Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Christmas is Coming!


Έχουμε ήδη 10 Δεκέμβρη και μπορεί να μην ευχηθήκαμε καλό μήνα όμως τι άλλο από καλός θα μπορούσε να είναι αυτός ο μήνας;
Τα Χριστούγεννα είναι μόλις λίγες μέρες μακριά και η Καινούρια Χρονιά περιμένει με ανυπομονησία στη γωνία....




Πόσο έτοιμοι είμαστε να την υποδεχτούμε και να την ζήσουμε πραγματικά;

Για να σκεφτούμε λίγο, την διαφορά ανάμεσα στις ευχές και στις συντονισμένες ενέργειες για να πετύχουμε αυτά που επιθυμούμε...

Ας ξεκινήσουμε απ τους στόχους που έχουμε θέσει για τον Νέο Χρόνο.
Ίσως να το ξέρετε ήδη πως το να γράφουμε αυτά που σκεφτόμαστε και θέλουμε, βοηθά πολύ στο να τα ξεκαθαρίσουμε στο μυαλό μας και να τα βάλουμε σε κάποια προτεραιότητα.
Έπειτα πρέπει να δούμε αν οι ενέργειες και η ρουτινά που ήδη κάνουμε, μας βοηθά προς τους στόχους μας ή αν σαμποτάρουμε τον ίδιο μας τον εαυτό..!
Όλοι, μα όλοι είμαστε ικανοί να επιτύχουμε ότι σκεφτούμε. Αρκεί να εργαστούμε προς αυτό και με πίστη και όραμα, να οδεύσουμε και να ολοκληρώσουμε όλες εκείνες τις ενέργειες που χρειάζονται.

Μετά λοιπόν την απαραίτητη μελέτη στον εαυτό μας, τι θα λέγατε να αντικαταστούσαμε όλες εκείνες τις ενέργειες που μας τρώνε τον χρόνο και δεν μας προσφέρουν τίποτα, με άλλες πιο ουσιαστικές που συμβαδίζουν με τον στόχο μας και οδηγούν προς αυτόν;

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε πως θέλω να ολοκληρώσω μια εργασία μέσα στον επόμενο μήνα αλλά αισθάνομαι πως με έχουν πνίξει οι υποχρεώσεις, η δουλειά είναι πάρα πολλή, οι δουλειές στο σπίτι επίσης είναι ατελείωτες, δεν προλαβαίνω τίποτα να κάνω πια και χρειάζομαι ξεκούραση για να ανακτήσω τις δυνάμεις μου. Το να "χαλαρώνω" στην τηλεόραση ή παίζοντας παιχνίδια στο κινητό πριν κοιμηθώ, με βοηθά ουσιαστικά κάπου προς αυτό που θέλω;  Ή μήπως μου τρώει και όλον εκείνο τον χρόνο που έχω για να κοιμηθώ και να μαζέψω δυνάμεις; Μήπως, θα ήταν προτιμότερο να ασχοληθώ με μιας μορφής άσκηση κάποιες ώρες την ημέρα ή με μια πνευματική εργασία που με χαλαρώνει, ώστε να αποκτήσω την χαμένη μου ενέργεια και έμπνευση και να ολοκληρώσω την εργασία μου;



Έχουμε λοιπόν θέσει τους στόχους μας για την Νέα Χρονιά, έχουμε ξεκαθαρίσει ποιες ενέργειες μας υποστηρίζουν προς αυτούς και ήρθε η ώρα να ενεργοποιηθούμε και να μείνουμε πιστοί ώστε να τους πετύχουμε... 

Τι άλλο θα λέγατε εσείς πως είναι σημαντικό να ακολουθήσει, ώστε να μην "ξεχαστούμε" και επιστρέψουμε στην αγαπημένη σε όλους μας "ζώνη ασφαλείας";

Σκεφτείτε αντί για ευχές, ενέργειες, Αντί για γενικά όνειρα, στόχους, Αντί για χάσιμο χρόνου, επένδυση χρόνου, Αντί για το τι μπορείτε να κάνετε μόνοι σας, τι μπορείτε να κάνετε μαζί με άλλους, πως μπορούν οι άλλοι να σας βοηθήσουν και πως μπορείτε εσείς να βοηθήσετε άλλους στην επίτευξη στόχων.
Αν κάνετε αυτά αρχικά, θα ξεκινήσετε σίγουρα την Νέα Χρονιά πολύ πιο συνειδητά, πιο οργανωμένα και αποφασιστικά.

Προσωπικά όταν θέτω και απαντώ αυτά τα ερωτήματα στον εαυτό μου, αισθάνομαι ήδη πιο δυνατή και ικανή να πετύχω αυτά που θέλω! Και μόνο την αρχή να κάνουμε, μας βοηθά τόσο ουσιαστικά στην ψυχολογία μας που μας δίνει την δύναμη να συνεχίσουμε και στα επόμενα βήματα. Γιατί κάθε φορά που ολοκληρώνουμε με επιτυχία ένα βήμα, είναι αρκετό για το χτίσιμο της αυτοπεποίθησης μας και την ενίσχυση της πίστης μας.

Οπότε, κάντε την αρχή!
Δεν υπάρχει αποτυχία σε τίποτα.... Ερμηνεύστε τα αποτελέσματα με θετική μόνο ματιά και μόνο κερδισμένοι θα βγείτε...!


Όσον αφορά στα των Χριστουγέννων, στο σπίτι στολίσαμε πριν λίγες μέρες και ανυπομονώ για τα δεύτερα Χριστούγεννα της μικρής μου, που τώρα πια είναι παιδάκι, καταλαβαίνει τα πάντα και περιμένει τον Άγιο Βασίλη να της αφήσει τα δώρα κάτω απ το Δέντρο...!
Έχω προγραμματίσει να ψωνίσουμε μικρά πραγματάκια για να πειραματιστούμε στο χριστουγεννιάτικο crafting και να στολίσουμε επιπλέον το σπίτι μας :-) 
Μαζί με αυτό, να μην ξεχνάμε πως τρέχει η Secret Santa ανταλλαγή μας, με οδηγό και συντονιστή την Μαριλένα μας και πολύ πιθανό ο δικός μου παραλήπτης να λάβει κάτι απ το crafting με την κόρη μου... χοχοχο! 

Εσείς στολίσατε;!





Καλές Γιορτές με Υγεία και Κάθε Ευτυχία στα σπίτια όλων μας!!!


Κατερίνα Βαλσαμίδη
Practitioner Coach






Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Γενέθλια του Blog...με Δώρο!


Σήμερα έχουμε γενέθλια!
5 Χρόνια γιορτάζει το Blogόσπιτο μου :-)
Μπορεί τα τελευταία δύο χρόνια να μην το τιμώ όπως θα ήθελα και του αρμόζει με τις αναρτήσεις μου, όμως όπως συμβαίνει πάντα με το σπίτι μας, έτσι και αυτό είναι εδώ ζωντανό γεμάτο αγάπη να δώσει και πάντα με ανοιχτές τις πόρτες του!
Ξέρω, έχουμε χαθεί... Όλη η γνωστή γειτονιά μας τρέχει με χιλιάδες άλλες ασχολίες όμως αυτή είναι μια καλή γειτονιά με υπέροχους γείτονες που ακόμη και αν δεν συναντιόμαστε συχνά, ξέρουμε πως μπορούμε να πεταχτούμε δίπλα για μια Καλημέρα!

Ακόμη και όλους εσάς που δεν σας ξέρω αλλά βλέπω πως με παρακολουθείτε ακόμη και ας μην έχετε αφήσει ποτέ το σχόλιο σας, σας ευχαριστώ!
Σας ευχαριστώ που έρχεστε και αφιερώνετε χρόνο να με διαβάσετε γιατί η παρουσία σας είναι πολύ σημαντική!


Διάλεξα σήμερα να σας μιλήσω για το τι είναι αυτό που κάνω.
Θα έχετε καταλάβει ήδη από τις τελευταίες μου αναρτήσεις πως σας μιλώ για το Coaching.
Τι είναι όμως το coaching και τι το κάνει τόσο σημαντικό;

Το Coaching είναι μια διαδικασία μέσα από την οποία ο Coach βασισμένος σε επιστημονικά εργαλεία και συγκεκριμένη μεθοδολογία, υποστηρίζει, βοηθά, ενεργοποιεί και εκπαιδεύει τον πελάτη του (Coachee) να πετύχει τους στόχους του, να φτάσει άμεσα στα αποτελέσματα που επιθυμεί και να καταφέρει ότι είναι για τον ίδιο σημαντικό.

Προσωπικά εργάζομαι με αγάπη προς τον άνθρωπο, υποστηρικτικά και χρησιμοποιώντας  τις δεξιότητες της ενεργητικής ακρόασης και των διευκρινιστικών ερωτήσεων.
Εξάλλου, η βάση του coaching είναι οι ερωτήσεις.
Παράλληλα όμως ενεργοποιώ τον πελάτη μου να πάρει πρωτοβουλίες, να πάρει θέση και ενεργό ρόλο στη ζωή του!

Για να ξεκινήσει κάποιος Coaching θα πρέπει να το επιθυμεί ο ίδιος.
Να θέλει να υλοποιήσει τα όνειρα και τους στόχους του ή να θέλει να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του και να υπερβεί δυσκολίες ή να επιθυμεί να απελευθερώσει το δυναμικό του ή ακόμη να θέλει να είναι πιο αισιόδοξος και συνειδητός στη ζωή του και πολλά άλλα!
Ακόμη όμως θα πρέπει ο coachee να είναι έτοιμος να εργαστεί για όλα αυτά.
Το Coaching δεν είναι μια μαγική διαδικασία ούτε σου δίνει τις τέλειες λύσεις στο πρόβλημα σου.
Τέλεια λύση δεν υπάρχει, αλλά υπάρχει μια λύση για όλα!

Εξαρτάται λοιπόν από εσένα, εάν είσαι έτοιμος/η να εργαστείς με τον εαυτό σου για να γίνεις το καλύτερο που θέλεις και μπορείς με τον κατάλληλο Coach δίπλα σου να σε κρατά σε τροχιά, να σε βοηθά να οργανωθείς, και να φτάσεις μόνος σου με τις δικές σου δυνάμεις και δυνατότητες στο αποτέλεσμα που επιθυμείς!

Τι έχεις να κερδίσεις;
Να αναγνωρίσεις τον εαυτό σου και τα δικά σου θέλω και ανάγκες.
Να βάλεις την ζωή σου και την καθημερινότητα σου σε τάξη.
Να προσδιορίζεις ξεκάθαρα και να πετύχεις τους στόχους σου.
Να διαχειριστείς σωστά και αποτελεσματικά τον χρόνο και τα χρήματα σου.
Να πραγματοποιήσεις όλα εκείνα που έχεις αφήσει στην άκρη.
Πολλά ακόμη.

Το Coaching είναι συγκεκριμένο, αφορά συγκεκριμένους στόχους και η διάρκεια του εξαρτάται από το τι θέλουμε να πετύχουμε και φυσικά από τις ιδιαιτερότητες του κάθε ανθρώπου.
Συνήθως σε 10 το πολύ συνεδρίες έχουμε φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.


Τιμώντας λοιπόν το Blogοσπιτάκι μου για τα γενέθλια του, θα ήθελα να σας κάνω ένα Δώρο!
- Τα 10 πρώτα άτομα που θα κοινοποιήσουν με οποιονδήποτε τρόπο αυτή την ανάρτηση και θα μου στείλουν προσωπικό μήνυμα στο email μου katvalsamidi@hotmail.gr με τα στοιχεία τους, θα έχουν μια Συνεδρία Coaching Δωρεάν! H συνεδρία μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω Skype.


Σας περιμένω λοιπόν, να γνωρίσετε το Coaching και τα Οφέλη του!

Με Αγάπη!

Κατερίνα Βαλσαμίδη
Practitioner Coach













Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Happy...MindFul November!




Καλό Μήνα φίλοι μου!
Εύχομαι να έχουμε έναν όμορφο Νοέμβρη που θα μας βάλει σιγά αλλά σταθερά και αισιόδοξα σε Χριστουγεννιάτικη Διάθεση!

Σκέφτηκα για αυτόν τον μήνα να παίξουμε ένα "παιχνίδι"!
Μπορεί να το ονομάζω έτσι όμως είναι από τα πιο δυνατά εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την προσωπική μας ενδυνάμωση!
Ο καθένας με τον χρόνο του και για όσο του είναι εφικτό, σας προτείνω να προσπαθήσουμε να γίνουμε πιο Ενσυνείδητοι (Mindful)!
Τι σημαίνει αυτό άραγε;

Καθημερινά λειτουργούμε όλοι μας, λίγο ή πολύ, ως ρομπότ.....  Ακολουθούμε σταθερή ρουτίνα, κάνουμε μηχανικές κινήσεις, συμπεριφερόμαστε με τον τρόπο που έχουμε συνηθίσει, όσο και αν μερικές φορές το μυαλό μας πάει να σκεφτεί πιο δημιουργικά, επαναφέρουμε με τρομερή μαεστρία τον εαυτό μας στην "πραγματικότητα" (ποια πραγματικότητα άραγε;) και γενικότερα παραμένουμε στα δεδομένα και τις σταθερές μας μη τυχόν και βγούμε απ τη ζώνη ασφαλείας μας....
Οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας μας βοηθούν να βιώσουμε περισσότερο το παρόν, να νιώσουμε, να δούμε, να μυρίσουμε, να αντιληφθούμε και να εκτιμήσουμε εμάς, αυτά που έχουμε και τον κόσμο γύρω μας.


Ίσως στην αρχή να σας φανεί λίγο δύσκολο αλλά θα ήθελα πραγματικά να προσπαθήσετε για μια εβδομάδα να κάνετε κάποια από τα παρακάτω και να έρθετε ξανά εδώ να συζητήσουμε πως αισθανθήκατε και τι μάθατε!


  • Τι παρατηρείτε; Τι βλέπετε γύρω σας, τι μυρίζετε, τι ακούτε, τι αγγίζετε. Δώστε βάση, παρατηρείστε αντικειμενικά και αληθινά.

  • Πως νιώθετε, τι συναισθήματα έχετε σε κάθε περίπτωση που αντιμετωπίζετε, γιατί τα έχετε;

  • Τι σκέφτεστε τώρα; Τι σκέφτεστε σε κάθε περίπτωση; Έχετε όνειρα; Σκέφτεστε δημιουργικά; Έχει "κολλήσει" το μυαλό σας ή μήπως έχετε εισάγει έναν νέο τρόπο σκέψης;

  • Γνωρίζετε τις επιθυμίες σας; Τις δικές σας, τις προσωπικές και αληθινές επιθυμίες; Ποιες είναι αυτές; Κινείστε βάσει αυτών ή μήπως κινείστε βάσει επιθυμιών άλλων προσώπων;

  • Τι κάνετε για όλα τα παραπάνω και για τη ζωή σας; Ποιες είναι οι πράξεις σας; Ποιες πράξεις επιλέγετε να συνεχίσετε και ποιες είστε διατεθειμένοι να θυσιάσετε για να φτάσετε τους στόχους σας;

Καταγράψτε τις απαντήσεις σας και μελετήστε τες.


Περιμένω το Feedback σας..!


Κατερίνα Βαλσαμίδη
Practitioner Coach














Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Δίνοντας FeedBack...στο Coaching και όχι μόνο!


Ένα βασικό και σημαντικότατο σημείο στη διαδικασία του coaching είναι το να δίνεις αλλά και να λαμβάνεις feedback, δηλαδή ανατροφοδότηση ή αναπληροφόρηση.

Με λίγα λόγια, στη διαδικασία της επικοινωνίας ενός coach με τον coachee του, που βασικό ρόλο παίζουν πρώτα απ όλα η καλή ακρόαση, οι ερωτήσεις, η κατανόηση και ο τρόπος έκφρασης, αυτό που ακολουθεί είναι μια ανατροφοδότηση των πληροφοριών που μοιράστηκαν οι δύο αυτοί ή περισσότεροι άνθρωποι για να δουν αν έλαβαν σωστά το μήνυμα ο ένας του άλλου και αν λειτουργεί η μεταξύ τους συμφωνημένη σχέση ή υπάρχει κάτι που πρέπει να διορθωθεί ή/και να βελτιωθεί.

Τον τελευταίο καιρό με απασχολεί ιδιαιτέρως το θέμα του feedback, το σκέφτομαι, το συζητάω με ανθρώπους που προσπαθούν για το ίδιο, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως κατά γενική ομολογία, οι άνθρωποι δεν έχουμε μάθει και δεν γνωρίζουμε ούτε πως να δίνουμε αλλά ούτε και πως να δεχόμαστε ένα σωστό feedback. Δικαιολογίες όμως δεν υπάρχουν, οπότε κάποιος που θέλει να μάθει να διαχειρίζεται την ανατροφοδότηση, μπορεί να το κάνει αρκεί να έχει την επιθυμία να αποβάλλει κάθε είδους συμπλεγμάτων και επηρεασμού κατά τη διαδικασία.

Ειδικά στην περίπτωση που μιλάμε για επαγγελματικό feddback, θα πρέπει οι συνάδελφοι να έχουν αυτοέλεγχο και αυτορύθμιση ώστε να μην συγχέουν το feedback με την κριτική. Ακόμη και όταν πρέπει να δοθεί ένα αρνητικό feedback ή όπως συνήθως έχουμε συνηθίσει να το λέμε, να γίνει μια παρατήρηση, ακόμη και τότε είναι σημαντικό να γίνει με μεγάλη προσοχή. Αρχικά και βασικά πρέπει να γίνεται κατανοητό πως η ανατροφοδότηση δίνεται με σκοπό τη βελτίωση κάποιων καταστάσεων ή συμπεριφορών. Δύσκολα θα δώσει κάποιος ανατροφοδότηση εάν δεν τον ενδιαφέρει να φτάσει σε έναν επιθυμητό στόχο. Το δεύτερο σημαντικότατο σημείο είναι πως δεν "κρίνουμε" τους ανθρώπους αλλά τις συμπεριφορές τους. Έτσι λοιπόν είναι σημαντικό να μην μειώνουμε τον συνομιλητή μας, να μην τον προσβάλουμε και να του δίνουμε τον χρόνο να μπορεί να σκεφτεί και να απαντήσει. Η Επιθετικότητα και κάθε προσωπική άποψη του ανθρώπου που δίνει το feedback πρέπει να μένουν εκτός.

Πόσο εύκολο είναι όμως να υπάρχει αυτού του είδους το επίπεδο αυτοελέγχου;
Προσωπικά έχω συναντήσει ελάχιστες φορές, στην εργασιακή μου εμπειρία, ανθρώπους που αισθανόμουν πως μου δίνουν πραγματική ανατροφοδότηση με σκοπό να βελτιωθώ χωρίς να απογοητευτώ. Το feedback δεν θα έπρεπε να τρομάζει. Θα έπρεπε να το επιζητούμε εάν μπορούσαμε να κατανοήσουμε την πραγματική του αξία.

Σκεφτείτε μόνο πόσα πολλά θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα και πιο αποδοτικά αν υπήρχαν άνθρωποι ικανοί να δώσουν το σωστό feedback.... Πόσο πιο άνετη και ειλικρινής θα ήταν η επικοινωνία μας εάν οι άνθρωποι δεχόντουσαν το feedback χωρίς να σκέφτονται σενάρια καταστροφής...

Όλοι όμως είμαστε ικανοί για οτιδήποτε θελήσουμε να κάνουμε, αρκεί να το θελήσουμε πραγματικά...
Ειδικά στο Coaching, ο Coach οφείλει να δημιουργήσει ένα κλίμα ασφάλειας για τον coachee του, να τον εμπνεύσει και να τον βοηθήσει να θελήσει μόνος του να γίνει καλύτερος και πιο δυνατός.
Έτσι λοιπόν, είναι στο χέρι μας με την σωστή υποστήριξη από κάποιον, εάν το κρίνουμε αναγκαίο, να μάθουμε και να δίνουμε αλλά και να λαμβάνουμε feedback γιατί πολύ απλά, μας βελτιώνει και έτσι μας βοηθά στο χτίσιμο της αυτοπεποίθησης και της αποτελεσματικής επικοινωνία μας με τους άλλους!

Η ανατροφοδότηση βέβαια, έχει χώρο σε κάθε τομέα της ζωής μας. Στη σχέση μας, στις φιλίες μας, στα παιδιά μας, στην οικογένεια μας...και ο κατάλογος είναι ατελείωτος.

Αυτό που βοηθάει πολύ στο να δώσεις ένα σωστό feedback είναι η προετοιμασία. Πρέπει να έχεις σκεφτεί και να έχεις μελετήσει αυτό που θα πεις καθώς και το ύφος που θα το πεις, εφόσον αρχικά έχεις κάνει ξεκάθαρο πρώτα, τι θέλεις να πετύχεις με αυτή την ανατροφοδότηση προς τον συνάδελφο σου, τον πελάτη σου, τον άνθρωπο σου, το παιδί σου κλπ. Εκείνο επίσης που απαιτείται, είναι η ανατροφοδότηση να γίνεται με ειλικρίνεια, ευθύτητα, αίσθημα προσωπικής ευθύνης, απλά και ξεκάθαρα λόγια, χωρίς ίχνος κριτικής προς το πρόσωπο και κάνοντας κατανοητό τι θέλεις να πετύχεις και τι ζητάς από τον συνομιλητή σου (στόχος). Τέλος, θα πρέπει να βρίσκεται χρονικά, πολύ κοντά στο γεγονός στο οποίο αφορά.

Και αν είσαι στην θέση εκείνου που λαμβάνεις feedback, μη βιαστείς να αμυνθείς και να κλειστείς στον εαυτό σου. Μην βιαστείς να αντιδράσεις χωρίς λόγο. Συνήθως είναι για καλό!
Άκου, επεξεργάσου αυτά που ακούς, ζήτα τον χρόνο σου εάν δεν σου φτάνει αυτός που σου δίνουν, σκέψου λογικά και θετικά, μην πάει το μυαλό σου στο κακό και έπειτα από όλα αυτά δώσε την απάντηση σου με ψυχραιμία και λογική.
Καμιά φορά όλοι μας, βιαζόμαστε από τα πρώτα λόγια του συνομιλητή μας, να βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα βάσει του δικού μας σκεπτικού και με αυτόν τον τρόπο προκύπτουν οι παρεξηγήσεις. Όσο σημαντικό είναι αυτός που δίνει το feedback να είναι ξεκάθαρος στα λόγια του και χωρίς συναισθηματισμούς, άλλο τόσο σημαντικό είναι ο αποδέκτης να ακούει προσεκτικά και έπειτα δυναμικά να απαντά με ηρεμία και ειλικρίνεια.

Το Feedback είναι από τα ωραιότερα "εργαλεία" της Επικοινωνίας αλλά και της Μάθησης.
Αρκεί να μάθουμε να το χρησιμοποιούμε σωστά, ώστε να λάβουμε τα δώρα του...!


Κατερίνα Βαλσαμίδη
Practitioner Coach











Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Καλό & Δημιουργικό Μήνα!

Καλησπέρα και Καλό Μήνα!

Ο Οκτώβρης είναι εδώ, το Φθινόπωρο έχει μπει για τα καλά και εγώ βρήκα την ευκαιρία, μιας και είναι από τις σπάνιες Κυριακές που είμαστε σπίτι, να σας πω μια Καλησπέρα και να ευχηθώ να είμαστε καλά και να έχουμε έναν Καλό και Δημιουργικό Μήνα!

Αλήθεια, τι σημαίνει Δημιουργικός;
Είμαστε όλοι δημιουργικοί ή μόνο εκείνοι που ασχολούνται με κάτι καλλιτεχνικό;...
Τι πιστεύετε εσείς;
Σε ποια φάση ή στιγμή της ζωής σας ήσασταν ή γίνεστε πιο δημιουργικός;

Για όσους δεν το προσέξατε, το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο στην Γιαγιά και τον Παππού, μιας και η 1η Οκτώβρη θεσπίστηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων.
Πραγματικά, δεν θα μπορούσα να χαρακτηρίσω τους γονείς μου ή τους γονείς του άντρα μου ως ηλικιωμένους, όπως και χιλιάδες άλλους γιαγιάδες και παππούδες αυτού του κόσμου αλλά θα αδράξω την ευκαιρία να ευχηθώ σε αυτούς τους ανθρώπους να είναι πάντα γεροί, να τους χαιρόμαστε και να μας χαίρονται γιατί είναι πολλά παραπάνω από βοήθεια, αυτά που μας προσφέρουν. Είναι πάνω απ όλα ο χρόνος και η παρουσία τους στις ζωές των παιδιών μας και όλα αυτά που εμείς δεν μπορούμε να τους μάθουμε. Οι γιαγιάδες και οι παππούδες κρατούν έναν εξαιρετικό ρόλο στις ζωές μας, έναν ρόλο αναντικατάστατο! Εύχομαι όλα τα παιδιά να έχουν στη ζωή τους έστω έναν τους και για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα γίνεται. Όσο και αν γκρινιάζουμε μαζί τους εμείς οι γονείς γιατί δεν κάνουν τα πράγματα ακριβώς έτσι όπως θα θέλαμε, θα πρέπει να παραδεχτούμε πως δεν είναι λίγες οι φορές που μας έχουν βγάλει από μια δύσκολη θέση ή μας ξεκούρασαν για λίγο ή έμαθαν στο παιδί μας κάτι σημαντικό. Προσωπικά δεν έχω την μόνιμη βοήθεια τους για το παιδί μου αλλά όταν τους έχω, εκτιμώ τις στιγμές που μοιράζονται μαζί με τη μικρή μου.


Εύχομαι καλό υπόλοιπο Κυριακής σε όλους!
Σας φιλώ!
Κ.











Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Ιστορίες της διπλανής κρίσης, Παρουσίαση Βιβλίου της Μαρίας Κανελλάκη


Σήμερα έζησα μία από τις πιο ιδιαίτερες εμπειρίες μου. Μέρες τώρα είχα δει την ενημέρωση για την Παρουσίαση του πρωτότοκου βιβλίου της Μαρίας Κανελλάκη και είχα δηλώσει πως θα παρευρεθώ, αλλά όταν έχεις μικρό παιδί τίποτα δεν είναι σίγουρο μέχρι τελεταία στιγμή... Τελικά η τύχη, αυτή τη φορά, ήταν με το μέρος μας και καταφέραμε να παρευρεθούμε. Με την ψυχή στο στόμα βέβαια γιατί έπρεπε να επιστρέψουμε το συντομότερο στη μικρή αλλά τα καταφέραμε... και ήταν από τις ωραιότερες επιλογές που έχω κάνει!

Ότι και να πω είναι λίγο για την Μαρία που την γνώρισα επιτέλους από κοντά αλλά και για την γραφή της...! Γλυκιά, ευγενέστατη, ταπεινή, αληθινή και αξίζει τόσο όλο αυτόν τον κόσμο που ήρθε να την τιμήσει, όσο και χιλιάδες αναγνώστες που αξίζει να την διαβάσουν. Η γραφή της μοναδική, αληθινή σαν την ίδια, ζωντανή, βγαλμένη απ τις εμπειρίες της που όμως αγγίζουν απαλά αλλά βαθιά τις εμπειρίες όλων μας.
Τα υπέροχα αλλά μετρημένα λόγια που ακούσαμε από τους συνεργάτες και τον εκδότη της, ήταν αρκετά για να σχηματίσεις γνώμη για το ποια είναι η Μαρία και ποιο το έργο της. 
Μπορεί να την γνωρίζουμε από το Απάγκιο αλλά σήμερα εγώ γνώρισα ένα ακόμη πιο δικό της κομμάτι. Και ξέρετε, δεν είναι τυχαίο αυτό που λένε "δείξε μου τον φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι". Γύρω μας ήταν παντού φίλοι της, αληθινοί της φίλοι γιατί αυτό είναι κάτι που φαίνεται όταν ξέρεις λίγο να "διαβάζεις" ανθρώπους και ήταν όλοι ένας και ένας.
Όταν στην ανάγνωση κάποιων κειμένων της δάκρυσα (γιατί είναι αδύνατον να μην το κάνεις) σκουπίστηκα διακριτικά νομίζοντας πως είμαι η μόνη αλλά σε επόμενο βλέμμα μου διαπίστωσα πως τουλάχιστον 3 ακόμη άτομα γύρω μου έκαναν το ίδιο... Η Μαρία είναι ένας άνθρωπος που δεν επαναπαύεται. Εξελίσσεται, ενημερώνεται και αυτό φαίνεται στα κείμενα της.

Το βιβλίο της αποτελείται από αυτοτελείς ιστορίες που μέσα τους κρύβεται η αλήθεια που έχουμε όλοι μέσα μας. Όπως πολύ σωστά σημείωσε ο Εκδότης της, "Το βιβλίο της Μαρίας δεν μιλά για την κρίση που περνάμε τώρα αλλά για την κρίση που προϋπήρχε εδώ και καιρό και μας έφτασε στη σημερινή. Μιλά για την κρίση των Αξιών". Αλήθεια πόσα δεν προέρχονται απο την κρίση των Αξιών;!
Δυνατό, συγκινητικό, με δόσεις χιούμορ αλλά και αφοπλιστικής αλήθειας και ειλικρίνειας αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές μας.

Μαρία μου σε ευχαριστώ για αυτή την εμπειρία που μου χάρισες και που μου έδωσες την έμπνευση να γράψω την πρώτη μου ανάρτηση έπειτα από τόσο καιρό. Είμαι πολύ περήφανη που γράφω για εσένα!
Σου εύχομαι μέσα απ την ψυχή μου να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο σου και να συνεχίσεις να γράφεις και να μας εμπνέεις όλους!

Με αγάπη,
Κ.


Ιστορίες της διπλανής κρίσης
Μικρά (αντιασφυξιογόνα) αφηγήματα)

Μαρία Κανελλάκη
Απο τις εκδόσεις 24 γράμματα.








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες