Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

Τι σημαίνει βάζω Στόχους και γιατί δε πρέπει να μας τρομάζει.

Στις συνεργασίες μου έχω έρθει σε επαφή τόσο με ανθρώπους που θα πουν "εγώ δε βάζω ποτέ στόχους στη ζωή μου" όσο και με εκείνους που θα πουν "φυσικά και βάζω στόχους κάθε μέρα, κάθε μήνα, κάθε έτος..." και πάει λέγοντας... Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που μόλις ακούν στόχο ή στοχοθεσία τους τρομάζει τόσο πολύ γιατί πιστεύουν πως θα δεσμευτούν με κάποιο αποκλειστικό τρόπο έως ότου φέρουν εις πέρας αυτόν τον συγκεκριμένο στόχο...

Τίποτα δεν είναι λάθος και γενικότερα ένα από τα βασικά συστατικά της coaching σχέσης είναι να βοηθηθεί ο coachee να γνωρίσει πρωταρχικά τον εαυτό του και να αποδεχτεί τον τρόπο που λειτουργεί καλύτερα ο ίδιος στη ζωή του, στις αποφάσεις που λαμβάνει, στους στόχους που βάζει και στη γραμμή που ακολουθεί τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά.


Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός απλά μερικές φορές και με την τόση παραπληροφόρηση γύρω μας ξεχνάμε να το αναγνωρίσουμε στον εαυτό μας. Ξεχνάμε ποιοι είμαστε, τι έχουμε εμείς ανάγκη, ανταγωνιζόμαστε άλλους, θέλοντας να τους ξεπεράσουμε ενώ το μόνο σημαντικό είναι να ξεπερνάμε τον ίδιο μας τον εαυτό και να γινόμαστε όσο καλύτεροι μπορούμε εμείς!


Το Coaching και ο Coach λοιπόν, σε βοηθούν να γνωρίζεις εσένα. Το αυτογνωσιακό κομμάτι είναι το πρωταρχικό και βασικό αν θέλεις να προχωρήσεις μπροστά και να αλλάξεις τη ζωή σου. Μετά την αποδοχή του εαυτού σου και το πάντρεμα αυτών που θες να κάνεις με αυτό που είσαι, είσαι έτοιμος να μπεις σε δράση και να ξεκινήσεις την υλοποίηση των στόχων σου.
Γιατί το Coaching είναι πάντα συνδυασμός Αυτογνωσίας και Δράσης....!





Τι είναι όμως ο Στόχος;

Πιο συχνά συναντούμε τη στοχοθεσία στο επαγγελματικό περιβάλλον και πολλοί τρομάζουν να μπουν στην ίδια διαδικασία και για τους υπόλοιπους τομείς της ζωής τους.

Σε όποιο περιβάλλον όμως και να βρισκόμαστε για να μπορέσουμε να φέρουμε εις πέρας έναν στόχο, πρέπει αυτός να σημαίνει κάτι σε εμάς και σε αυτόν να βρίσκουμε νόημα και στοιχεία δικά μας.


Κατά τα άλλα, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, όλοι μας βάζουμε από πολύ μικρούς έως πολύ μεγάλους στόχους σε διαφορετικές φάσεις της ζωής μας.
Στόχος είναι από το να δω απόψε μια ταινία με τον/την σύντροφο μου μέχρι να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό, χώρα, ζωή και ότι άλλο. Φανταστείτε τι υπάρχει στο ενδιάμεσο!

Οι στόχοι όμως δεν είναι πανάκεια.....


Οι στόχοι αλλάζουν, προσαρμόζονται, διαφοροποιούνται, αναβάλλονται, καταργούνται και δε χρειάζεται κανείς να πανικοβάλλεται είτε γιατί νιώθει πως έχει πολύ καιρό να βάλει κάποιο στόχο στη ζωή του είτε γιατί πιστεύει πως έβαλε κάποιους και δεν τους έφτασε.


Στην Coaching διαδικασία μελετάμε και δουλεύουμε το ποιος θέλεις να είσαι.
Αν οι στόχοι σου δε σε πηγαίνουν σε αυτή τη κατεύθυνση, τότε προφανώς θα τεθούν υπό διαπραγμάτευση.



Όταν κάποιος γνωρίσει τον εαυτό του καλύτερα, θέσει το προσωπικό μελλοντικό του όραμα και επιθυμεί να εργαστεί εντατικά με υπευθυνότητα για τη ζωή του, τότε έχει αποκτήσει μια πολλή καλή γραμμή για το μέλλον που επιθυμεί.

Αλλά ακόμη και όταν όλα μοιάζουν να ταιριάζουν, μπορεί η συγκυρία και ο χρόνος να μην είναι κατάλληλα. Και πάλι υπάρχουν τρόποι να ορίσουμε τη πορεία μας μέχρι τότε...


Φωτεινό παράδειγμα αυτού, αν πάρουμε τον παραπάνω απλό στόχο της ταινίας (και όχι μόνο φυσικά...), είναι όλοι οι γονείς...

Από τότε που έγινα μαμά πιστέψτε με αποτυγχάνω σχεδόν καθημερινά να φέρω εις πέρας πολλούς από τους στόχους που βάζω.
Για τη ταινία, ούτε λόγος.... :-)
Γιατί; Γιατί το μικρό πλάσμα έχει προτεραιότητα, γιατί φυσικά δε μπορείς να τα προλάβεις όλα, γιατί όσο καλά και να έχεις οργανωθεί κάτι θα γίνει που θα σου αλλάξει όλα τα πλάνα και γιατί η κούραση που προσπαθείς να τα καταφέρεις όλα καθιστά μερικά πράγματα μη επιτεύξιμα τη δεδομένη στιγμή.

Αυτό φυσικά δε σημαίνει πως απογοητεύομαι και πως παραιτούμαι.
Ίσα - ίσα που επαναξιολογώ τη κατάσταση και σύμφωνα με το ποια θέλω να είμαι ως εργαζόμενη, ως σύζυγος και ως μητέρα θέτω νέους, βελτιωμένους, πιο σταθερούς στόχους που όσους από αυτούς και αν καταφέρω, θα έχω έρθει πιο κοντά στο ποια θέλω να είμαι και πως θέλω να ζω για εμένα και την οικογένεια μου.


Πάντα σε κάθε μας πορεία υπάρχουν λάθη, παραλήψεις, διορθώσεις και επανασχεδιασμός.
Δεν υπάρχει λόγος να θεωρούμε πως το λάθος είναι να ξεφύγουμε από τη πορεία μας.


Το μόνο λάθος είναι να μη κάνουμε λάθη και έτσι να μη μαθαίνουμε από αυτά ώστε να γινόμαστε καλύτεροι!


Οι πορείες για αυτό χαράσσονται.... Για να μπορείς να τις αμφισβητήσεις και να ξαναχαράξεις το δρόμο σου ακόμη καλύτερο και πιο βελτιωμένο!

Το ζητούμενο είναι να βρίσκεις το δικό σου νόημα σε ότι κάνεις και για ότι προσπαθείς...!




https://i.pinimg.com/564x/37/b0/7a/37b07ae6e2dc5103f6c8c319967576ae.jpg





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να διαβάσω τη δική σας Άποψη!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες