Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Χριστιανισμός, η Θρησκεία της Αγάπης και της Ελευθερίας.




Δεν κατάλαβα από πότε ξεκίνησε να γίνεται ντροπή να λες πως είσαι Χριστιανός και να κάνεις τον σταυρό σου.
Γύρω μας υπάρχουν άνθρωποι όλων των θρησκειών που υποστηρίζουν με σθένος την πίστη τους, ενώ εμείς; Τι κάνουμε εμείς; Στηρίζουμε τον Χριστό και Θεό μας; Εμείς γνωρίζουμε για την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη; Είμαστε ενημερωμένοι και διαβασμένοι εμείς όπως είναι οι περισσότεροι για τη δική τους θρησκεία; Πόσο στηρίζουμε την πίστη μας; Πόσο διαβάζουμε; Πόσο ρωτάμε να μάθουμε; Πόσο πάμε στην εκκλησία να ακούσουμε τους ύμνους της;
Πάντα πίστευα πως η πίστη είμαι μέσα μας και δεν παίζει ρόλο το να πηγαίνεις συχνά στην εκκλησία όμως μαθαίνοντας κάποια πράγματα παραπάνω κατάλαβα πως βγάζοντας έξω τους παπάδες που ξεφτιλίζουν τον ρόλο τους και αφαιρώντας κάθε σημείο που μας ενοχλεί, είναι σημαντικό να πηγαίνουμε όσο το δυνατό πιο συχνά στον οίκο του Θεού. Είναι σημαντικό να βρισκόμαστε στον κόλπο της πίστης μας.

Προσωπικά με ηρεμεί πολύ να βρίσκομαι εκεί όσο αισθάνομαι πως είναι όμορφα γιατί σας ομολογώ πως έχει τύχει να φύγω και από εκκλησία είτε γιατί έβλεπα κόσμο γύρω μου που μόνο με τη Λειτουργία δεν ασχολιόταν όσο και γιατί δεν καταλάβαινα καν τι άρθρωνε ο παππάς πράγμα το οποίο θεωρώ σημαντικό για να μπορέσεις να ηρεμήσεις και να σου κάνει καλό η συμμετοχή στο εκκλησίασμα.
Από μωρά ακόμη μας πήγαινε η γιαγιά στην εκκλησία Κυριακές και όποτε μας είχε για μέρες σπίτι της, δηλαδή Χριστούγεννα και Πάσχα. Αργότερα το έβγαλα απ τη ζωή μου γιατί απλά δεν το αισθανόμουν αναγκαίο αλλά καθώς μεγαλώνω νιώθω την ανάγκη να μπω να ανάψω το κερί μου και να ψιθυρίζω δυο λόγια. Αυτά αρκούν για να γαληνέψω. Η Μεγάλη Εβδομάδα όμως ήταν πάντα χαραγμένη μέσα μου ως εβδομάδα της εκκλησίας και η παρουσία μου είναι όσο το δυνατό συχνότερη όχι μόνο γιατί νιώθω εγώ καλύτερα αλλά γιατί αισθάνομαι πως οφείλουμε να συμπορευθούμε με τα Πάθη του Χριστού μας.

Τον τελευταίο καιρό που ο Χριστιανισμός βάλλεται από παντού με λόγια και αποτρόπαιες πράξεις, τον καιρό αυτό που ο θρησκευτικός πόλεμος είναι ο πιο μεγάλος όλων, που σκοτώνονται αθώοι άνθρωποι για την πίστη τους, τώρα είναι που πρέπει να δυναμώσει όλο αυτό μέσα μας, να ορθώσουμε τον ανάστημα μας μπροστά σε αυτούς τους φανατισμένους ανθρώπους που γνωρίζουν μόνο τον δρόμο της καταστροφής του "αντιπάλου" και να διαβάσουμε, να ενημερωθούμε για την θρησκεία μας.


Παναγιά Χρυσοπηγή-Σίφνός Via


Είτε αποδεχτούμε και αποφασίσουμε να πορευθούμε στη ζωή μας με τον Χριστιανισμό είτε τον απορρίψουμε ας το κάνουμε αφού διαβάσουμε και μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να επιλέξει τη θρησκεία του αλλά όπως όλα τα πράγματα στη ζωή μας πρέπει να είμαστε γνώστες του τι επιλογή έχουμε κάνει.

Πλέον υπάρχουν άνθρωποι της εκκλησίας που μιλούν την γλώσσα μας και όχι τη ξύλινη και απόλυτη γλώσσα των παπάδων που ήταν και οι ίδιοι απαίδευτοι και ανενημέρωτοι. Υπάρχουν πολλά βιβλία που μας πληροφορούν για την πραγματική έννοια της πίστης μας.

Μήπως τελικά για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, φταίμε πρωτίστως εμείς και μόνο εμείς;
Μήπως αν ήμασταν πραγματικοί πιστοί, ο πληθυσμός των φανατικών ήταν μικρότερος και πιο αδύνατος;
Ας υψώσουμε το ανάστημα μας για αυτό που πιστεύουμε και ας γίνουμε έτσι δυνατότεροι και έτοιμοι να έχουμε ουσιώδη αντίλογο σε κάθε ανούσια σκέψη!


Σας εύχομαι Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!
Υγεία και Χαμόγελο σε εσάς και τις Οικογένειες σας!
Κ.









17 σχόλια:

  1. Πόσο όμορφη και σωστή η ανάρτηση σου Κατερίνα μου. Με κάλυψες απόλυτα!
    Η πίστη είναι επιλογή του καθενός και πηγάζει από μέσα μας. Πρέπει λοιπόν να είμαστε γνώστες του τι πιστεύουμε και φυσικά όλα μέσα στα όρια. Ούτε η υπερβολική γεμάτη παρωπίδες θρησκοληψια είναι σωστή αλλά ούτε και η διαρκής αμφισβήτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς Μαρία μου, χρειάζεται μέτρο και πάντα φυσικά μετρά αυτό που έχουμε και νιώθουμε μέσα μας!
      Να είσαι καλά, Καλό Πάσχα!

      Διαγραφή
  2. Καλό κι Αγιασμένο Πάσχα
    Πιστεύουμε κι επισφραγίζουμε τις πράξεις μας με το καλό κι αγαθό...
    Να περάσεις όμορφα!!!

    φιλάκι γλυκό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό Πάσχα Ελένη!
      Οι πράξεις μας είναι πάντα το αποτέλεσμα των σκέψεων μας οπότε και εκεί φαίνεται τι έχει ο καθένας μέσα του.
      Σε φιλώ, να περάσεις όμορφα!

      Διαγραφή
  3. Ο χριστιανισμός Κατερίνα μου βάλλεται πρώτα από όλα από κάποιους "εκπροσώπους" του!
    Και ναι, υπάρχουν άνθρωποι που δε μιλάνε πια ξύλινα. αλλά τα "αξιώματα" τα παίρνουν αυτοί που μιλάνε ξύλινα και οι σκέψεις τους και οι ηθικές τους είναι ακόμα πιο ξύλινες...και είναι πολλά τα ζητήματα που πρέπει να ξεκαθαριστούν!!
    Η πίστη είναι προσωπικό ζήτημα του καθενός μας...άλλοι προσκυνούν πρόσωπα και άλλοι μόνο το Θεό...και αυτοί που δηλώνονται ως πιστοί και κάνουν τους μακριούς σταυρούς είναι τις περισσότερες φορές οι "Ιούδες"!
    Μεγάλη κουβέντα όμως αυτή...μια και ο χριστιανισμός έκανε εγκλήματα στο όνομα του Θεού...όχι βέβαια πως συγκρίνω καταστάσεις...αλλά όλες οι θρησκείες (ή τουλάχιστον οι "εκπρόσωποί" τους πάτησαν στο αίμα...!


    Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα να περάσεις με τους αγαπημένους σου!
    Φιλιά πολλά!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου τίποτα δεν είναι απόλυτο, θα συμφωνήσω. Εγκλήματα έχουν γίνει παντού όμως θέλω εδώ να τονίσω τον πόλεμο που δέχονται οι Χριστιανοί ανά τον κόσμο και πολλές φορές δεν το μαθαίνουμε… Είναι στο χέρι μας ο κάθε ένας με τον τρόπο του να αντιστέκεται και να προστατεύει τον Θεό του και εμείς οι Χριστιανοί πολλές φορές αφήνουμε τα πράγματα στη τύχη τους με αποτέλεσμα οι άλλοι να βρίσκουν την ευκαιρία να τρυπώνουν και να μας κάνουν κακό με οποιονδήποτε τρόπο. Αυτό που σου λέω δεν έχει να κάνει με εκκλησία κλπ παρά μόνο με το κατά πόσο υπερασπιζόμαστε καθημερινά την πίστη μας και το κατά πόσο διαβασμένοι είμαστε όπως κάνουν οι άλλοι.

      Όσο για τους ανθρώπους που αναφέρεις δυστυχώς έτσι έχουν τα πράγματα και αυτοί είναι κυρίως που έχουν κάνει κακό στη θρησκεία μας αλλά ευτυχώς απ την άλλη υπάρχουν και λαμπρές εξαιρέσεις που είναι οι στυλοβάτες της πίστης μας! Πίστεψε με εάν βρεις κάποιον τέτοιο πνευματικό άνθρωπο στο δρόμο σου, θα το καταλάβεις αμέσως :-)

      Καλή Ανάσταση να έχεις!
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Εύγε, Κατερίνα μου, για την υπέροχή σου ανάρτηση, που με βρίσκει απολύτως σύμφωνη.
    Καλή Ανάσταση, σου εύχομαι, και καλό Πάσχα με τους αγαπημένους σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα και σε εσένα Marie-Anne!
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  5. Θα συμφωνήσω απόλυτα με τη Μαρία μας Κατερίνα μου: η πίστη είναι προσωπικό ζήτημα του καθενός ( και με όλο της το σχόλιο βασικά!) Ο ίδιος ο Χριστός ζήτησε να προσευχόμαστε εκεί που αισθανόμαστε πιο κοντά στο θεό. Άλλο η πίστη. άλλο η εκκλησία και η θρησκεία.
    Τουλάχιστον εγώ έτσι νιώθω: ότι η πίστη μου δεν θα εξαργυρωθεί με επισκέψεις σε ναούς και άλλα τινά αλλά με τη καθημερινή πραγμάτωση της αγάπης!

    Καλή Ανάσταση στις ψυχές μας κυρίως!
    Φιλιά και καλά να περάσεις :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριστέα μου γλυκιά, Αλίμονο εάν πηγαίναμε στην εκκλησία για εξαργύρωση!
      Ξέρω και βλέπω κόσμο που μπροστά είναι μόνο εκκλησία και πίσω μόνο κακία αλλά ούτε εγώ ούτε κανένας δεν είμαστε εδώ για να κρίνουμε αυτούς.

      Αλλού είναι το νόημα… Πας στην εκκλησία για να παρακολουθήσεις και να γίνεις μέρος τον Μυστηρίων και της Θείας Λειτουργίας. Φυσικά και η πίστη και ο Χριστός μας είναι μέσα μας αλλά την αγαλλίαση που αισθάνεσαι όταν πηγαίνεις για τους πραγματικούς λόγους σε έναν Ναό δεν μπορείς να την νιώσεις αλλού.
      Μιλάω για την αίσθηση και την ανάγκη που έχει ο καθένας. Αυτά τα πράγματα δεν είναι απόλυτα ούτε είναι αυτά που θα "μετρήσουν" για το τι ζωή κάναμε... Όσο για την Αγάπη, ναι θα συμφωνήσω πως εκεί βρίσκεται το πραγματικό νόημα της πίστης μας.

      Να είσαι καλά και περάσεις ένα όμορφο Πάσχα!

      Διαγραφή
  6. Κατερίνα μου στο όνομα της θρησκείας έχουν γίνει εγκλήματα εκατέρωθεν . Είναι προσωπική επιλογή πως θα πορευτεί ο καθένας στη ζωή του όπως λες και εσύ !!! Τους εκπροσώπους της εκκλησίας είναι που αποφεύγουμε και όχι τα βιβλία που έχουν σπουδαία μηνύματα .Επειδή εγώ γ΄ύρισα μεγάλη από το εξωτερικό που δεν υπήρχε καν ορθόδοξη εκκλησία θέλησα να μάθω πέραν από αυτά που γνώριζα από τα βιβλία των Καθολικών !!! Καταλήγω ότι αυτά που γράφουν τα βιβλία της πίστης μας ειναι λόγια σοφά και εκείνα με έβαλαν σε αυτό το δρόμο και όχι οι ιερωμένοι που ζήτησα τη βοήθειά τους!!
    Καλή Ανάσταση με γαλήνη και αγάπη !!1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς Νικόλ μου, η πλειοψηφία των πατέρων είναι σκάρτη και μάλιστα όπως είπα και παραπάνω αυτοί οι ίδιοι είναι που έχουν κάνει το μεγαλύτερο κακό στη θρησκεία μας είτε γιατί μας έχουν απομακρύνει απο αυτή είτε γιατί η γλώσσα τους είναι στείρα και μας δείχνουν έναν Θεό τιμωρό, πράγματα ανεπίτρεπτα και λάθος....
      Χαίρομαι που είσαι απο αυτούς που διαβάζουν! Και εγώ πρόσφατα σχετικά έχω ξεκινήσει και η αλήθεια είναι πως εντυπωσιάζομαι κάθε φορά που συνειδητοποιώ πόσο λάθος μας τα έχουν μάθει και πόσο πολύ μας τρόμαζαν και μας απομάκρυναν τελικά απ την πίστη μας!
      Καλή Ανάσταση να έχουμε με υγεία!

      Διαγραφή
  7. Κατερινάκι μου συμπορεύομαι κι εγώ στις ίδιες σκέψεις κι έχω αντίστοιχες ανησυχίες. Η συμπεριφορά των εκπροσώπων της εκκλησίας μας δεν συνάδει με την ταπεινότητα που δίδαξε ο Χριστός, ωστόσο αυτό δεν με αποτρέπει να βρίσκω καταφύγιο σε μια μικρή εκκλησία όταν το έχω ανάγκη. Όπως λες κι εσύ, είναι προσωπική υπόθεση η πίστη. Αν περίμενα απ' το παπαδαριό να με οδηγήσει στο δρόμο της αγάπης και στις διδαχές του χριστιανισμού, ζήτω που καήκαμε!...
    Εύχομαι ολόψυχα να έχεις Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα με την οικογένεια σου!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κατερίνα μου καταλαβαίνω απόλυτα το πνεύμα σου και συμφωνώ σε όσα λες. Δεν έχω να προσθέσω κάτι, πιστεύω ακριβώς σε όσα λες και θέλω να σου πω συγχαρητήρια γι' αυτή την ανάρτηση, που είχες τη σκέψη να γράψεις όσα έγραψες...
    Στην εκκλησία δεν πηγαίνουμε ούτε για τους παπάδες, ούτε για τις τυπολατρείες, ούτε για τίποτα από αυτά. Στην εκκλησία πάμε γιατί είναι ο ναός του Θεού και για να συμμετέχουμε ενεργά σε κάποια μυστήρια και εκκλησιάσματα.
    Τελευταία αισθάνομαι κι εγώ όλο και περισσότερο την ανάγκη να πηγαίνω και να ανάβω ένα κεράκι απλά... νιώθω τεράστια ανακούφιση!
    Καλή Ανάσταση να έχεις με όσους αγαπάς Κατερινάκι μου, υγεία, πολλή αγάπη, και όλα, μα όλα τα καλά!
    Πολλά φιλάκιαααα! :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ προσωπικά στην εκκλησία δεν πηγαίνω κάθε Κυριακή, πηγαίνω αρκετά συχνά αλλά όταν το νιώθω. Νομίζω ότι γενικά τελευταία οι νέοι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά στην εκκλησία γιατί ξεπερνούν την παλιά πεποίθηση που είχε δημιουργηθεί με τους παππάδες και το κάνουν για τον εαυτό τους.
    Πολύ όμορφη ανάρτηση Κατερίνα. Να είσαι καλά.
    Χριστός Ανέστη και Χρόνια πολλά με υγεία, αγάπη και ότι άλλο εσύ επιθυμείς.
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κι εγώ ανάβω κερί πάντα αυθόρμητα, μακριά από "στημένες" ημερομηνίες και "υποχρεωτικές" παρουσιάσεις... Καλημέρα και χρόνια πολλά Κατερινάκι μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χρόνια πολλά Κατερινάκι μου!! Χριστός Ανέστη!! Και του χρόνου με υγεία, χαμόγελα και την ψυχική μας ηρεμία!! Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη το κείμενό σου. Δεν έχω να συμπληρώσω κάτι. Σε νιώθω που λες πόσες φορές στην εκκλησία ο καθένας μπορεί να κάνει το μακρύ και το κοντό του, να κουτσομπολεύει, να κριτικάρει (ακόμα και παππάδες).. Πολλές φορές προσπαθώ να μπλοκάρω τέτοιες συμπεριφορές, κατεβάζω ρολά σαν να μαι μόνη στον χώρο για να αποφορτίζομαι γιατί σίγουρα δεν είναι ότι καλύτερο να προσεύχεσαι και να ακούς σχόλια ή να βλέπεις επικριτικά σχόλια.. Αμ τα σπρωξίδια που τα πας.. :))) Οι εκκλησίες δεν είναι τσιφλίκι κανενός, αλλά νομίζω δεν αλλάζουν οι συμπεριφορές..
    Σε φιλώ καλό μου και να χεις ένα όμορφο σ/κ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ να διαβάσω τη δική σας Άποψη!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες