Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φιλοξενία #03, Οκτώβρης:Δράσεις Διατροφής, της Μαρίας Περπερίδη

Είχαμε αρκετό καιρό να συνεργαστούμε με το Μαράκι όμως νομίζω πως άξιζε την αναμονή μιας και μας φέρνει πολύ όμορφα νέα και σημαντικές ειδήσεις.
Οι αναρτήσεις που είχαν προγραμματιστεί τον περασμένο χρόνο δεν έγιναν λόγω σημαντικών παραγόντων που εμπόδιζαν τόσο το πρόγραμμα της Μαρίας όσο και το δικό μου.
Ωστόσο, σήμερα κάνει την εμφάνιση της με άκρως επίκαιρο θέμα που αφορά στον μήνα που διανύουμε και είναι αφιερωμένος, ανάμεσα σε άλλα πράγματα, στη παχυσαρκία και τη σωστή διατροφή.
Θα συμφωνήσω με την Μαρία πως η παχυσαρκία είναι πάθηση και θα πρέπει να αρχίσουμε να την αντιμετωπίζουμε σοβαρά.

Σας αφήνω στα λόγια της..... Όπως πάντα θα απαντήσει η ίδια στα σχόλια σας.
Προηγούμενες αναρτήσεις της θα βρείτε εδώ: ΣΠΩ & ΔιατροφήΤα γλυκά των ΧριστουγέννωνΟ Οκτώβρης μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο μήνας της Διατροφής, καθώς έχει δύο παγκόσμιες ημέρες που σχετίζονται με την διατροφή και πιο συγκεκριμένα στις 16 Οκτώβρη είναι η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και στις 24 Οκτώβρη η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας.

Φέτος ακόμη περισσότερο αυτός ο μήνας ανήκει στην Διατροφή καθώς έχουν ξεκινήσει δύο πολύ σημαντικές δράσεις ενημέρωσης του κοινού σε διατροφικά θέματα.


Δράση Πρώτη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής (στις 16 Οκτώβρη) έχουν ξεκινήσει να  παρουσιάζονται στο κοινό οι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί.
Οι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί για το κοινό, είναι 4 βιβλία, τα οποία περιέχουν συστάσεις σχετικά με την διατροφή τεσσάρων πληθυσμιακών ομάδων. Το πρώτο βιβλίο περιέχει διατροφικές οδηγίες για υγιείς ενήλικες, το δεύτερο βιβλίο περιέχει διατροφικές οδηγίες για τα βρέφη, τα παιδιά και τους εφήβους, το τρίτο για τις γυναίκες σε περίοδο εγκυμοσύνης, θηλασμού και εμμηνόπαυσης και το τελευταίο βιβλίο περιέχει διατροφικές συστάσεις για τους ηλικιωμένους. Οι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί υλοποιήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος «Ευ Δια…Τροφήν», το οποίο εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007 – 2013, και πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis και συγχρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. 

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το Ινστιτούτο Prolepsis, απώτερος στόχος του προγράμματος είναι η προαγωγή της υγιεινής διατροφής και η πρόληψη και καταπολέμηση της παχυσαρκίας, μέσα από την αξιοποίηση και την προώθηση των ευεργετικών στοιχείων της ελληνικής διατροφής.

Οι δύο πρώτοι Οδηγοί παρουσιάστηκαν ήδη στο Μέγαρο Μουσικής στις 16 και 17 Οκτωβρίου. Ο τρίτος τόμος παρουσιάστηκε στην Θεσσαλονίκη στο Μέγαρο Μουσικής στις 20 Οκτώβρη, ενώ ο τρίτος τόμος θα παρουσιαστεί στην Πάτρα στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών στις 30 Οκτώβρη. Οι Οδηγοί έχουν τυπωθεί σε 6500 αντίτυπα και θα διανεμηθούν δωρεάν σε διάφορους φορείς (πανεπιστήμια, υπουργεία, νοσοκομεία, ιατρικές εταιρείες, σχολεία, ΚΑΠΗ κ.τ.λ.), ενώ για το κοινό διατίθενται ελεύθερα σε ηλεκτρονική μορφή, από τον δικτυακό τόπο: www.diatrofikoiodigoi.gr. Ως διαιτολόγος σας προτείνω ανεπιφύλακτα να κατεβάσετε και τους 4 οδηγούς καθώς οι πληροφορίες που περιέχουν είναι άκρως ενδιαφέρουσες και ό, τι πιο έγκυρο μπορείτε να διαβάσετε σε θέματα διατροφής.

Θα ήθελα να αναφέρω ότι το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της ιατρικής έρευνας, της προαγωγής υγείας, της περιβαλλοντικής και εργασιακής ιατρικής από το 1990.


Δράση Δεύτερη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας, στις 24 Οκτώβρη, το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου οργανώνουν διάφορες δράσεις σε σχολεία στα πλαίσια του προγράμματος «Κοινωνικό Σχολείο». Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν ομιλίες και παρουσιάσεις σχετικά με την διατροφή και την άσκηση και πως αυτές μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Οι παρουσιάσεις που θα γίνουν από τους διαιτολόγους δίνουν βάση στην σημασία της υγιεινής διατροφής, στο πρωινό γεύμα και στο σνακ στο σχολείο, στην διατροφική συμπεριφορά αλλά και στην αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.Θεωρώ ότι είναι ιδιαιτέρως σημαντικές οι διατροφικές δράσεις που αφορούν τα παιδιά και το περιβάλλον τους (σχολείο, δασκάλους και γονείς) καθώς η παιδική παχυσαρκία μαστίζει στην Ελλάδα. Μακάρι να μην γίνονταν μόνο μία φορά τον χρόνο αλλά σε τακτά χρονικά διαστήματα ή ακόμη και να υπήρχε το μάθημα της διατροφής σε όλα τα σχολεία, διότι αν από μικροί όλοι έμπαιναν στο νόημα της υγιεινής διατροφής και αποκτούσαν μία σωστή διατροφική συμπεριφορά τότε σίγουρα θα είχαμε λιγότερους παχύσαρκους ενήλικες. Ας μην ξεχνάμε ότι η παχυσαρκία είναι πάθηση και είναι καιρός να την αντιμετωπίσουμε ως ασθένεια και όχι ως ταμπού. Η παχυσαρκία είναι μία νόσος που και αντιμετωπίζεται αλλά και προλαμβάνεται, με την θέληση του ίδιου του πάσχοντα, τις συμβουλές του ειδικού διαιτολόγου και την υποστήριξη του φιλικού και οικογενειακού περιβάλλοντος. 


Σύντομο Βιογραφικό:

Η Μαρία Περπερίδη γεννήθηκε στο Μεσολόγγι. Το 2000 πέρασε στο τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και αποφοίτησε το 2004 με βαθμό πτυχίου 7,5 "Λίαν Καλώς". Το 2007 τελείωσε και τις Μεταπτυχιακές της Σπουδές στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με κατεύθυνση την Διατροφή και Άσκηση και με βαθμό 8,4 "Λίαν Καλώς. Στην πτυχιακή της το 2003 με τίτλο "Διατροφική Παρέμβαση και αξιολόγηση αθλητών υγού στίβου υψηλού επιπέδου", ασχολήθηκε με τις Διατροφικές συνήθειες των αθλητών της Ελληνικής Ομάδας Υδατοσφαίρισης και πως αυτές μπορούν να επηρεάσουν την απόδοσή τους. Στην Μεταπτυχιακή της διατριβή με τίτλο "Η επίδραση της Δίαιτας και της Άσκησης στα ενδομυικά λιποειδή σε διαβητικούς ασθενείς", ασχολήθηκε με ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη στην Διαβητολογική Κλινική του Τζάνειου Νοσοκομείου Πειραιά. Από το 2006 διατηρεί Νόμιμο Διαιτολογικό Γραφείο στο Μεσολόγγι.
Σχόλια

 1. Όλα τα προβλήματα για μένα ανάγονται σε ένα: θέμα Παιδείας! Και η διατροφή λοιπόν είναι θέμα παιδείας. Με λυπεί αφάνταστα όταν βλέπω πόσο ανεύθυνοι είναι οι περισσότεροι γονείς στο θέμα αυτός. Διδάσκουν λάθος τα παιδιά τους ( συνήθως με το δικό τους κακό παράδειγμα) και διαιωνίζουν μια προβληματική κατάσταση!
  Νομίζω ότι η διατροφή θα ήταν πολύ πιο σημαντική από τη φυσική στο σχολείο!
  Φιλιά πολλά και στις δυο κοπελιές :)))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

   Διαγραφή
  2. Αριστέα μου είναι η τρίτη φορά που προσπαθώ να σου απαντήσω. Δεν ξέρω γιατί δεν παίρνει την απάντηση.......Για να δούμε αυτήν τη φορά.....
   Λοιπόν, θα συμφωνήσω με το σχόλιό σου. Και εγώ θυμώνω με τους γονείς. Θυμώνω όμως ακόμη περισσότερο, όταν μου φέρνουν παχύσαρκα παιδάκια στο γραφείο μου, αλλά αφού πάρουν τις συμβουλές, δεν κάνουν τίποτα ή ελάχιστα πράγματα για να τα βοηθήσουν μετά στο σπίτι. Μερικές φορές είναι λες και υπονομεύουν την προσπάθεια των παιδιών τους, δεν τα βοηθούν καθόλου να αλλάξουν διατροφικές συνήθειες και να αναπτύξουν μία πιο σωστή διατροφική συμπεριφορά. Επιπλέον, αν κάποιος τους ρωτήσει για το βάρος του παιδιού τους, απαντούν ότι το πηγαίνουν σε διαιτολόγο, και με αυτόν τον τρόπο αποποιούνται τις ευθύνες τους. Είναι τρομερό......
   Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου. Φιλιά Πολλά!!!

   Διαγραφή
 2. Θα συμφωνήσω με την Αριστέα!! Τον πρώτο λόγο στη διατροφή των παιδιών τον έχουν οι γονείς !!!
  Αν οι ίδιοι δεν αγαπούν τον εαυτό τους ας κάνουν το σωστό για τα παιδιά !!! Αλλωστε η κακή διατροφή επηρεάζει άμεσα και την ψυχολογία όλων μας!!!
  Φιλάκια και ευχαριστούμε!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έτσι είναι Νικόλ μου. Από την άλλη, αν οι γονείς αν δεν αγαπήσουν τον εαυτό τους τότε δυστυχώς δεν μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους.
   Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο.

   Δεν μου είπατε αν κατεβάσετε τους διατροφικούς οδηγούς, αν τους διαβάσατε και αν σας άρεσαν;;;;;;;

   Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να διαβάσω τη δική σας Άποψη!

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γενέθλια του Blog...με Δώρο!

Σήμερα έχουμε γενέθλια! 5 Χρόνια γιορτάζει το Blogόσπιτο μου :-) Μπορεί τα τελευταία δύο χρόνια να μην το τιμώ όπως θα ήθελα και του αρμόζει με τις αναρτήσεις μου, όμως όπως συμβαίνει πάντα με το σπίτι μας, έτσι και αυτό είναι εδώ ζωντανό γεμάτο αγάπη να δώσει και πάντα με ανοιχτές τις πόρτες του! Ξέρω, έχουμε χαθεί... Όλη η γνωστή γειτονιά μας τρέχει με χιλιάδες άλλες ασχολίες όμως αυτή είναι μια καλή γειτονιά με υπέροχους γείτονες που ακόμη και αν δεν συναντιόμαστε συχνά, ξέρουμε πως μπορούμε να πεταχτούμε δίπλα για μια Καλημέρα!
Ακόμη και όλους εσάς που δεν σας ξέρω αλλά βλέπω πως με παρακολουθείτε ακόμη και ας μην έχετε αφήσει ποτέ το σχόλιο σας, σας ευχαριστώ! Σας ευχαριστώ που έρχεστε και αφιερώνετε χρόνο να με διαβάσετε γιατί η παρουσία σας είναι πολύ σημαντική!

Διάλεξα σήμερα να σας μιλήσω για το τι είναι αυτό που κάνω. Θα έχετε καταλάβει ήδη από τις τελευταίες μου αναρτήσεις πως σας μιλώ για το Coaching. Τι είναι όμως το coaching και τι το κάνει τόσο σημαντικό;
Το Coaching ε…

Ιστορίες της διπλανής κρίσης, Παρουσίαση Βιβλίου της Μαρίας Κανελλάκη

Σήμερα έζησα μία από τις πιο ιδιαίτερες εμπειρίες μου. Μέρες τώρα είχα δει την ενημέρωση για την Παρουσίαση του πρωτότοκου βιβλίου της Μαρίας Κανελλάκη και είχα δηλώσει πως θα παρευρεθώ, αλλά όταν έχεις μικρό παιδί τίποτα δεν είναι σίγουρο μέχρι τελεταία στιγμή... Τελικά η τύχη, αυτή τη φορά, ήταν με το μέρος μας και καταφέραμε να παρευρεθούμε. Με την ψυχή στο στόμα βέβαια γιατί έπρεπε να επιστρέψουμε το συντομότερο στη μικρή αλλά τα καταφέραμε... και ήταν από τις ωραιότερες επιλογές που έχω κάνει!
Ότι και να πω είναι λίγο για την Μαρία που την γνώρισα επιτέλους από κοντά αλλά και για την γραφή της...! Γλυκιά, ευγενέστατη, ταπεινή, αληθινή και αξίζει τόσο όλο αυτόν τον κόσμο που ήρθε να την τιμήσει, όσο και χιλιάδες αναγνώστες που αξίζει να την διαβάσουν. Η γραφή της μοναδική, αληθινή σαν την ίδια, ζωντανή, βγαλμένη απ τις εμπειρίες της που όμως αγγίζουν απαλά αλλά βαθιά τις εμπειρίες όλων μας. Τα υπέροχα αλλά μετρημένα λόγια που ακούσαμε από τους συνεργάτες και τον εκδότη της, ήταν …

Happy...MindFul November!

Καλό Μήνα φίλοι μου! Εύχομαι να έχουμε έναν όμορφο Νοέμβρη που θα μας βάλει σιγά αλλά σταθερά και αισιόδοξα σε Χριστουγεννιάτικη Διάθεση!
Σκέφτηκα για αυτόν τον μήνα να παίξουμε ένα "παιχνίδι"!
Μπορεί να το ονομάζω έτσι όμως είναι από τα πιο δυνατά εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την προσωπική μας ενδυνάμωση! Ο καθένας με τον χρόνο του και για όσο του είναι εφικτό, σας προτείνω να προσπαθήσουμε να γίνουμε πιο Ενσυνείδητοι (Mindful)! Τι σημαίνει αυτό άραγε;
Καθημερινά λειτουργούμε όλοι μας, λίγο ή πολύ, ως ρομπότ.....  Ακολουθούμε σταθερή ρουτίνα, κάνουμε μηχανικές κινήσεις, συμπεριφερόμαστε με τον τρόπο που έχουμε συνηθίσει, όσο και αν μερικές φορές το μυαλό μας πάει να σκεφτεί πιο δημιουργικά, επαναφέρουμε με τρομερή μαεστρία τον εαυτό μας στην "πραγματικότητα" (ποια πραγματικότητα άραγε;) και γενικότερα παραμένουμε στα δεδομένα και τις σταθερές μας μη τυχόν και βγούμε απ τη ζώνη ασφαλείας μας.... Οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας μας βοηθούν να βιώσουμε…

Secret Santa swap 2017

Δε...Δε Musical !