Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019

1st Coaching Talks 2019. Το γεγονός που ήρθε για να γίνει θεσμός!


Το Σάββατο 28/9/2019 πραγματοποιήθηκε το 1st Coaching Talks, ετήσιο φόρουμ για το Coaching το οποίο εστίασε στο "Που βρισκόμαστε σήμερα" ενώ παρουσιάστηκαν σημαντικότατες θεματικές από εξαιρετικούς ομιλητές της Ελλάδας και του Εξωτερικού σχετικά με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του κλάδου.

Είχα τη χαρά και τιμή να το παρακολουθήσω και να ενημερωθώ τόσο σχετικά με το παρελθόν του όσο και για το που είμαστε σήμερα αλλά και που πάμε.

Μάλιστα ένας εκ τον ομιλητών ο Uwe Napiersky ήταν απο τους πρώτους coaches, τη δεκαετία του '80 στα γεννοφάσκια του coaching, ο οποίος αποκάλεσε χαριτολογώντας τον εαυτό του "Coaching Dinosaur" .

Ενώ η Δρ Κλειώ Ακριβού, Καθηγήτρια Επιχειρηματικής Ηθικής και Οργανωσιακής Συμπεριφοράς, μέσα από το πρίσμα φιλοσοφίας, της οικονομίας και της ψυχολογίας, παρουσίασε μια κριτική για την πρακτική εφαρμογή του Coaching. Δίνοντας μας την ευκαιρία για αναστοχασμό και σύνθεση.

Τα οφέλη ήταν πολλά. Θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω ως συμπτυγμένη γνώση με τα πιο βασικά σημεία τόσο για το κλάδο γενικά όσο και πιο ειδικά μέσα από αληθινά Case Studies και παραδείγματα.


Τα συμπεράσματα πάλι πολλά με τα δικά μου βασικά να παραμένουν τα εξής:

  • Οι Coaches πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε μια γλώσσα πιο κατανοητή στο κόσμο ώστε να καταλαβαίνουν τι έχουν να κερδίσουν και να μη νιώθουν πως απευθυνόμαστε μόνο σε άλλους coaches.
  • Χρειάζεται Γνώση και Εκπαίδευση και πάλι Γνώση και Εκπαίδευση για να γινόμαστε πάντα καλύτεροι και να βοηθάμε ουσιαστικά τους ανθρώπους στη διαδικασία ανακάλυψης του πραγματικού εαυτού τους, της αλλαγής που θέλουν να κάνουν και της ανάπτυξης και εφαρμογής νέων συνηθειών!
  • Το Coaching βοηθά τους ανθρώπους να "ενηλικιωθούν" και να αναλάβουν τις ευθύνες αλλά και τα δώρα της ζωής τους.
  • Δεν είναι Coaching αν δε βασίζεται στην έρευνα γιατί πολύ απλά δεν έχει βάση και στήριξη... Δεν είναι Coaching αν δεν αποτελεί βίωμα γιατί πολύ απλά όσες τεχνικές και μεθόδους και να χρησιμοποιήσει ο coach, αν δε χτίσει σχέση εμπιστοσύνης και συμμαχία με τον coachee, δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα...
  • Η εγκαθίδρυση του Wellbeing στον εργασιακό χώρο στις βάσεις της Θετικής Ψυχολογίας, (ο κλάδος της ψυχολογίας ο οποίος ασχολείται με την προαγωγή της ευζωίας, της ευημερίας και της ανάπτυξης των ανθρώπων, ώστε αυτοί να απολαμβάνουν το δυνατόν περισσότερο τη ζωή τους, https://www.positiveemotions.gr/), βοηθά να χτίζονται δίκαιες σχέσεις και σχέσεις σεβασμού ακολουθώντας το Ανθρωποκεντρικό μοντέλο.
  • Πολύ κακό στο κλάδο έχουν κάνει οι "γκουρου" της επιτυχίας που πουλούν ως life coaches γρήγορες και "εύκολες" λύσεις σε κάθε μας πρόβλημα. Ωστόσο ο σωστός επαγγελματίας coach δε θα σου πει ποτέ τι να κάνεις. Δε θα σου δώσει λύσεις, ούτε συμβουλές αφού άλλωστε δεν υπάρχουν.... Είναι εκεί για να σε βοηθήσει να βρεις τις δικές σου απαντήσεις.
  • Το Coaching βασίζεται στη και τροφοδοτείται από τη Ψυχολογία χωρίς όμως να είναι ψυχοθεραπεία.
  • Δεν φοβόμαστε ούτε προσπαθούμε να διώξουμε τα αρνητικά συναισθήματα. Eξάλλου όσο τα συναισθήματα μας, μας βοηθούν να μαθαίνουμε και να πηγαίνουμε παρακάτω, δεν μπορούν να χωριστούν σε αρνητικά και θετικά! Ωστόσο υποστηρίζουμε τον άνθρωπο να εντοπίσει, αναδείξει και αξιοποιήσει τα θετικά και τις δυνάμεις του.


Το γεγονός ότι έχουν ξεκινήσει να γίνονται αυτές οι σημαντικές εκδηλώσεις και στην Ελλάδα για το Coaching με χαροποιεί ιδιαιτέρως καθώς δημιουργείται πλέον το πλαίσιο υποστήριξης των επαγγελματιών στη χώρα μας αλλά επιπλέον γιατί αυτό σημαίνει πως πλέον είναι και ο χρόνος πιο κατάλληλος αλλά και ο κόσμος πιο έτοιμος να μάθει και να ενημερωθεί για τα οφέλη του Coaching στη ζωή και στην εργασία του.

Εύχομαι λοιπόν και στα Επόμενα πιο δυνατά γεγονότα!


Βρίσκομαι πάντα στη διάθεση σας για απορίες και ερωτήματα.

Κατερίνα


Βρείτε εδώ έναν-έναν όλους τους πολύ Αξιόλογους Ομιλητές



https://images.app.goo.gl/24pqrbCGkDyVASJq8









2 σχόλια:

  1. Πολύ εύστοχες οι παρατηρήσεις σου Κατερίνα! Και μου αρέσει πολύ ο τρόπος που τις έχεις αποδόσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατερινα μου σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
    Με χαρά θα δεχτώ ότι έχεις να προσθέσεις από τη δική σου ματιά 🙂

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ να διαβάσω τη δική σας Άποψη!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες