Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2019

Εν Αρχή ην ο Λόγος | Χορογραφώντας τον Αγαμέμνονα του Αισχύλου
Το Σάββατο 1/2 παρακολούθησα μία ακόμη Χοροθεατρική Παράσταση της Αντιγόνης Παπανικολάου και της Ομάδας της Gratis Artis στο Θέατρο ΠΚ.

Κάθε παράσταση της Αντιγόνης είναι μοναδική και μέσα από αυτό φαίνεται η αγάπη και η δουλειά όλων των συντελεστών.
Η παράσταση αυτή ή μάλλον και αυτή άφησε για ακόμη μια φορά το αποτύπωμα της στο κόσμο των Χοροθεατρικών παραστάσεων!

Ο λόγος που δεν σας το γνωστοποίησα νωρίτερα για να μπορέσετε να το παρακολουθήστε και εσείς ήταν γιατί βγήκαν και οι δυο μέρες παραστάσεων Sold out πάρα πολύ σύντομα...
Έτσι λοιπόν, κρατήστε το στο πίσω μέρος του μυαλού σας και όταν θα δημιουργήσει με το καλό τις επόμενες παραστάσεις της να σπεύσετε να κλείσετε εισιτήριο!


Αυτά τα πράγματα δε λέγονται ούτε γράφονται παρά μόνο βιώνονται...
Οπότε δεν έχω κάτι άλλο να σας πω παρά να σας δείξω παρακάτω τι είχε ετοιμάσει η Ομάδα Gratia Artis για εμάς....

Πώς χορογραφείται άραγε μια αρχαία τραγωδία; 
Πώς «χορεύεται» η θριαμβική επιστροφή, η μανία, η εκδίκηση; 
Πώς επικοινωνείς με το σώμα το μέγεθος αυτών των πράξεων;

Μια σειρά από χορογραφίες αποτυπώνουν τον αντίκτυπο όσων διαδραματίζονται στον Αγαμέμνονα της τριλογίας Ορέστειας (458 π.Χ.), στο πρώτο μέρος της ύψιστης ίσως έκφρασης της δραματουργίας του Αισχύλου. Η είδηση της νικηφόρας έκβασης του τρωικού πολέμου καταφθάνει μέσω μιας σειράς πυρσών από την Τροία ως το Άργος. Η θριαμβική επιστροφή και υποδοχή του βασιλιά Αγαμέμνονα επισπεύδει τη στιγμή της εκδίκησης για τη σύζυγό του, Κλυταιμήστρα. Αποφασισμένη να εκδικηθεί για τη θυσία της κόρης τους, Ιφιγένειας, τον πείθει να περπατήσει πάνω σε πορφυρά υφάσματα που οδηγούν στα δώματα του παλατιού, αναγκάζοντάς τον να διαπράξει ύβριν. Στη συνέχεια, καλεί και την Κασσάνδρα, τη γυναίκα-λάφυρο του πολέμου να ακολουθήσει το βασιλιά. Η πριγκίπισσα της Τροίας αντιστέκεται στην παρότρυνση της βασίλισσας. Επικαλείται τον Απόλλωνα, την καταλαμβάνει μανία και προφητεύει το μεγάλο κακό, χωρίς να γίνεται πιστευτή από τα μέλη του χορού, ώσπου εισέρχεται οικειοθελώς στο παλάτι. Άμεσα, η προφητεία επαληθεύεται μπροστά στα μάτια των Αργείων: η Κλυταιμήστρα εμφανίζεται κυρίαρχη, με τα νεκρά σώματα του άνδρα της και της ερωμένης του. Ο οίκος των Ατρειδών θα κυβερνηθεί από τη φόνισσα και τον εραστή της, τον Αίγισθο, μέχρι την επιστροφή του Ορέστη, η οποία περιγράφεται στο δεύτερο μέρος της Ορέστειας, της τριλογίας του Αισχύλου. Ο οίκος των Ατρειδών είναι καταραμένος, καταδικασμένος να πληρώσει πράξεις προηγούμενων γενεών. Κάθε πράξη εκδίκησης στον παρόντα χρόνο της τριλογίας βρίσκει την αιτία της σε γεγονότα του παρελθόντος.

Χρησιμοποιώντας ελάχιστο λόγο, όσο είναι απαραίτητος για να εξυπηρετήσει τη δράση, η ομάδα Gratia Artis «χορεύει» τη σχέση του ανθρώπου με τη δικαιοσύνη και τη σχέση με το δίπολο ενοχή-ποινή, κεντρικό θέμα του Αγαμέμνονα, αλλά και όλης της Ορέστειας. Οι χορογραφίες επιδαψιλεύουν τη χαρά, το θυμό, την οδύνη, την εκδικητικότητα, βασικά συναισθηματικά μοτίβα της Ορέστειας. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

�Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης

Σκηνοθεσία: Χρήστος Θεοχαρόπουλος

Χορογραφία: Αντιγόνη Παπανικολάου

Βοηθός χορογράφου: Niko Ilias Konig

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Βασίλης Φλώρος

Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Θεοχαρόπουλος

Κοστούμια: Χαράλαμπος Νικολάου

Εμφανίζονται επί σκηνής: Κατερίνα Καϊτατζίδη, Μαριαλένα Κορδέλλου, Μέλπω Λυσίκατου, Πάνος Μάλαινος, Μυρτώ Μπενετάτου, Παρασκευή Πανδή, Χριστίνα Παπαγγέλου, Μαρία Παπαϊωάννου, Γιώργος Σακελλαρίου, Βασιλική Σαλκιτζόγλου, Χριστίνα Σιδέρη, Εύη Τσιροπούλου, Αντιγόνη Παπανικολάου

Φωτογραφία: Γιώργος Σακελλαρίου

Βίντεο: Ηλίας Μόσχοβας, Αναστάσης Παπαγγέλης

Παραγωγή: Gratia Artis (www.gratiaartis.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να διαβάσω τη δική σας Άποψη!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

Follow by Email