Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Ένα Αθώο Κορίτσι χάθηκε γιατι πριν είχαν χαθεί τα Όρια...


Αρχές, Αξίες, Όρια....

Και πολλές άλλες ακόμη έννοιες με ουσία και σπουδαίο περιεχόμενο ξεκινούν και μαθαίνονται μέσα στην οικογένεια.
Η οικογένεια είναι ο θεμέλιος λίθος όλης μας της προσωπικότητας.

Φυσικά και το κάθε άτομο έχει δική του προσωπικότητα, φυσικά και αργότερα επηρεάζεται και από το υπόλοιπο, πιο διευρυμένο περιβάλλον και τη κοινωνία αλλά ότι έχει γίνει μέσα στο σπίτι μας, καθορίζει ποιοι θα γίνουμε.

Όρια!

Σπουδαία έννοια. 

Δεν υπάρχει πιο δύσκολη δουλειά από έναν γονέα να βάλει όρια στο παιδί του και συνάμα τίποτα δεν έχει πιο σημαντικό αποτέλεσμα στο να γίνει αυτό το παιδί, σωστός ενήλικας από τα όρια.
Σήμερα μεγαλώνουμε τα παιδιά μας σαν πριγκιπόπουλα!
Πριγκιπόπουλα για ποιόν;! Για εμάς! Α, μπράβο! Ο δίπλα έχει το δικό του πριγκιπόπουλο...

Έχουμε γίνει μια κοινωνία που ο καθένας πιστεύει πως είναι Θεός... Ξέρετε πόσοι άνθρωποι έχουν καταστραφεί γιατί στη πορεία κατάλαβαν πως στη ζωή δεν είναι όλα ρόδινα και πως πρέπει να μοιραστούν, να υποχωρήσουν, να βοηθήσουν, να προσπαθήσουν για να κερδίσουν με την αξία τους αυτά που επιθυμούν;! Πόσοι άνθρωποι είναι ανίκανοι να προχωρήσουν στη ζωή τους γιατί εκεί που τα είχαν όλα στα πόδια τους, βγήκαν στον αληθινό κόσμο;

Ακόμη και αν στα μάτια μας τα παιδιά μας είναι μοναδικά, υπέροχα, πανέξυπνα, είναι τεράστιο λάθος να τα μεγαλώνουμε περνώντας τους πως είναι αυτά και κανείς άλλος.

Αν είσαι γονιός σίγουρα γνωρίζεις πόσο δύσκολο είναι να βάλεις όρια σε ένα τρίχρονο!
Σίγουρα ξέρεις πως το πιο εύκολο είναι να του δώσεις αυτό που θέλει για να σταματήσει να ωρύεται. Ως πότε όμως;
Μα, ως την επόμενη φορά που θα εμφανίσει την ίδια συμπεριφορά για να πάρει το επόμενο που θέλει και όταν του δώσεις και αυτό για να ησυχάσει το κεφάλι σου, θα έρθει πολύ γρήγορα μια μέρα που θα βρίζει για να πάρει αυτό που θέλει. Εσένα , τους άλλους, τι σημασία έχει; Τώρα το κακό έχει γίνει. Και θα έρθει και μια μέρα που θα δείρει για να πάρει αυτό που θέλει και μπορεί να έρθει και μια μέρα που θα σκοτώσει για να πάρει αυτό που θέλει (;)

Ξέρεις γιατί; Γιατί ποτέ ΕΣΥ σαν "γονιός" δεν του έμαθες το όχι και το μη. Ποτέ δεν του έμαθες πως σε όλα υπάρχουν όρια. Ποτέ δεν του έμαθες πως αν κάνει σα παλαβό δεν θα πάρει τίποτα και αν θέλει κάτι θα πρέπει να ηρεμήσει και να το ζητήσει με όμορφο τρόπο και αν και εφόσον είναι εφικτό, μπορεί να το πάρει αλλιώς ΌΧΙ δεν θα το πάρει.

Ξέρω πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να είσαι γονιός και έχω πάρει χαμπάρι πως όσο μεγαλώνουν, γίνεται δυσκολότερο. Όμως γιατί σκατά γίναμε γονείς; Για να διαιωνίσουμε το είδος; Σκατά στα μούτρα μας αν είναι έτσι.

Ξέρω πόσο κουρασμένος μπορεί να είσαι και να παρακαλάς για 10 λεπτά ησυχίας...
Όμως σκέψου, αυτά τα 10 λεπτά θα είναι παροδικά και όσο εσύ θα "κερδίζεις" λίγο χρόνο ησυχίας, την ίδια στιγμή το παιδί σου θα χάνεται....

Τα παιδιά για να νιώσουν ασφάλεια και να μάθουν να αυτορυθμίζουν το θυμό τους και να ηρεμούν χρειάζονται τα όρια. Όσο δεν μπαίνουν όρια, το τραβούν ως εκεί που κάποιος θα τους σταματήσει, ακριβώς γιατί όλοι έχουμε ανάγκη να νιώσουμε τα σύνορα μας!

Όλοι έχουμε ανάγκη την επιβεβαίωση και την αγάπη των δικών μας.
Η αγάπη δε φαίνεται με το να τα δίνω όλα στο παιδί μου. Αυτά είναι Last Year....
Η αγάπη, η σιγουριά, η επιβεβαίωση έρχονται μέσα από τις αρχές που περνώ στο παιδί μου, τις αξίες που του εμφυσώ και τα όρια που του βάζω, ώστε να ξέρει πως ως εκεί είναι αποδεκτή η συμπεριφορά του και από εκεί και πέρα πρέπει να υποστεί τα αποτελέσματα και τις συνέπειες των πράξεων του.

Αυτό το ίδιο το παιδί θα μάθει αργότερα να βάζει τα δικά του όρια, να ζητά με ωραίο τρόπο αυτά που επιθυμεί και να σέβεται τον εαυτό του.
Θα μάθει πως να λέει όχι και να το εννοεί και αυτό θα το γλυτώσει απο πολλούς κινδύνους στη ζωή του!  Θα είναι δυνατό και σίγουρο για τον εαυτό του και θα σέβεται τους γύρω του.
Όλα αυτά φυσικά δε τα λέω εγώ αλλά οι ειδικοί.

Ναι, να εμπνεύσω την αυτοπεποίθηση στο παιδί μου αλλά αλήθεια, ξέρουμε τι σημαίνει η λέξη αυτοπεποίθηση ή την έχουμε βιάσει και αυτή;...
(είναι στα υπόψη για ξεχωριστή ανάρτηση).

Να το ενισχύσω, να του πω τα μπράβο του όταν τα αξίζει και για τις προσπάθειες και όχι μόνο για τα αποτελέσματα, να του σημειώσω όμως και τα άσχημα του χαρακτήρα του και να το βοηθήσω να τα διορθώσει. Να είμαι εκεί για αυτό και φυσικά και ουσιαστικά και την ίδια στιγμή να του μάθω ποια είναι τα όρια για το κάθε τι και ποιοι οι κανόνες. Να το βεβαιώσω πως εγώ θα είμαι πάντα εδώ για αυτό, να το ακούσω, να το στηρίξω, να το δυναμώσω αλλά να ξέρει πως κάποιες συμπεριφορές είναι ανεπίτρεπτες και έχουν συνέπειες.

Δεν είμαι η τέλεια μαμά και δεν θα γίνω ποτέ τέλεια.
Δεν υπάρχει τέλειος γονέας ούτε και Πανεπιστήμιο να το σπουδάσει κάποιος, όμως γιατί αλήθεια γίναμε γονείς αν όχι για να προσπαθήσουμε τουλάχιστον όσο καλύτερα μπορούμε να μεγαλώσουμε σωστούς, ολοκληρωμένους ανθρώπους που θα νιώθουν συμπόνια για το διπλανό τους και θα είναι αρκετά δυνατοί ώστε να μην χρειάζονται να αποζητούν τη προσοχή με χίλιους δυο καταστροφικούς τρόπους;


Η ανάρτηση αυτή ήταν μια κραυγή πόνου και αγωνίας....
Εύχομαι δύναμη και κουράγιο στους γονείς που χάσαν το κορίτσι τους και Καλό Παράδεισο στο πλάσμα αυτό.
Μακάρι η κοινωνία μας να μη γνωρίζει ξανά τίποτα παρόμοιο.

Κ.



υ.γ. Θέλω να σημειώσω πως ακριβώς επειδή η δουλειά του γονέα είναι η πιο δύσκολη, για να μπορείς νιώσεις καλά με τον εαυτό σου και να είσαι σε θέση να θέσεις όρια στο παιδί σου και να είσαι αυστηρός εκεί που πρέπει, θα πρέπει πρώτα να έχεις κάτσει μαζί του να παίξεις, να το μάθεις, να το νιώσεις. Έτσι και αυτό θα σε ακούει καλύτερα και εσύ θα αισθάνεσαι πως κάνεις ότι μπορείς και είσαι σε πολλά σωστός και παρών ώστε να δώσεις το "δικαίωμα" στον εαυτό σου να φερθεί ορισμένες φορές αυστηρά και απόλυτα.
Αυτό είναι κάτι που εμένα με βοηθά πολύ στη ψυχολογία μου.


Θέλω πολύ να διαβάσω τη γνώμη σας και τις προσθήκες σας στο θέμα.






4 σχόλια:

  1. Όσα περιγράφεις σχετικά με το μεγάλωμα των παιδιών και τα όρια τα βρίσκω σωστά. Δε καταλαβαίνω όμως τι σχέση έχει αυτό με τον βιασμό και δολοφονία της Ελένης. Όπως και να έχει μεγαλώσει κάποιο παιδί, ότι κ;ι να κάνει, ο βιασμός και η αφαίρεση ζωής δε δικαιολογούνται για κανέναν λόγο. Για κανέναν όμως!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο βιασμός και η αφαίρεση ζωής δεν δικαιολογούνται όπως και να έχει. Πιθανώς να κρύβεται κάποια ψυχοπάθεια πίσω απ τις συμπεριφορές αυτών των παιδιών και τελικά την αποτρόπαια πράξη, όμως η ουσία είναι πως όταν δεν έχεις μάθει τα όρια, τα τραβάς μέχρι να σπάσει το σκοινί.... Τα τραβάς για να νιώσεις πως εκεί που σε σταματούν θα επιβεβαιωθείς σαν προσωπικότητα. Αυτή είναι μια δική μου οπτική και ανάλυση που κατά τη γνώμη μου ίσως αυτός να ήταν και ένας ακόμη λόγος για αυτό που έγινε.
      Όπως και να έχει δεν προσπαθώ να δικαιολογήσω μια δολοφονία αλλά να αφυπνίσω ίσως σε ένα μικρό μέρος μερικούς για το πως κάτι φαινομενικά απλό, μπορεί να καταστρέψει ζωές.
      Σε ευχαριστώ για το πέρασμα σου και το σχόλιο σου!

      Διαγραφή
  2. Κατερίνα μου καλησπέρα σου,
    το τελευταίο τραγικό γεγονός με την δολοφονία και τον βιασμό της νεαρής κοπέλας στη Ρόδο μας αποτελείωσε.
    Και, δυστυχώς, ήρθε να μας αποκαλύψει μια σειρά εφιαλτικές διαπιστώσεις .
    Ποιες ;
    Ο Βιαστής δεν είναι πια ο σεξουαλικά πεινασμένος περιθωριακός αλλά το "καλό" παιδί της διπλανής πόρτας, της πλούσιας και καθώς πρέπει οικογένειας. (Οι όροι φυσικά όπως ορίζονται από το κοινωνικό στάτους).
    Όπως σωστά αναφέρεις στις σκέψεις σου, οι εγκληματίες αυτοί, καλομαθημένα όντα, δεν είχαν ανάγκη από σεξ. Όχι ! είχαν ανάγκη να επιβεβαίωσουν το αίσθημα της εξουσίας τους. "Γαμάω και δέρνω" με τη μαγκιά μου και τον τσαμπουκά μου (Συγχώρα μου την αμετροέπεια).
    Έτσι, η νεαρή ΓΥΝΑΙΚΑ, που βρέθηκε στο διάβα τους, ήταν αδύνατον να αποδεχτούν ότι "δεν γούσταρε" ρε παιδί μου ! είχε άποψη και δεν ήθελε !
    Αυτήν την νοοτροπία δεν την έμαθαν ποτέ στο "καθώς πρέπει" σπιτικό τους Κατερίνα. Και έτσι κυκλοφορούν ανάμεσά μας επίδοξοι φονιάδες, βιαστές, τραμπούκοι.
    Οικογένεια λοιπόν ! ποιες αξίες υπηρετεί ; Παιδεία ! ποιες αξίες προωθεί.
    Χαίρομαι που άγγιξες το θέμα.
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Γιάννη μου,
      Μήπως τελικά σε αυτά τα "καθώς πρέπει" σπιτικά εκτός απο το υπεβολικό ντάντεμα, λείπει η ουσία; Δηλαδή η πραγματική αγάπη και προσοχή στο παιδί; Μήπως αυτά τα 2 άτομα εκτός απ την επιβεβαίωση της εξουσίας τους, είναι ναρκισσιστές που δεν έμαθαν ποτέ να αγαπούν και να νιώθουν τον πόνο του διπλανού τους; Προσωπικά με σόκαρε το γεγονός ότι η κοπέλα ζητούσε να την πάνε στο νοσοκομείο και αυτό όχι μόνο δεν τους άγγιξε αλλά μάλιστα πήραν αυτή την απόφαση να τελειώσουν τη ζωή της....
      Που πήγε η συμπόνια; Δεν ένιωθαν τίποτα όταν υπέφερε η κοπέλα; Τίποτα...;!
      Σε ευχαριστώ για την προσθήκη σου.

      Διαγραφή

Θα χαρώ να διαβάσω τη δική σας Άποψη!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες