα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ευχαριστώ Πολύ Αλεξία μου!!! Καλά Χριστούγεννα να έχουμε!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πολυ χρησιμο το αρθρο,ευχαριστουμε!! Καλες γιορτες!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ευχαριστώ πολύ!!! Καλές Γιορτές και σε σένα με υγεία και χαρά!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Κατερινα μου πολυ χρησιμο αρθρο να δω πώς θα το αξιοποιησουμε , καλα Χριστουγεννα και πολλα φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Καλά Χριστούγεννα σε όλους!
  Είναι πραγματικά πολύ χρήσιμο άρθρο :-)
  Καλά να περάσετε απόψε!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να διαβάσω τη δική σας Άποψη!

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γενέθλια του Blog...με Δώρο!

Σήμερα έχουμε γενέθλια! 5 Χρόνια γιορτάζει το Blogόσπιτο μου :-) Μπορεί τα τελευταία δύο χρόνια να μην το τιμώ όπως θα ήθελα και του αρμόζει με τις αναρτήσεις μου, όμως όπως συμβαίνει πάντα με το σπίτι μας, έτσι και αυτό είναι εδώ ζωντανό γεμάτο αγάπη να δώσει και πάντα με ανοιχτές τις πόρτες του! Ξέρω, έχουμε χαθεί... Όλη η γνωστή γειτονιά μας τρέχει με χιλιάδες άλλες ασχολίες όμως αυτή είναι μια καλή γειτονιά με υπέροχους γείτονες που ακόμη και αν δεν συναντιόμαστε συχνά, ξέρουμε πως μπορούμε να πεταχτούμε δίπλα για μια Καλημέρα!
Ακόμη και όλους εσάς που δεν σας ξέρω αλλά βλέπω πως με παρακολουθείτε ακόμη και ας μην έχετε αφήσει ποτέ το σχόλιο σας, σας ευχαριστώ! Σας ευχαριστώ που έρχεστε και αφιερώνετε χρόνο να με διαβάσετε γιατί η παρουσία σας είναι πολύ σημαντική!

Διάλεξα σήμερα να σας μιλήσω για το τι είναι αυτό που κάνω. Θα έχετε καταλάβει ήδη από τις τελευταίες μου αναρτήσεις πως σας μιλώ για το Coaching. Τι είναι όμως το coaching και τι το κάνει τόσο σημαντικό;
Το Coaching ε…

Ιστορίες της διπλανής κρίσης, Παρουσίαση Βιβλίου της Μαρίας Κανελλάκη

Σήμερα έζησα μία από τις πιο ιδιαίτερες εμπειρίες μου. Μέρες τώρα είχα δει την ενημέρωση για την Παρουσίαση του πρωτότοκου βιβλίου της Μαρίας Κανελλάκη και είχα δηλώσει πως θα παρευρεθώ, αλλά όταν έχεις μικρό παιδί τίποτα δεν είναι σίγουρο μέχρι τελεταία στιγμή... Τελικά η τύχη, αυτή τη φορά, ήταν με το μέρος μας και καταφέραμε να παρευρεθούμε. Με την ψυχή στο στόμα βέβαια γιατί έπρεπε να επιστρέψουμε το συντομότερο στη μικρή αλλά τα καταφέραμε... και ήταν από τις ωραιότερες επιλογές που έχω κάνει!
Ότι και να πω είναι λίγο για την Μαρία που την γνώρισα επιτέλους από κοντά αλλά και για την γραφή της...! Γλυκιά, ευγενέστατη, ταπεινή, αληθινή και αξίζει τόσο όλο αυτόν τον κόσμο που ήρθε να την τιμήσει, όσο και χιλιάδες αναγνώστες που αξίζει να την διαβάσουν. Η γραφή της μοναδική, αληθινή σαν την ίδια, ζωντανή, βγαλμένη απ τις εμπειρίες της που όμως αγγίζουν απαλά αλλά βαθιά τις εμπειρίες όλων μας. Τα υπέροχα αλλά μετρημένα λόγια που ακούσαμε από τους συνεργάτες και τον εκδότη της, ήταν …

Happy...MindFul November!

Καλό Μήνα φίλοι μου! Εύχομαι να έχουμε έναν όμορφο Νοέμβρη που θα μας βάλει σιγά αλλά σταθερά και αισιόδοξα σε Χριστουγεννιάτικη Διάθεση!
Σκέφτηκα για αυτόν τον μήνα να παίξουμε ένα "παιχνίδι"!
Μπορεί να το ονομάζω έτσι όμως είναι από τα πιο δυνατά εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την προσωπική μας ενδυνάμωση! Ο καθένας με τον χρόνο του και για όσο του είναι εφικτό, σας προτείνω να προσπαθήσουμε να γίνουμε πιο Ενσυνείδητοι (Mindful)! Τι σημαίνει αυτό άραγε;
Καθημερινά λειτουργούμε όλοι μας, λίγο ή πολύ, ως ρομπότ.....  Ακολουθούμε σταθερή ρουτίνα, κάνουμε μηχανικές κινήσεις, συμπεριφερόμαστε με τον τρόπο που έχουμε συνηθίσει, όσο και αν μερικές φορές το μυαλό μας πάει να σκεφτεί πιο δημιουργικά, επαναφέρουμε με τρομερή μαεστρία τον εαυτό μας στην "πραγματικότητα" (ποια πραγματικότητα άραγε;) και γενικότερα παραμένουμε στα δεδομένα και τις σταθερές μας μη τυχόν και βγούμε απ τη ζώνη ασφαλείας μας.... Οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας μας βοηθούν να βιώσουμε…

Secret Santa swap 2017

Δε...Δε Musical !