Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Ο Άνθρωπος... τι είναι τελικά;



Άνθρωπος.
Τι σου είναι ο Άνθρωπος….
Συχνά δε το διαπιστώνουμε αυτό;

Αυτό που όλοι γνωρίζουμε αλλά αρνούμαστε να συνειδητοποιήσουμε και να εφαρμόσουμε συνειδητά στη ζωή μας είναι πως ο άνθρωπος δεν είναι μονοδιάστατος.


Ο άνθρωπος είναι Ψυχή, Σώμα, Νους, Συναίσθημα και ότι συνεπάγεται το κάθε ένα από αυτά (και συνεπάγονται πολλά και σημαντικά….)


Γιατί λοιπόν επικεντρωνόμαστε σε μία μόνο πλευρά ή πολλές φορές και σε καμία, παρά ζούμε ωσάν μαλάκια ;


Ο άνθρωπος δε δημιουργήθηκε για να αναπνέει και να επιβιώνει.

Δεν είναι αυτός ο σκοπός του…


Ο άνθρωπος αφού καλύψει τις βασικές του ανάγκες, είναι φτιαγμένος στην ουσία για να φτάσει στην Αυτοπραγμάτωση!



Όλοι μας ανεξαιρέτου είμαστε ικανοί και έχουμε ή μπορούμε να αναπτύξουμε τις απαραίτητες δεξιότητες για να φτάσουμε στο ανώτερο επίπεδο, αυτό της αυτοπραγμάτωσης (σύμφωνα και με τη πυραμίδα του Maslow).



Πρόκειται για τις Ανάγκες ολοκλήρωσης που σύμφωνα με αυτή τη πηγή:
"πρόκειται για την ανώτερη κατηγορία αναγκών και αφορά στις ανάγκες που έχει ο άνθρωπος για να γίνει αυτό που ονειρεύεται. Οτιδήποτε και αν είναι αυτό και μπορεί να το πετύχει, εξαντλώντας όλη τη δυναμικότητά του.... "



Πολλοί όμως λόγω συνθηκών παραμένουμε στα πολύ βασικά επίπεδα, αυτά της κάλυψης των βασικών για τη ζωή αναγκών και της εξασφάλισης ασφάλειας.
Άλλοτε αυτό ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα και άλλοτε είναι η πραγματικότητα που βιώνουμε βάσει των πεποιθήσεων , σκέψεων και συμπεριφορών μας.



Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να αλλάξουμε τη στασιμότητα και τις δυσκολίες που βιώνουμε;



Στο επίπεδο που δε δυσκολεύουν τη ζωή μας σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα τα οποία να μας εμποδίζουν από το να είμαστε λειτουργικοί στη καθημερινότητα μας, μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες της ζωής μας και το πως βλέπουμε το μέλλον μας και όλα εφόσον εργαστούμε με τον εαυτό μας!


Ακόμη όμως και στη περίπτωση που είμαστε ήδη πετυχημένοι αλλά θέλουμε να κάνουμε ένα ακόμη βήμα πιο πέρα ή θέλουμε να αλλάξουμε πορεία, όλα είναι εφικτά με τη σωστή ενδυνάμωση, αρκεί να ενδιαφερόμαστε να καταλάβουμε το που βρισκόμαστε σήμερα και που στοχεύουμε να πάμε, να θέλουμε να αλλάξουμε και να προσαρμόσουμε ό,τι εμποδίζει αυτή τη πορεία, να δουλέψουμε με τον εαυτό μας με υπευθυνότητα και το βασικότερο να πάρουμε μπρος! Να προχωρήσουμε σε δράση, να πάρουμε τις αποφάσεις και να ξεκινήσουμε να τις υλοποιούμε με μικρά και σταθερά βήματα!



Ο Άνθρωπος πρέπει να προσεγγίζεται και να προσεγγίζει τον εαυτό του ολιστικά, δηλαδή να αγαπά και να φροντίζει όλες τις πτυχές και διαστάσεις του.


  • να φροντίζει την υγεία του
  • να διατρέφεται σωστά και υγιεινά (δες εδώ μελέτη που δείχνει πως η κακή διατροφή σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους απ’ ότι το τσιγάρο…)
  • να ασκείται με οποιονδήποτε τρόπο ταιριάζει καλύτερα στο καθένα
  • να μελετά, να μαθαίνει νέα πράγματα που του είναι ενδιαφέροντα
  • να ζει πνευματικά
  • να συνδέεται με άλλους
  • να αντιμετωπίζει το άγχος και να επιδιώκει την ισορροπία
  • να αξιοποιεί τις εσωτερικές του δυνάμεις
  • να παίρνει αποφάσεις για τη ζωή του και να τις εφαρμόζει
  • να μαθαίνει από τις δυσκολίες και να βρίσκει το τρόπο να σηκώνεται στα δύσκολα
  • να αναδεικνύει τα θετικά
  • και γενικά να μη ξεχνά πως έχει πολλές πλευρές που σχετίζονται με διαφορετικές ανάγκες, πολλά ενδιαφέροντα, πολλά ταλέντα, πολλές δυνατότητες και όλη τη δύναμη που χρειάζεται μέσα του για να γίνει αυτό που οραματίζεται...!




Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το coaching και να βοηθήσετε στην εκπόνηση σχετικής εργασίας, επικοινωνήστε μαζί μου στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση kity83@gmail.com ή πατήστε απευθείας το ροζ φακελάκι επάνω αριστερά σε αυτό το ιστολόγιο.




Κατερίνα Βαλσαμίδη
Practitioner Coach







via pinterest








7 σχόλια:

  1. Θα συμφωνήσω απόλυτα με όσα γράφεις. Δυστυχώς όμως κάποιοι άνθρωποι ανθρωποι συμβιβαζονται μόνο με τα βασικά, οπως είπες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα συμφωνήσω απόλυτα με όσα γράφεις. Δυστυχώς όμως κάποιοι άνθρωποι ανθρωποι συμβιβαζονται μόνο με τα βασικά, οπως είπες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλωσήρθες!
      Ο κάθε άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του και ο ίδιος μόνο γνωρίζει γιατί και πως έχει πάρει την απόφαση να ζει όπως έχει επιλέξει.
      Είναι πολύ σημαντικό να αποδεχόμαστε όλες τις πλευρές και να ακούμε με ουσία και προσοχή ώστε να καταλάβουμε το συνανθρωπο μας. Αν και εφόσον ο ίδιος επιλέξει να προχωρήσει κάποια βήματα στη ζωή του, θα το έχει κάνει πάλι με δική του υπευθυνότητα :-)

      Διαγραφή
  3. Κατερίνα μου,
    πόσες έννοιες και περισυλλογές κρύβει η σημερινή σου θεματολογία. Υποκλίνομαι στον σκεπτικισμό σου.
    Καλησπέρα αγαπητή φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη μου, καλέ μου φίλε, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
      Εύχομαι οι σκέψεις μου αυτές να προκαλούν έστω και λίγο και τις σκέψεις τις δικές σας :-)

      Διαγραφή
  4. Μικρά μαθήματα ζωής και μεγάλα νοήματα που δίνουν ώθηση στον άνθρωπο να πραγματώσει τον προορισμό του. Κατερίνα μου, είσαι ένα βαθιά σκεπτόμενο άτομο και ειλικρινά σου εύχομαι να είσαι πάντα καλά και να προσφέρεις τα "φώτα" σου σ' όσους βρίσκονται κοντά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου όσο ζω, μαθαίνω και εξελίσσομαι και όσο εξελίσσομαι, ζω!
      Η ενασχόληση μου με το coaching κρύβει μια βαθιά πίστη μου στις δυνατότητες του ανθρώπου και σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη.
      Να είσαι καλά, με τιμά πάντα η παρουσία σου εδώ! :-)

      Διαγραφή

Θα χαρώ να διαβάσω τη δική σας Άποψη!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες