Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Οδήγηση = Ευθύνη!






"Μπαμπάς: Θοδωρής Βαλσαμίδης
Νονός: Νίκος Περατινός.
Μήπως η μικρή Κατερίνα θα είναι η επόμενη Μουτόν;"




Ήθελα πολύ καιρό να γράψω αυτή την ανάρτηση, ίσως από τότε που ξεκίνησα το blog πριν σχεδόν 2 χρόνια.
Τα παραπάνω γράφτηκαν για εμένα από αθλητική εφημερίδα της εποχής, έπειτα από τη βάφτιση μου.
Ξεκινάω έτσι την ανάρτηση για να εξηγήσω απ την αρχή πως ότι θα πω τα έχω "μελετήσει" όλη μου τη ζωή δίπλα σε έναν αληθινό επαγγελματία οδηγό. Έναν οδηγό αγώνων, τον πατέρα μου!

Η σωστή και ασφαλής οδήγηση είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. Ένα θέμα το οποίο πολλοί αγνοούν είτε ηθελημένα είτε αθέλητα.
Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν είμαστε καθόλου μορφωμένοι, εκπαιδευμένοι και πειθαρχημένοι στο θέμα οδήγηση.
Οι περισσότεροι νομίζουν πως κάνοντας μαγκιές, τρέχοντας με ιλιγγιώδης ταχύτητες είτε σε ανοιχτό δρόμο, είτε σε στενά θα κάνουν εντύπωση ή θα θεωρηθούν καλοί οδηγοί.
Ε, λοιπόν ήρθε η ώρα να μάθουμε πως ο καλός οδηγός δεν είναι αυτός που τρέχει όπου και όπως λάχει.

Με αφορμή όσα ακούμε καθημερινά, συμπεριλαμβανομένου και του τραγικού ατυχήματος στην Εγνατία Οδό.........

Η οδήγηση θέλει σοβαρότητα και πειθαρχεία. Θέλει να γνωρίζεις πρώτα τι οδηγός είσαι, ποιες είναι οι δυνατότητες και τα αντανακλαστικά σου και σε δεύτερο χρόνο να γνωρίζεις πολύ καλά και το αυτοκίνητο που οδηγείς. Εάν αρχίσεις και τρέχεις σαν τρελός με αυτοκίνητα χρέπια, χωρίς λάστιχα, χωρίς φρένα, που δεν στρίβουν - ή δεν ξέρεις να τα στρίψεις γιατί θεωρείς τον εαυτό σου οδηγάρα... λυπάμαι αλλά έχεις υπογράψει τη καταδίκη σου.

Βασικοί Κανόνες:
- Προσέχεις πάντα περισσότερο τους άλλους και έπειτα εσένα. Μπορεί να ξέρεις τι είσαι ικανός να κάνεις αλλά ποτέ δεν μπορείς να προβλέψεις τις αντιδράσεις των μπροστινών ή των απέναντι. Για αυτό σκέψου πριν κάνεις κάποια απότομη κίνηση γιατί μπορεί ο άλλος να φοβηθεί και όταν κάποιος φοβηθεί γίνεται πραγματικά απρόβλεπτος και επικίνδυνος!
- Είσαι ευγενικός. Όπως σε όλες τις φάσεις της ζωής μας έτσι και όταν οδηγούμε οφείλουμε να είμαστε ευγενικοί. Ζητάς συγνώμη εάν έκανες βλακεία ( σε όλους μας συμβαίνει αλλά πρέπει να το παραδεχτούμε). Αφήνεις να περάσει και κανένας άνθρωπος, τι πας και κολλάς στον μπροστινό; Θα κερδίσεις κανα-δυο δευτερόλεπτα και κάτι έγινε...
- Εάν θέλεις να τρέξεις και να βγάλεις το άχτι σου υπάρχουν ωραιότατες πίστες για τον σκοπό αυτό. Πήγαινε και λιώσε λάστιχα και ενέργεια σε ένα προστατευμένο και ελεγχόμενο περιβάλλον.
 - Σέβεσαι πάντα, μα πάντα πεζούς, ηλικιωμένους. καροτσάκια της λαϊκής και ούτω καθεξής γιατί πολύ απλά δεν παίζουμε με αυτά...
- Δεν μιλάμε στο κινητό! Δεν μιλάμε στο κινητό! Δεν μιλάμε στο κινητό!
-Το φλας είναι για να το χρησιμοποιείς. Ξέρεις, αυτός ο μοχλός στα αριστερά του τιμονιού σου;..
- Φοράμε ζώνη και τα παιδιά είναι πάντα μα πάντα δεμένα στα ειδικά καθισματάκια ή αν είναι πιο μεγάλα με ζώνες στο πίσω κάθισμα. Αυτό που βλέπω παιδιά να πηγαινοέρχονται μπρος πίσω ή να είναι στην αγκαλιά γονιού στο μπροστινό κάθισμα επάνω σχεδόν στο ταμπλό, ξέρετε τι είναι; Έγκλημα! Απορώ πραγματικά που οι γονείς αυτοί δεν διανοούνται να υποψιαστούν έστω τι θα γίνει σε ένα απλό απότομο φρενάρισμα...
- Δεν τρέχεις ποτέ σε δρόμο που δεν γνωρίζεις και μάλιστα σε δρόμο με στροφές.

-Μηχανές...Ολόκληρο κεφάλαιο! Δεν έχω σχεδόν καθόλου γνώσεις για τις μηχανές όμως μπορώ να καταλάβω πως λόγω της κρίσης πολλοί άφησαν τα αυτοκίνητα και πήραν μηχανή μη γνωρίζοντας πως να οδηγήσουν... Είναι πραγματικά πολύ αστείο το λιγότερο και επικίνδυνο να βλέπεις μηχανόβιους να μην οδηγούν καλά. Άσε το άνθρωπε μου σε αυτούς που ξέρουν και οδήγησε κάτι πιο ασφαλές! Για το κράνος δε χρειάζεται να σου πω.....








Πρέπει να κατανοήσουμε πως όταν κρατάμε το τιμόνι, κρατάμε τις ζωές των άλλων και της δικής μας στα χέρια μας. Δεν είναι ούτε παιχνίδι, ούτε συγκρουόμενα, ούτε μαγκιά, ούτε στοίχημα.
Η οδήγηση είναι Ευθύνη!
Λατρεύω την οδήγηση, δε θα σου πω να πηγαίνεις σαν την κότα!
Όμως...!
Πρέπει να ξέρεις που θα τρέξεις και πόσο και που θα πας σιγά και πόσο. Για παράδειγμα είναι εξίσου επικίνδυνο να πηγαίνεις με πολύ λίγα χιλιόμετρα στην εθνική οδό γιατί μπορεί να προκαλέσεις σοβαρότατο ατύχημα. 
Στην αριστερή τρέχουμε και προσπερνάμε με αριστερό φλας.
Στη μεσαία πάμε με κανονικά χιλιόμετρα και ταξιδεύουμε.
Στην δεξιά πάμε με λιγότερα αλλά όχι σαν σταματημένοι!
Επίσης δεν καθόμαστε στην αριστερή λες και είμαστε μόνοι μας στον δρόμο. Η λωρίδα αυτή είναι για μεγάλες ταχύτητες και όταν κάποιος πάει πιο γρήγορα από εμάς, κάνουμε δεξιά και του παραχωρούμε τον δρόμο. Για αυτό και έχουμε πάντα το νου μας στους καθρέφτες και κοιτάμε όσο πιο περιμετρικά μπορούμε καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού μας.
Αυτοί είναι οι κανόνες αλλά πραγματικά, ποιος τους τηρεί...;!

Αν ποτέ σου τύχει...:
- Να πρέπει να σταματήσεις στη λωρίδα ασφαλείας σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, βγαίνεις εσύ και οι υπόλοιποι από το αυτοκίνητο. Δεν μένετε μέσα σε καμία των περιπτώσεων. Υπάρχει κίνδυνος να μη σας δει διερχόμενο αυτοκίνητο πως σταματήσατε και να πέσει επάνω σας.
- Αν πρέπει να διαλέξεις τη ζωή σου ή το αυτοκίνητο, διάλεξε τη ζωή σου, σε παρακαλώ! Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό που πραγματικά μόνο ένας οδηγός αγώνων που έχει συνηθίσει στην εικόνα κατεστραμμένων αυτοκινήτων μπορεί να στο διδάξει.
Ένα λάθος που κάνουν οι περισσότεροι οδηγοί είναι πως την δύσκολη ώρα φοβούνται πως θα καταστραφεί το αμάξι τους και κάνουν σπασμωδικές κινήσεις με αποτέλεσμα τελικά να κάνουν κακό στον εαυτό τους. Αν χρειαστεί να ρίξεις το αυτοκίνητο στο χαντάκι γιατί σου έρχεται κάποιος για μετωπική, ρίξτο στο χαντάκι! Το άλλο είναι βέβαιος θάνατος...

Σκοπός μου δεν είναι να τρομάξω αλλά να αφυπνίσω. Είναι να σας μεταφέρω όσο μπορώ μέσα από λίγες γραμμές βασικά πράγματα που πρέπει να προσέχουμε και ίσως πράγματα που δεν μας λένε συχνά. Τις περισσότερες φορές ακούμε για το αλκοόλ, τη ζώνη κλπ τα οποία είναι ζωτικής σημασίας παράγοντες αλλά χρειάζεται να ξέρουμε και κάποια "εμπειρικά" θέματα που θα μας βοηθήσουν σε δύσκολη στιγμή.
Κατά τα άλλα και αν είμαστε σοβαροί οδηγοί, η οδήγηση είναι κάτι πολύ ευχάριστο και όμορφο. Μπορεί να γίνει πραγματική ψυχοθεραπεία. Μέσα από ένα ταξιδάκι μπορείς να δεις υπέροχα μέρη και εικόνες, να χαλαρώσεις και να απολαύσεις διαδρομή.

Η σωστή οδήγηση λείπει από τους Έλληνες όμως ποτέ δεν είναι αργά. Ποτέ δεν είναι αργά να μάθουμε στα παιδιά μας να είναι προσεκτικά, και μέσα απ την δική μας οδήγηση και το παράδειγμα που τους δίνουμε να γίνουν εκείνοι όσο καλύτεροι μπορούν.

Να θυμάστε πως τα παιδιά πάντα αντιγράφουν συμπεριφορές και αυτή είναι μια πολύ βασική συμπεριφορά που πρέπει να την διδάξουμε σωστά!

Περιμένω τα σχόλια σας και πρόσθετες πληροφορίες που θα αφυπνίσουν και θα βοηθήσουν όλους μας!
Κ.








16 σχόλια:

  1. Νομίζω ότι μας κάλυψες απόλυτα Κατερίνα μου αλλά δεν νομίζω ότι ο Ελληνας θα γίνει ποτέ καλός οδηγός, αλλά ποτέ!!
    Ο εγωισμός του στο τιμόνι και η βλακεία του είναι πανω και από την ζωή του.
    Εύχομαι όλοι να διάβαζαν το κείμενό σου μπας και δούμε μια άσπρη μέρα!
    Πολλά φιλιά την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Έλενα μου.
      Δυστυχώς ο εγωισμός σκοτώνει....
      Καλημέρα!

      Διαγραφή
  2. Τα έχεις πει όλα... Το μεγαλύτερο θέμα είναι πως δεν υπάρχει παιδεία σε αυτό το θέμα στην Ελλάδα και από εκεί ξεκινούν όλα... Μακάρι να καταλάβαιναν πως οι μαγκιές δεν περνάνε στην οδήγηση, και δυστυχώς είναι εύκολο να κοστίσουν ζωές...
    Πολλά φιλιά! Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεγάλο θέμα η παιδεία Αλέξανδρε σε όλες τις φάσεις της ζωής μας πόσο μάλλον όταν κρατάμε το τιμόνι και εξαρτώνται από εμάς τόσες ζωές.
      Να είσαι καλά, σε ευχαριστώ πολύ.
      Τα φιλιά μου!

      Διαγραφή
  3. Κατερίνα μου γράφω αυτό το σχόλιο μετά το αιματηρό και φρικαλέο τροχαίο της Πέτρου Ράλλη ..
    Τίποτα δεν έχω να προσθέσω , γιατί αυτοί είναι οι κανόνες και πρέπει να είμαστε συνειδητοποιημένοι οδηγοί γιατί η ευθύνη είναι τεράστια !!!! Προσωπικά δύο φορές στη ζωή μου που ήμουν καταρακωμένη απέφυγα να οδηγήσω και νομίζω ότι έκανα σωστά !!
    Πολύ σπουδαίο το κείμενό σου !! Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άστα να πάνε Νικόλ και εγώ δεν το πίστευα αυτό που έγινε και μάλιστα μία μέρα μετά την ανάρτηση μου... Περνούσε η μαμά μου απ το σημείο και με πήρε εκείνη την ώρα τηλέφωνο μέσα στη φρίκη...
      Πραγματικά, η άγνοια, η άσχημη ψυχολογική κατάσταση, η επήρεια ουσιών και χίλια δυο άλλα μπορούν να αποβούν μοιραία.
      Τι να πω...εύχομαι ειλικρινά να μην ξανά ακούσουμε τίποτα παρόμοιο!
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν είμαστε καθόλου μορφωμένοι, εκπαιδευμένοι και πειθαρχημένοι στο θέμα οδήγηση.
    Καλύτερα δεν μπορούσες να το πεις Κατερίνα μου!
    Δεν ήμουν ποτέ καλή στην οδήγηση! ΔΕΝ ΟΔΗΓΩ!
    Δεν μου φταίει κανείς! :)))

    Φιλιά πολλά και μην ξεχάσεις να περάσεις από τη σημερινή μου ανάρτηση! Υπάρχει λόγος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριστέα μου σε τιμά πολύ το γεγονός ότι αναγνωρίζεις τη δυσκολία σου σε αυτό το κομμάτι και έχεις επιλέξει να μη το ρισκάρεις. Είναι σπάνιο προτέρημα γιατί πολλοί νομίζουν πως είναι Σουμάχερ και τελικά φέρνουν την καταστροφή....
      Σε ευχαριστώ πολύ για όλα και για το δώρο σου!!!
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Μπραβο στον μπαμπα σου που σου εμαθε τοσα σψστα πραγματα, Κατερινα μου ολα σωστα αλλα κανεις δεν τα ακολουθει και κυριως αυτη την εποχη λεω στα παιδια μου ...προσεξτε ..δωστε μια δικαιολογια στους αλλους οδηγους γιατι ο κοσμος εχει τοσα προβληματα που γινεται επιθετικος στην οδηγηση, φιλια πολα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που λες Μαίρη μου είναι πολύ σπουδαίο! Πραγματικά έχει τρελαθεί ο κόσμος και πολλές φορές ξεσπάει στο τιμόνι...τι έχουν δει τα μάτια μου δε λέγεται με ανθρώπους να πλακώνονται στο ξύλο για μια παρεξήγηση...γίνεται πραγματικά τρομαχτικό...
      Σε ευχαριστώ πολύ για αυτή τη προσθήκη!
      Να είσαι καλά!
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Εξαιρετική η ανάρτησή σου Κατερίνα μου!!! Ειχες από μικρή την κατάλληλη οδική παιδεία και μεγαλώνοντας παγιώθηκε μέσα σου!!!
    Δυστυχώς όπως τα γράφεις είναι... Κι ειδικά αυτές τις μέρες που ακούγονται τόσα τρομερά ατυχήματα... Ημαστε κάκιστοι οδηγοί και προς τους πεζούς επίσης.. Απαράδεκτες συμπεριφορές.. Δίπλωμα δεν έχω... Φοβάμαι μην πάρω κανά άνθρωπο στο λαιμό μου.. Νομίζω δεν μπορώ να συντονίσω ταυτόχρονα χέρια,πόδια... Οπότε άσε καλύτερα!!
    Μακάρι να σε διαβάσουν πολλοί και να συνειδητοποίησουν πολλά!!!
    Φιλάκια και καλό σ- κ να χεις κοπέλα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Μαριλένα μου, όπως τα λες είναι!
      Σε τιμά πραγματικά και εσένα όπως και την Αριστέα που μου έγραψε το ίδιο παραπάνω το γεγονός ότι αναγνωρίζεις αυτό το μειονέκτημα και παίρνεις τη σωστή απόφαση.
      Σε ευχαριστώ πολύ!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Πόση διαφορά έχει η νοοτροπία και η διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού που έχει πατέρα επαγγελματία οδηγό και ενός άλλου οποιοδήποτε επαγγελματία. Ο ένας έμαθε να τρέχει και να πληρώνεται από την ταχύτητα και όμως δίδαξε στο παιδί του την σύνεση, το πως πότε και το γιατί της ταχύτητας, ένας οποιοσδήποτε άλλος δίδαξε όχι με λόγια αλλά με την ίδια του τη συμπεριφορά τον εγωισμό στην οδήγηση, την παραβίαση του κόκκινου φαναριού γιατί αυτός έχει μάτια και βλέπει, είναι πιο μάγκας από τους άλλους, την αύξηση ταχύτητας μέσα από χωριό γιατί αυτός είπαμε είναι πιο μάγκας και μπορεί να ελέγχει το παιδί που παίζει στην διπλανή αλάνα ή το ζώο που κυκλοφορεί ελεύθερο....πφφφ συγχίστηκα. Δύο φορές έπαθα ατύχημα με αυτοκίνητο και έχω βιώσει στο πετσί μου τον τρόμο και τον πανικό.. Πρόκειται για τη ζωή μας και τη ζωή των άλλων όπως πολύ σωστά το φωνάζεις...
    Σπουδαία ανάρτηση. Μπράβου σου Κατερίνα Μπράβο!!!
    Και το μεγαλύτερο ΜΠΡΑΒΟ στον πατέρα σου, του αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια.
    Και μια απορία, εσύ γιατί με τέτοιο ιστορικό και δεν έγινες η επόμενη Μουτόν; ή μήπως έγινες και απλά δεν το ξέρω;;;;
    Καλή εβδομάδα κοπέλα μου
    Τα φιλιά μου :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα! Έχω γίνει Μουτόν για τον εαυτό μου...Οδηγώ σχετικά γρήγορα εκεί που ξέρω πως ελέγχω το αυτοκίνητο και πάντα τηρώντας κανόνες και νομοθεσία. Δεν το λέω για να το πω, ειλικρινά είμαι τόσο ψυχαναγκαστικός άνθρωπος όσον αφορά τους κανόνες που δεν θα μπορούσα να κάνω αλλιώς... :-)
      Είναι πολύ άσχημο να βιώνεις ένα ατύχημα Νίκη μου και εύχομαι να μη σου ξανατύχει ποτέ. Το σημαντικό πάντως είναι να προσπαθούμε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας εκείνη την ώρα όσο ακατόρθωτο και να φαίνεται και να πράξουμε το πιο λογικό.
      Σε ευχαριστώ πολύ για όλα!
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  8. μιλάς σοβαρά??? ο μπαμπάς σου είναι οδηγός αγώνων? ουάου! πάντα εντυπωσιάζομουν με το συγκεκριμένο επάγγελμα! μπράβο σου που έμαθες τόσα πολλά.. μακάρι να ήταν καλύτεροι οδηγοί οι Έλληνες...αυτός ο εγωισμός όμως!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην Ελλάδα δεν το λες και επάγγελμα ακριβώς γιατί μόνο σου τρώει χρήματα..χαχα! Το κύριο του επάγγελμα του είναι μηχανικός αυτοκινήτων με έμφαση στην μετατροπή και τα αγωνιστικά.
      Μακάρι Εύη μου αλλά ποτέ δεν είναι αργά όπως έγραψα στο τέλος, να μάθουμε εμείς στα παιδιά μας πλέον σωστή οδήγηση και πειθαρχεία στο θέμα.
      Πολλά φιλιά!!!

      Διαγραφή

Θα χαρώ να διαβάσω τη δική σας Άποψη!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες