Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Για τη δική σου Ζωή, ποιος έχει την Ευθύνη...;

Η Ευθύνη είναι ιδιαίτερο πράγμα... και συνήθως έχουμε την τάση να την αποφεύγουμε.
Στην χειρότερη της δε μορφή, να την επιρρίπτουμε μονίμως στους άλλους και σε αυτά που συμβαίνουν γύρω μας... Αρκεί να μην είναι δική μας!

Γιατί όμως αυτό είναι κάτι που συμβαίνει στον περισσότερο κόσμο και συνεχώς;
Μήπως γιατί πολύ απλά είναι πολύ εύκολο;
Σκεφτείτε σε τι διεργασίες πρέπει να βάλεις τον εαυτό σου, τι αυτογνωσία χρειάζεται, τι δουλειά και ταπεινότητα είναι απαραίτητο να έχεις και πόσο προετοιμασμένος να δεχτείς τις συνέπειες πρέπει να είσαι....

Η Ευθύνη δεν είναι καθόλου εύκολο πράγμα... Είναι μια έννοια σπουδαία που παρά τον τρόμο που προκαλεί σε όλους μας, πιστεύω πως όταν τελικά την αναλάβεις, λυτρώνεσαι...
Έχουμε σταματήσει να σκεφτόμαστε στην πραγματικότητα. Μας είναι πολύ πιο εύκολο να χαζέψουμε στο ίντερνετ ή σε μια βλακεία στη τηλεόραση που απλά μας ρουφούν κάθε ίχνος ενέργειας, ξεκούρασης, δημιουργικότητας και πνευματικότητας γιατί νομίζουμε πως έτσι ξεκουραζόμαστε, παρά να μπούμε σε διαδικασία σκέψης, συζήτησης, μελέτης και ούτω καθεξής.
Αυτό είναι πολύ σχετικό με την ανάληψη ευθύνης της ζωής μας γιατί έχουμε καταλήξει να δεχόμαστε αφιλτράριστο το κάθε τι που θέλουν να μας περάσουν, χωρίς να σκεφτούμε αν αυτό μας προσφέρει κάτι και μέχρι ποιο σημείο.

Και έπειτα, ποιος είναι υπεύθυνος για τη ζωή σου; Ποιος είναι υπεύθυνος για την οικονομική σου κατάσταση; Ποιος για την κοινωνική σου και οικογενειακή σου κατάσταση; Ποιος είναι υπεύθυνος για τα κιλά σου; Ποιος για την πείνα και τη δυστυχία; Ποιος είναι υπεύθυνος για τις πράξεις σου; Για τη δουλειά σου; Για τα παιδιά σου; Ποιος ευθύνεται που δεν ακολούθησες τα ταλέντα σου;
Οι κυβερνήσεις; Ο πατέρας σου; Η μητέρα σου; Οι άλλοι; Ο Τσίπρας; Ο Μητσοτάκης; Ο γείτονας; Η τρόικα; Ο άλλος οδηγός; Το σχολείο; Το σύστημα; 

Πάντα ευθύνονται οι άλλοι;

Και εσύ;

Εσύ που ευθύνεσαι για τη Ζωή σου;!

Σκέψου λοιπόν, τι μπορείς εσύ να κάνεις για να βελτιώσεις όλα αυτά που θέλεις. Όλοι οι υπόλοιποι γύρω μας πάντα θα κάνουν αυτό που είναι να κάνουν και πάντα θα υπάρχουν αδικία και προβλήματα. Κυβερνήσεις ανέβηκαν και έπεσαν. Ολόκληρες αυτοκρατορίες γκρεμίστηκαν. Ο κόσμος συνεχώς αλλάζει και συνεχώς έχει θέματα να λύσει.

Εσύ όμως είσαι υπεύθυνος για εσένα και αν θέλεις να κάνεις κάτι καλύτερο για τη ζωή σου και τους γύρω σου, πρέπει να σκεφτείς:
Ποιος είμαι, τι θέλω, γιατί το θέλω, πως μπορώ να το πετύχω;

Ότι και να γίνεται γύρω μας, πάντα μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά και να αλλάξουμε τη ροή της ζωής μας αρκεί να σκύψουμε βαθιά μέσα μας, να μας αναγνωρίσουμε, να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί και να προχωρήσουμε από εκεί και πέρα μόνο μελετημένα και δημιιουργικά!


Κατερίνα Βαλσαμίδη
Practitioner Coach







6 σχόλια:

  1. Έξοχο κείμενο και προσέγγιση Κατερίνα....!
    πολύ σωστές κουβέντες και αξίες.
    Θέλει πολλά κότσια και αντοχές για να μην πετάς τις ευθύνες αλλού και ειδικά μάλιστα στους πλέον ευάλωτους και αδύνατους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχεις απόλυτο δίκιο Γιάννη! Εύχομαι να βιώσουμε όλοι σύντομα την λύτρωση της ανάληψης των ευθυνών μας και συναμα της ζωής μας 😊

      Διαγραφή
  2. "Κι εγώ έλεγα ότι φταίει ο Τσίπρας για ότι μου συμβαίνει. Εντάξει, κι ο ανάδρομος Ερμής λίγο... Ίσως να μας πσεκάζουν κιόλας, μη το γελάς καθόλου!..."
    Κατερίνα μου, έδωσες τον απόλυτο ορισμό της αποποίησης της ευθύνης.
    Και πολλά άλλα...
    Μήνυμα ελήφθη.
    Να'σαι καλά ρε Κατερινάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α ναι, τον αναδρομο Ερμη και τον Θεό παρελειψα να τους αναφέρω... ειδικα Αυτοι οι 2 φταίνε πολύ σύχνα..! Να εισαι καλα Κανελλάκι μου! Σε ευχαριστώ πολυ!
      Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  3. Είναι ένα τεράστιο θέμα και νομίζω έδωσες μια γερή γροθιά στο στομάχι.
    Είναι πολύ δύσκολο να κοιτάξουμε στον καθρέφτη μερικές φορές, αλλά όταν το κάνουμε σίγουρα θα είναι λυτρωτικό.
    Πολύ ωραίο κείμενο με πολύ δυνατό μήνυμα!

    Καλώς σε βρίσκω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ να διαβάσω τη δική σας Άποψη!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες