Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

And All That Jaaazz....!

Μια από τις αγαπημένες μου μουσικές. Ίσως η πιο αγαπημένη μου λόγω της ελευθερίας που προσφέρει.
Ναι! Αν κάποιος θέλει να περιγράψει τη Jazz ως μουσική και να συμπεριλάβει όλα της τα ήδη και τις παραλλαγές δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει με την έκφραση του Τελόνιους Μονκ (σημαντικού συνθέτη και πιανίστα της jazz), πως "Η Τζαζ είναι Ελευθερία".

Classic, Funky, Gypsy, Lattin, Smooth, Piano και δεκάδες ακόμη λέξεις μπορούν και συνοδεύουν τη jazz αφού έγκειται στη διάθεση και τον πειραματισμό του μουσικού, το πως θα χειριστεί τα μουσικά όργανα που επιλέγει και τι αποτέλεσμα θα βγάλει.
Με λίγα λόγια η jazz είναι αυτοσχεδιασμός, έκφραση και δημιουργία.





Συνοδεύει το ίδιο εντυπωσιακά έναν απολαυστικό καφέ, ταξιδεύοντας μας νοητά σε γαλλικά μπιστρό με το μουσικό θέμα μιας κινηματογραφικής ταινίας. Μια έξοδο για κρασί με μια απολαυστική νύχτα δίπλα απ το τζάκι. Μια musical παράσταση (για να μη ξεχνάμε τις προτιμήσεις και τις αγάπες μας) με μια ασπρόμαυρη ταινία.
Για να μη πω πόσο ταιριάζει στα Χριστούγεννα! :-)
Γενικότερα ταιριάζει παντού δίνοντας μας μια αίσθηση χαλαρής διάθεσης, ξεκούρασης και ταυτόχρονα όμορφης και δημιουργικής ενέργειας.

Αγαπημένα μου ήδη είναι η funky jazz και η cool jazz, δύο αντίθετοι ήχοι σε αντίστοιχες στιγμές.
Το πρώτο είδος το προτιμώ σε κάποια συγκέντρωση σε σπίτι, σαν άνοιγμα μουσικού προγράμματος σε κάποιο μαγαζί ή και σαν κύρια μουσική ένα βράδυ που θα βγούμε για ένα κρασί.
Το δεύτερο το προτιμώ σε ώρες χαλάρωσης, παρέα με ένα ρόφημα γιατί με βοηθά να σκέφτομαι και να εμπνέομαι.



Η τζαζ είναι ένα μουσικό είδος που αποτέλεσε εξέλιξη της λαϊκής αμερικανικής μουσικής κατά τον 19ο αιώνα, με αφρικανικές καταβολές. Παρουσιάζει ιδιομορφίες σε σχέση με την Ευρωπαϊκή μουσική, καθώς δεν χρησιμοποιεί μόνο τις βασικές κλίμακες της Ευρωπαϊκής μουσικής, αλλά και πολλές άλλες κλίμακες με προέλευση από την Αφρική και αλλού, που χρησιμοποιούνται σε μίξη με τις ευρωπαϊκές αρμονίες. Δεν είναι λίγες οι φορές που η jazz έχει παντρευτεί και με την ελληνική μουσική όπως με το κλαρίνο του Πετρολούκα Χαλκιά και όπως πρόσφατα μας τόνισε και η Θωμαή Απέργη, εδώ.




Στη Jazz βασίζονται και τα περισσότερα έργα musical, μαζί βέβαια με γενικότερα την ορχηστρική μουσική. Είναι τόσες οι δυνατότητες που προσφέρει αυτή η μουσική που μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε έργο και να εκφράσει κάθε συναίσθημα. Τον δε χορό σε ρυθμούς jazz είναι δύσκολο να εκφράσω πόσο τον αγαπώ και πως κάθε φορά που τον έχω διδαχτεί και χορέψει είναι και μια αποκάλυψη! Έχω τύχει όμως και σε εξαιρετικούς δασκάλους!




Έχει ιστορία, έχει παρελθόν, κρύβει πλούσια συναισθήματα και δίνει τη δυνατότητα να πλαστεί στα χέρια κάθε μουσικού. Είναι όλα μαζί και μόνη της και την αγαπώ!





Εσείς αγαπάτε τη Jazz; Και αν όχι, ποιό είδος μουσικής αγαπάτε περισσότερο;

Σας αφήνω, με τι άλλο; Μα φυσικά με Christmas Holiday Jazz μουσική!

Σας φιλώ γλυκά!
...... 3 ημέρες για τα Χριστούγεννα!
Κ.







πηγή: wikipedia.org




6 σχόλια:

  1. Καλησπερα Κατερινα μου. Την λατρευω την τζαζ. Τον Τελονιους Μονκ ομως τον εμαθα απο ενα αστυνομικο βιβλιο που διαβασα τελευταια.. Θελω να ακουσω τις μουσικες που μας εβαλες στην πολυ ενδιαφερουσα αναρτηση σου..πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Στέλλα!
      Καλή σου απόλαυση, λοιπόν :-)
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Εκτός από μεμονωμένα κομμάτια,
    η τζαζ δεν μου αρέσει ως είδος μουσικής,
    η Μουσική όμως, είναι γιατρικό πάντα! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μουσική είναι γιατρικό, δε λες τίποτα Πέτρα μου...!
      Ότι και να ακούμε, όπως και να το απολαμβάνουμε, βοηθά πάντα και θρέφει τη ψυχή μας :-)
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Λατρεύω την μουσική κι είμαι με τις ώρες και μου αρέσουν σχεδόν όλα τα είδη!!! Στην μουσική, στα τραγούδια λέμε ναι κατερίνα μου!!
    Χρόνια πολλά καλό μου!! Να περάσεις πολύ πολύ όμορφα και ξεχωριστά τα φετινά σου Χριστούγεννα με τους αγαπημένους σου!!
    Σε φιλώ γλυκά κι εύχομαι υγεία και χαρές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια Πολλά Μαριλένα μου!
      Στα τραγούδια λέμε πάντα "Ναι"!
      Πολλά φιλάκια!!!

      Διαγραφή

Θα χαρώ να διαβάσω τη δική σας Άποψη!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες