Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Τι είναι αυτό που το λεν' Ευτυχία;



Τι σημαίνει Ευτυχία; Είναι έννοια ή μήπως συναίσθημα;
Ο καθένας την ερμηνεύει αλλιώς. Οι περισσότεροι τη συνδυάζουν με τα χρήματα, άλλοι με την αγάπη και άλλοι με τα αποκτήματα... υλικά και ανθρώπινα. Άλλοι πάλι με την υγεία ή ακόμη και την αιώνια νεότητα.
Είναι εκούσια ή ακούσια; Προσπαθούμε για να την αποκτήσουμε ή είναι θέμα τύχης (ευ+τύχη);
Μπορούμε να την απολαύσουμε μόνο ως στιγμές ή και για μεγάλο χρονικό διάστημα;
Όλα αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα στα πλαίσια της ευτυχίας έχουν πραγματευτεί οι ανά τους αιώνες και τις εποχές φιλόσοφοι και όχι μόνο.

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη η ευτυχία η οποία μπορεί να είναι πρόσκαιρη και προϊόν τύχης διακρίνεται από την ευδαιμονία η οποία συνδέεται με τη διαβίωση και τη δράση σύμφωνα με τις ηθικές αρετές και τη λογική. Η ευδαιμονία είναι η ίδια αυτοσκοπός του ανθρώπου και έχει να κάνει με τη συνειδητή επιδίωξη της, μέσω της αρετής . Πρόκειται για ενέργεια και μάλιστα επιθυμητή που ο άνθρωπος την επιδιώκει έχοντας κατά νου όχι κάποιον άλλο σκοπό αλλά την ίδια την απόκτηση της.
Ο Μαχάτμα Γκάντι είχε πει :
"Ευτυχία είναι όταν αυτά που σκέφτεσαι, αυτά που λες και αυτά που πράττεις βρίσκονται σε αρμονία"


Το μόνο σίγουρο είναι πως περνάμε όλη μας τη ζωή αναζητώντας και επιδιώκοντας την.
Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη θέλει να ζήσει ευτυχισμένος ή να ζήσει την απόλυτη ευτυχία.
Αλήθεια, υπάρχει απόλυτη ευτυχία; Πως βιώνουμε στις μέρες μας την ευτυχία;
Τα τελευταία χρόνια ζούμε σε ένα ναρκοπέδιο που αισθανόμαστε πως η ευτυχία μας εξαρτάται από τις αποφάσεις των άλλων.
Μήπως τελικά εξαρτάται καθαρά από εμάς και από τον τρόπο που επιλέγουμε να δούμε τη ζωή και αυτά που μας συμβαίνουν;
Μήπως πρέπει να σταματήσουμε να συνδέουμε την ευτυχία μας με τους άλλους και να το δούμε καθαρά σαν προσωπική και εσωτερική διεργασία, αναζήτηση και επιδίωξη;
Σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να μας κάνουν πολύ ευτυχισμένους αλλά μήπως απλά είναι αυτό που θέλουμε εμείς για να είμαστε ευτυχισμένοι;
Μήπως απλά οι άλλοι πληρούν τις ασυναίσθητες δικές μας προϋποθέσεις που έχουμε πάλι ασυναίσθητα θέσει για να είμαστε ευτυχισμένοι;
Πόσο ρόλο παίζει ο απέναντι μας στη διάθεση και τη ψυχική μας κατάσταση εάν για εμάς δεν έχει καμία σημασία αυτός ο άνθρωπος;
Άρα λοιπόν, μας επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά αυτοί που θέλουμε να μας επηρεάσουν.




Δεν ευθύνεται κανείς άλλος για την ευτυχία μας, παρά εμείς οι ίδιοι.
Πάρτε τη ζωή που ήδη σας ανήκει στα χέρια σας και συνειδητοποιήστε πως εμείς οι ίδιοι κανονίζουμε την ευτυχία μας και αποφασίζουμε για αυτή με βάση το σε ποιον δίνουμε τη δύναμη με το να είναι σημαντικός για εμάς.
Θέλετε να αισθάνεστε θύματα του συστήματος και της εποχής ή θέλετε να βάλετε το μυαλό σας στη διαδικασία να βρει τρόπους να ξεφύγετε από τα δύσκολα, να δυναμώσετε και να αρπάξετε τις ευκαιρίες που θα σας κάνουν πραγματικά ευτυχισμένους με το να αναζητάτε τα προσωπικά σας θέλω και τις προσωπικές σας αγάπες;
Ποτέ δεν πίστεψα πως μπορώ να κάνω κάποιον ευτυχισμένο με το να του κάνω τις χάρες ή τα χατίρια. Το μόνο που ξέρω και είμαι σίγουρη είναι πως όποιος θέλει να βρίσκεται μαζί μου και γύρω μου, είναι ευτυχισμένος επειδή είμαι ο εαυτός μου.
Αντίστοιχα εγώ είμαι ευτυχισμένη με τους ανθρώπους που θέλω να έχω γύρω μου γιατί είναι ο εαυτός τους με αλήθεια και ειλικρίνεια.
Κάθε άλλο που βασίζεται σε προσπάθεια, κόπο και ίσως ψέμα δεν μπορεί να κάνει ποτέ κανέναν πραγματικά ευτυχισμένο, τουλάχιστον με μια ευτυχία που θα έχει διάρκεια.
Αν πάλι, μιλήσουμε για εκείνες τις στιγμές ευτυχίας που αισθανόμαστε όλοι μας κατά τη διάρκεια της ζωής μας από μικρά και σημαντικά γεγονότα, τότε καλύτερα θα έλεγα πως μιλάμε για στιγμές πραγματικής χαράς και ανάτασης ψυχής και θα ευχόμουν και εγώ μαζί σας να μπορούσαμε να κρατούσαν περισσότερο αυτές οι όμορφες στιγμές!




Η ευτυχία εκφράζεται με το χαμόγελο αλλά δεν είναι μόνο αυτό.
Είναι κάτι βαθύ, εσωτερικό και σημαντικό για τη ζωή μας. Είναι ανάγκη και αλήθεια.
Ευτυχία είναι να είσαι ελεύθερος, να εκφράζεσαι, να έχεις γύρω σου αληθινούς ανθρώπους που σε νοιάζονται και σε αγαπούν. Είναι να μοιράζεσαι!
Είναι ένα βλέμμα, μια όμορφη χειρονομία. Είναι να αισθάνεσαι γεμάτος. Να μπορείς να μαθαίνεις συνεχώς και να έχεις τα απαραίτητα για τη ζωή.
Ευτυχία δεν είναι μόνο να έχεις τη στέγη και τη τροφή σου αλλά επίσης να μπορείς να τα χαρείς, να διασκεδάσεις και να βγεις χωρίς να φοβάσαι. Είναι να μπορείς να εμπιστεύεσαι.

Υπάρχουν τόσα εκατομμύρια κόσμου που δεν γνώρισαν ποτέ τη σημασία της αλλά ούτε αισθάνθηκαν την ευτυχία γιατί πολύ απλά τους λείπουν τα πιο σημαντικά για την επιβίωση που είναι η τροφή, το νερό και η ασφάλεια.
Όχι, τα χρήματα δεν την φέρνουν αλλά τόσα όσα μας εξασφαλίζουν τις απαραίτητες συναλλαγές και τη διατήρηση της αξιοπρέπειας μας είναι απλά ένα ακόμη αναγκαίο κακό για να τηρούνται οι υπόλοιπες προϋποθέσεις για να την βιώσουμε.
Έτσι λοιπόν, το θεωρώ ύβρη, μετά από όλα τα καλά που έχουμε να προσπαθούμε αέναα να βρούμε Την Ευτυχία και να μην είμαστε ευχαριστημένοι με τίποτα....

Κλείνοντας με τη φράση του Φρόυντ... «δεν υπάρχει καμιά συμβουλή που να κάνει για όλους· ο καθένας πρέπει να δοκιμάσει μόνος του με ποιον ιδιαίτερο τρόπο μπορεί να γίνει ευτυχισμένος»

...θα σας ευχηθώ να βρείτε τον τρόπο που θα είστε πραγματικά ήρεμοι, αληθινοί, με αγάπη, υγεία και εργασία και ως εκ τούτου ευτυχισμένοι!

Καλή Άνοιξη και επισήμως!
Κ.





Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε την πρόταση να ανακηρυχθεί η 20η Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας,
«Ο ΟΗΕ ιδρύθηκε για να την προώθηση της ειρήνης, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την εξάλειψη της φτώχειας, τη βιώσιμη ανάπτυξη και όλοι αυτοί οι στόχοι συγκεντρώνονται σε έναν, που είναι η επίτευξη της ευτυχίας για όλη την ανθρωπότητα» 
Πηγή:www.skai.gr







19 σχόλια:

  1. Το πρόβλημα Κατερίνα είναι όταν ενώ ο εαυτός μας είναι δυσάρεστος για τους τρίτους εμείς νομίζουμε ότι σκορπάμε ευτυχία γύρω μας οπότε περιμένουμε ξεδιάντροπα και την ανταμοιβή μας!
    Επίσης θα έλεγα ότι όταν κάποιος κάνει χάρες και χατίρια από τα βάθη της καρδιάς του είναι και αυτό …..ευτυχία και μάλιστα από τις πιο γλυκές!
    Τις φιλούρες μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Χριστίν!
      Νομίζω πως μπορούμε να καταλάβουμε πότε γινόμαστε δυσάρεστοι και πότε ευχάριστοι απλά ίσως επιλέγουμε να μη το βλέπουμε...
      Όσο για τον τρόπο που θέτεις τις χάρες, δεν έχεις άδικο απλά θα συμπληρώσω πως σε όλα χρειάζεται μέτρο και όταν είμαστε ο εαυτός μας σε αυτούς που αρέσουμε και επιλέγουν να μας έχουν δίπλα τους τους δίνουμε την μεγαλύτερη χαρά! Κανείς δεν μπορεί να αρέσει σε όλους και είναι ευθύνη του καθενός μας να επιλέγει όσο μπορεί τους γύρω του.
      Σε φιλώ!

      Διαγραφή
    2. Πόσο δίκιο Θεέ μου έχει η Χριστίνα, καλή της ώρα! Να συμπληρώσω κι ότι έχουμε την απαίτηση να μας δοθεί από κάπου αόριστα η ευτυχία, χωρίς να έχουμε "μοχθήσει" καθόλου γι' αυτό... Φιλιά πολλά και καλό μήνα!

      Διαγραφή
  2. Κατερινακι μου εγω πιστευω πως δεν υπαρχει ενα μονο πραγμα που κανει καποιον ευτυχισμενο.
    Ειναι μαλλον ενα συνολο πραγματων που σε καθε ανθρωπο διαφερει.
    Παντως εγω δε εχω ακουσει κανενα μεχρι τωρα να μου πει πως ειναι ευτυχισμενος.
    Επισης να τονισω πως αλλο να εισαι ευτυχισμενος και αλλο χαρουμενος... γιατι πολλοι το μπερδευουν . Φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγώ τα ίδια πιστεύω Μαρία μου.
      Τελικά είναι πολύ υποκειμενικό το ζήτημα αλλά καλό είναι ο καθένας να ψάχνει και να βρίσκει τους τρόπους με τους οποίους αισθάνεται ευτυχισμένος γιατί έτσι δείχνει γεμάτος και μπορεί να μεταδώσει και την ευτυχία :-)
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Καλημερα Κατερινα μου!
    Πολυ ομορφη αναρτηση. Εμπεριεχει τοσες ευτυχισμενες θα πω λεπτομερειες.
    Τωρα ο καθενας εχει μια σκεπτικη για την ευτυχια.
    Τη δικη μου την ειχα εκφρασει εδω: http://ekfrastite.blogspot.gr/2013/09/blog-post_10.html

    Φιλακια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Κική μου!
      Όντως ο καθένας τη σκέφτεται και διαφορετικά και διαφορετικά την αναλύει. Όπως είπα και στη Μαρία είναι εντελώς υποκειμενικό το ζήτημα.
      Μου άρεσε πολύ η ανάρτηση σου γιατί είναι γεμάτη αισιοδοξία και χαρούμενη ματιά.
      Ναι, είναι δική μας υπόθεση η ευτυχία, πρέπει να εκτιμάμε κάθε στιγμή της ζωής μας (αν και πολλές φορές είναι δύσκολο όταν δεν κινδυνεύεις να χάσεις κάτι, να το εκτιμήσεις) και υπάρχουν όλοι αυτοί οι τρόποι που αριθμείς για να την νιώσουμε :-)

      Σε ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σου πάντα!
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  4. H ευτυχία για μένα Κατερίνα μου είναι στιγμές και όλες οι ευλογίες που έχω.Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχω βιώσει σημαντικά δύσκολες καταστάσεις, ίσως και γι΄αυτό έμαθα να εκτιμώ όλα αυτά και εκείνους που υπάρχουν δίπλα μου, γύρω μου.Ξέρεις έχω δει αληθινή ευτυχία στο γέλιο και τα μάτια ενός παιδιού, μέσα από το κέρασμα μιας καραμέλας, γιατί ενώ ήξερε τι είναι, δεν είχε γευθεί ποτέ άλλοτε!!!!
    Ας σταματήσουμε να είμαστε αχάριστοι και μίζεροι..και ας είμαστε ευγνώμονες, τότε ίσως ανακαλύψουμε και τι τελικά είναι ευτυχία!Σε φιλώ γλυκά και μπράβο για το θέμα που επέλεξες να αναπτύξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τώρα θα λεγα για τι ιδρύθηκε ο ΟΗΕ και τι προασπίζει εντέλει αλλά θα χαλάσω το τόσο υπέροχο post σου Κατερίνα μου!!
    Συμφώνω απόλυτα μαζί σου ότι ευτυχία είναι πάνω από όλα να μαστε ο εαυτός μας και να έχουμε γύρω μας ανθρώπους που θέλουν πραγματικά εμάς κι εμείς αυτούς!! Η βάση της τουλάχιστον είναι αυτή!! Τώρα κι ο Φρόυντ μια χαρά τα είπε!! Δεν υπάρχει συνταγή και δοσολογία για την ευτυχία.. Μου τυλίγετε 10 δράμια να πάρω στο σπίτι κι έτσι!!! Θέλει να παιδευτείς, να ψάξεις, να μην εφησυχάσεις,, Είναι μια αρχή τουλάχιστον!!
    Φιλάκια γλυκά!!! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συντάσσομαι με την άποψη του Αριστοτέλη. Ποτέ δεν ζύγισα την ευτυχία με τις μέρες ....
    Το τσουβαλάκι να γεμίζει έστω και μικρούτσικες στιγμές κι όλα καλά!
    Υπέροχη δημοσίευση Κατερινάκι μου!
    Φιλάκια πολλά! ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από Ευτυχία στην οικογένειά μας άλλο τίποτα... γιαγιά, αδερφή και 3 ξαδερφούλες...χα, χα, χα!!! Πολύ ωραία η δημοσίευσή σου Κατερίνα μου. Πράγματι την ευτυχία την κυνηγάμε και ίσως να την αποκτάμε κιόλας, ίσως κάποιες φορές να μας ξεφεύγει αλλά να την ξαναβρίσκουμε, ανάλογα τις ανάγκες, τα θέλω μας, τα νέα δεδομένα κάθε φορά στη ζωή μας και ίσως λίγο και με τη βοήθεια της τύχης. Κυνηγάμε την τύχη μας για την κατάκτηση της ευτυχίας μας. Εύχομαι η τύχη να είναι με το μέρος μας....για όλους μας. Σε φιλώ :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα Κατερίνα μου . Ενα σπουδαίο κείμενο διάβασα για την ευτυχία .
    Για μένα η ευτυχία ορίζεται σε απλά πράγματα . Να έχεις βρει τον εαυτό σου και να απολαμβάνεις τις μικρές η μεγάλες στιγμές χαράς, ψυχικής ανάτασης και ευφορίας.
    Μόνοι μας άλλωστε οφείλουμε να μάθουμε τι μας κάνει ευτυχισμένους .
    Ευχαριστούμε για το υπέροχο κείμενο
    Καλό ξημέρωμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κατερίνα μου πολύ ωραία ανάρτηση, έθεσες ζητήματα για προβληματισμό.. εγώ θα πω πως η ευτυχία δεν κρύβεται πίσω από χαμόγελα... η ευτυχία είναι πολύπλευρος όρος.. δεν πιστεύω πως ο άνθρωπος από τη γέννησή του δεν έχει βιώσει έστω και μια ευτυχισμένη στιγμή στη ζωή του.. και μόνο που αναπνέουμε, θα πρέπει να είμαστε ευτυχισμένοι.. καθένας μπορεί να βρει την ευτυχία όχι απλώς κοιτώντας μέσα του, αλλά απλώς κοιτώντας γύρω του.. φιλάκια πολλά Κατερινάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κάποιοι ψάχνουν μανιωδώς να βρουν την ευτυχία που δε βλέπουν τίποτα και τη χάνουν διαρκώς...αν ανοίξουμε τα μάτια μας όλοι θα τη δούμε να κάθεται κάπου κοντά μας...θα βρίσκεται στο βλέμμα των παιδιών μας, στην αγκαλιά του συντρόφου μας, σε ένα λουλούδι...για να μη συνεχίσω για πάντα, σε πράγματα που δε χρειάζεται να τα ψάξουμε...που είναι εδώ!!!
    Κι έχεις τόσο δίκιο...πιστεύω πως το κλισέ "τα λεφτά δε φέρνουν την ευτυχία" πρέπει να αλλάξει επιτέλους...ή να μη λέγεται και καθόλου...τα λεφτά κάνουν τη ζωή ευκολότερη και χωρίς άγχος...και το να μην έχεις άγχος (για διαβίωση) είναι μια ευτυχία από μόνη της!!!
    Φιλιά πολλά και καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Στιγμές είναι η ευτυχία Ζωρζετάκι μου!
    Για τον καθένα διαφορετικές!
    Για μένα είναι αυτό το προσωπάκι που έχεις στο τέλος με το τεράστιο χαμόγελο φαίνεται η ευτυχία στα μάτια του.
    Εχω και ένα θέμα με τα παιδιά!
    Αν βλέπω τα χαμογελαστά τους πρόσωπα πιστεύω ότι υπάρχει ευτυχία!
    Αυτό το χαμόγελο κρατώ!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Νομιζω πως η ευτυχια πηγαζει κυριως απο μεσα μας, απο τα αισθηματα μας για τον εαυτο μας και για τους αλλους! Περα απο την υγεια που θεωρω βασικοτατη, αν μπορουσα να περιγραψω με μια λεξη την ευτυχια αυτη θα ηταν η ΑΓΑΠΗ. Αγαπη για εμας, για τους ανθρωπους μας, τη φυση, τον κοσμο, τα καθημερινα θαυματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. εγώ είμαι ευτυχισμένη και η ευτυχία είναι η συνολική εικόνα, ο βραδυνός απολογισμός...
    σας το εύχομαι
    φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. η ευτυχία πιστεύω είναι το σύνολο καλών και κακών στιγμών,αλλά και η αντιμετώπιση,που έχουμε απέναντι στις άσχημες στιγμές και τις δυσκολίες! δεν ξέρω αν αξίζει να την κυνηγάμε με μανία.ας το αφήσουμε και θα γίνει μόνο του!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Που είναι το Κατερινάκι; Ελπίζω να είσαι ευτυχισμένη, όπως κι αν ορίζεις την ευτυχία :)
    Για μένα είναι η καλή διάθεση!
    Φιλιά γλυκό μου **

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ να διαβάσω τη δική σας Άποψη!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες